Hlavní obsah

Zacvičte si v kabince aneb Jak vybrat správnou sportovní podprsenku

Novinky, Eva Dvořáková

Pro drtivou většinu žen je podprsenka každodenní nutnou záležitostí. Její výběr ale není jednoduchý, podpěra musí stoprocentně padnout, nezařezávat se, netáhnout, zkrátka má mít správnou velikost. A totéž platí i při výběru podprsenky na sport.

Foto: Archiv firmy

Sportovní podpěru poprsí vybírejte podle náročnosti fyzické aktivity. Nike Pro movement Darya, 1650 Kč

Článek

Bolesti krční páteře, ramen nebo hlavy. I to mohou být následky nevhodné koupě podprsenky. Abyste takovým nepříjemnostem předešly, i co se týče sportovního spodního prádla, je zapotřebí vybírat doopravdy pečlivě.

„Udává se, že až 80 % žen nosí špatnou velikost podprsenky,“ upozorňuje Nike expertka Šárka Rudá a říká, že by se ženy rozhodně neměly bát v obchodě oslovit prodavačku, aby jim s výběrem i doporučením správné podprsenky pomohla.

Foto: Archiv firem

1. Puma Yogini Live Bra, 675 Kč. 2. Tchibo, 299 Kč. 3. Lindex, 399 Kč. 4. Adidas Strappy, 949 Kč. 5. Roxy, 1250 Kč. 6. F&F, 279 Kč. 7. Roxy, 1090 Kč.

Co se týče materiálu, rozhodně by měly být použity funkční tkaniny. „Mluvíme o materiálech jako tricot, spacer nebo žerzej, s příměsí nebo kombinací materiálů Coolmax nebo Tactel,“ říká Helen Kreßin, produktová manažerka pro dámské prádlo společnosti Tchibo.

Materiál by měl být pružný, ale zároveň pevný, a dostatečně odvádět a sát pot při fyzickém výkonu.

Vybírejte podle aktivity

Sportovní podprsenky jsou většinou rozděleny do několika skupin. Dělí se na typy s nízkou, střední a vysokou oporou. Podprsenky s nízkou oporou jsou většinou bezešvé, a proto jsou vhodné zejména pro ženy s menším poprsím anebo také na aktivity s nízkou fyzickou zátěží.

Nízká opora - klidné, lehké sporty, jóga, pilates, strečink
Střední opora - běh, aerobic, kruhový trénink, trx
Vysoká opora - volejbal, tenis, extrémní sporty

„Ženy s větším poprsím by si měly vybírat podprsenky se střední nebo vyšší oporou. Podprsenky v kategorii střední a vysoké opory jsou často sestaveny z více dílů, které jsou sešívané, protože tak dobře zamezují nechtěnému pohybu poprsí při velmi vysoké pohybové aktivitě,“ vysvětluje Helen Kreßin.

Navíc u těchto typů sportovních podpěr se ve většině případů používá speciální zpracování zad „racerback“ (zkřížení ramínek na zádech), jež zajišťuje větší pevnost a podporu.

Foto: Archiv firem

1. H&M, 249 Kč. 2. H&M, 399 Kč. 3. Roxy, 1090 Kč. 4. Mango, 799 Kč. 5. Mango, 2599 Kč. 6. Nike Pro Fierce, 1250 Kč. 7. Nike Pro Hyper Classic, 1500 Kč. 8. F&F, 299 Kč.

V kabince si zacvičte

Abychom zjistily, zda nám podprsenka sedí správně, doporučují odbornice ve zkušební kabince provést čtyři jednoduché cviky. Správnou velikost košíčků otestujeme výskokem z dřepu a předklonem.

„Správně zvolený obvod podprsenky vyzkoušíme pomocí rotace do strany a zdvižením rukou nad hlavu. Pás podprsenky by se neměl při rotaci pohybovat podél těla. Poprsí ani záda by neměly mít tendenci se hrnout z průramků. Při zvednutí rukou by podprsenka měla zůstat na svém místě,“ říká Šárka Rudá.

Pokud se poprsí v košíčcích při výskoku nebo dopadu výrazně pohupuje, jde o podprsenku s příliš velkými košíčky. Pokud horní část košíčků poprsí svírá, košíčky jsou příliš malé.

Foto: Archiv firem

1. Tchibo, 299 Kč. 2. Puma Training Pwshape Bra, 1135 Kč. 3. Adidas Supernova, 1199 Kč. 4. Adidas Supernova X, 1299 Kč. 5. Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. 6. Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. 7. F&F, 499 Kč.

„Jestliže v předklonu vidíte až na spodní část podprsenky, košíčky jsou příliš velké. Ramínka nesmí odstávat nebo sklouzávat, ale samozřejmě nesmí ani nikde dřít, natož se někde zarývat,“ dodává Nike expertka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám