Hlavní obsah

Vložky a tampony zdarma pro všechny. Skotsko schvaluje nový zákon

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotsko se chystá stát první zemí, která poskytne všem ženám bez rozdílu dámské hygienické potřeby zdarma. První fáze zákona byla schválena v pondělí 24. února. Hygienické pomůcky by tak nově měly být zdarma v lékárnách, drogeriích nebo na dalších veřejně dostupných místech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový zákon reaguje na průzkum, podle něhož nemá desetina žen ve Spojeném království dostatek finančních prostředků, aby si mohly dovolit hygienické pomůcky. Devatenáct procent pak používá toaletní papír, novinový papír nebo hadry místo vložek a tamponů, protože cena za ně je příliš vysoká.

Navíc se podle průzkumů dvě třetiny žen stydí tyto potřeby kupovat. Například u školou povinných dívek to pak v důsledku znamená, že během menstruace nejdou do školy.

Kvalitním jídelníčkem ke zdraví dámských intimních míst

Zdraví

Set opatření, která pravděpodobně projdou ještě řadou úprav, by mohl začít platit později v průběhu roku a podle agentury Reuters měl by přijít až na 24 milionů liber. Odhaduje se, že měsíční náklady jedné ženy nebo dívky na menstruační pomůcky jsou osm liber, tedy necelých 240 korun.

Otázce zajištění hygienických pomůcek se Skotsko věnuje již déle. Již v roce 2018 skotský parlament přijal zákon, který zajistil volný přístup k vložkám na základních a středních školách i univerzitách. Ročně je ze státního rozpočtu již teď vymezeno kolem 5 milionů liber (přes 148 milionů korun) na toto zboží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám