Hlavní obsah

Vysokým jehlovým podpatkům odzvonilo. I Francouzky dávají přednost pohodlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdysi všudypřítomné klapání dámských lodiček na dlažbě pařížských ulic pomalu utichá. Mnoho let oblíbené jehlové podpatky začaly pomalu a jistě nahrazovat pohodlné gumové podrážky.

Foto: Profimedia.cz

Boty na vysokém podpatku byly kdysi v pařížských ulicích všudypřítomné.

Článek

Hitem posledních měsíců se staly tzv. chunky boots, těžké černé polokozačky s drážkovanou podešví. Doplnily tak všudypřítomné tenisky, které zde byly ještě relativně nedávno vnímány jako „americká ohavnost“.

Podle deníku The Economist navíc téměř polovina Francouzek v průzkumu přiznala, že na vysokých podpatcích ani neumí chodit.

Za celosvětovou popularitou bot na vysokých podpatcích přitom stála právě moderní Francie. Za otce jehlového podpatku je považován francouzský návrhář Roger Vivier, který jej navrhl v roce 1954. Jako první vložil do podpatku kovovou tyčku, která zpevnila jeho strukturu a protáhla ženskou siluetu. Značka dodnes nazývá jehlové podpatky „nástrojem nezadržitelného svádění“.

Ještě dál posunul lodičky na vysokém podpatku francouzský návrhář luxusní obuvi Christian Louboutin, který deseticentimetrové jehlové podpatky doplnil dnes již slavnými červenými podrážkami. Jeden pár jeho bot se prodává za zhruba 800 eur (19 600 korun).

Christian Louboutin: Po stopách červených podrážek

Styl

Jedním z důvodů upadající obliby podpatků mezi Francouzkami je pandemie covidu-19, která přinesla práci z domova a rozšíření neformálního stylu oblékání. Může to také značit určitou formu vzpoury po celosvětové iniciativě MeToo proti sexuálnímu násilí. Mladší generace pak podpatky odmítá s tím, že deformují postavu, na což poukazuje i film Barbie. V něm hlavní postava chodí po špičkách i ve chvílích, kdy boty na jehlách odloží.

Vypadá to tak, že vysoké podpatky z francouzských ulic nadobro zmizí.

„Doba bot na vysokých jehlových podpatcích je dávno pryč,“ upozorňuje prodavačka jednoho oblíbeného pařížského obchodu s obuví a ukazuje na velmi omezený sortiment těchto bot.

„Ženy chtějí pohodlí. Navíc již dávno platí, že dnes si můžete vzít i nízké boty na tlusté podešvi k elegantním šatům, a přesto to bude šik,“ dodává prodavačka v jiném obchodě.

Anketa

Stále nosíte vysoké jehlové podpatky?
Ano, nosím je neustále.
5 %
Ano, ale jen pro slavnostní příležitosti.
11,8 %
Ano, ale dnes už skutečně výjimečně.
15,7 %
Ne, dnes již dávám přednost pohodlí.
44,3 %
Ne. Nikdy jsem v nich nechodila.
23,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2359 čtenářů.

Elegantním botám odzvonilo. Letos frčí drsný styl a spony

Styl

Sukně z ručníku nebo falešné kozačky. Módní domy se předbíhají v bizáru

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám