Hlavní obsah

Vysoce intimní záležitost, která trápí řadu žen po třicítce

Novinky, das

Stačí smích, kýchnutí, zakašlání či poskočení – tedy cokoli, co způsobí náhlé zvýšení nitrobřišního tlaku či zatnutí břišních svalů – a u mnohých žen po třicítce dochází k povolení močového svěrače a úniku moči. Nejedná se o nic závažného, ale také nic příjemného, přesto se jen desetina žen s problémem svěří lékaři a začne jej řešit.

Foto: Profimedia.cz

Přirozené stárnutí, ale i porod mohou způsobit u žen velmi citlivé intimní problémy.

Článek

Podle nedávno zveřejněné studie trpí jenom u nás stresovou inkontinencí, tedy občasným únikem moči, asi půl milionu žen. Jedná se ale o tak intimní záležitost, že o tom nahlas dokáže mluvit jen málokterá z nich.

Za problémem přitom nejčastěji stojí věk, oslabení mechanismu močového svěrače či svalů pánevního dna.

„Často se tak děje v důsledku těhotenství, porodu či menopauzy,“ vysvětluje urolog Roman Zachoval z České urologické společnosti.

Barva a zápach moči. Co je a není normální

Zdraví

Nejedná se přitom o žádný závažný problém, a pokud se jím začnou ženy zabývat, zkvalitní si velmi významně život. Dnes již existuje několik způsobů, jak daný problém řešit, a to bez větší zátěže.

1. Posilování pánevního dna pomocí cvičení 

Posilování pánevního dna by mělo být to první, co by ženy měly zkusit. Výsledek se ale nedostaví hned, efekt posilování se nejčastěji objevuje až 3 měsíce po pravidelném cvičení.

Nejvhodnější jsou v tomto směru tzv. Kegelovy cviky, které lze provádět kdekoliv, bez toho, aby si toho někdo všiml.

Nejprve zkuste zatnout svaly pánevního dna při močení, opakovaně zadržujte a uvolňujte proud moči. Ze začátku zkuste svaly stáhnout alespoň na pět vteřin, postupem času se můžete dostat až na deset vteřin.

Poté přistupte k dalším cvikům, od správného dýchání do břicha vleže po speciální Kegelovy cviky, které cvičte třikrát denně v intervalu třiceti až čtyřiceti stahů a povolení. Během cvičení dbejte na to, abyste pravidelně dýchala.

V případě, že během cvičení ucítíte náhlý tlak na močový měchýř, předkloňte se a pokuste se dotknout prstů u nohou. Tím snížíte tlak a močovému měchýři se uleví.

Cviky také naleznete v přiloženém videu od trenérky Markéty Brožové z fitness centra pro ženy Contours.

Cviky na posílení pánevního dna.Video: Novinky

2. Venušiny kuličky

Posilovat pánevní dno lze i pomocí této erotické pomůcky. Při pohybu vyvolávají samočinně stimulační vibrace, které prokrvují poševní stěnu a způsobují příjemnou masáž.

Kuličky se tak mohou nosit při běžných denních aktivitách, ale i při sportu. Pocit „vyklouzávání“ při jejich nošení je přitom žádoucí.

Intimní problém, který ženám ničí sexuální život

Vztahy a sex

Někdy je lepší vsadit na kuličky, kde vibruje jen jedna ze dvou. Zatímco ta vibrační prokrvuje a masíruje stěny pánevního dna, statická kulička, pokud je blíž k poševnímu vchodu, funguje jako činka, která táhne dolů, čímž nutí svalstvo pánevního dna se ještě více stahovat a zatínat.

Foto: archív firmy

Řešením může být i pomůcka Diveen, jež se zavádí stejně jako tampon a funguje 12 hodin tak, že při zvýšení nitrobřišního tlaku např.kašlem podepře přední stěnu poševní a tím i močovou trubici, díky čemuž se minimalizuje únik moči.

3. Laserová terapie

Chcete-li rychlejší řešení, vsaďte na laserovou terapii. „Za pomoci vysoce sofistikovaného laserového ošetření, při kterém se ošetřuje celý obvod pochvy a dále i malé stydké pysky a okolí vchodu pochvy a močové trubice, dochází ke zpevnění a vyhlazení této oblasti. Díky tomu přestane docházet k samovolnému úniku moči, zároveň ale také dojde ke zlepšení sexuálního prožitku u ženy,“ vysvětluje lékařka Tereza Gabryšová z Kliniky Yes Visage.

Navíc laser v kombinaci s aplikací kyseliny hyaluronové nebo plazmy dokáže řešit problémy se zvlhčováním i bolestivé jizvy po epiziotomii neboli nástřihu hráze.

Inkontinence postihuje i muže. Často je vyřadí z běžného života

Zdraví

4. Miniinvazivní chirurgické ošetření

Rychlým řešením mohou být i tzv. TVT pásky sloužící jako podpora močové trubice, díky čemuž dochází k obnově funkce svěračů.

Samotný operativní výkon není náročný, trvá několik minut, na mnoha pracovištích se provádí v lokální anestezii. Jeho úspěšnost se pohybuje mezi 85 a 95 procenty.

Reklama

Související články

Ženské tabu: Intimní zápach a jak na něj

Jedná se o velmi choulostivé téma, o kterém se ženám velmi těžce mluví. Řeč je o vaginálním zápachu - zabijáku ženského sebevědomí. Za hlavního viníka je...

Výběr článků

Načítám