Hlavní obsah

Vánoce ve znamení kuchařek a kvalitního vaření

Novinky, Dana Sokolová

Domácí vaření zažívá svůj boom, stejně jako kvalitní suroviny. Lidé se začali opět více zajímat o to, co jedí, na což pomalu reagují i výrobci. Vlivem obliby farmářských trhů navíc vzrostlo i povědomí o regionálních potravinách a biopotravinách a jejich preference je neustále na vzestupu.

Foto: Profimedia.cz

Vařit doma začíná stále více Čechů.

Článek

Ano, kvalitní potraviny mohou být dražší, i když ani to není dnes již pravidlem. Nicméně ze všeho nejdůležitější je, pohlížet na naše zdraví a raději koupit méně, ale kvalitnější zboží než potraviny plné konzervantů a dochucovadel.

Přesně takto vařily i naše prababičky. Ty nejlevnější recepty, které jsou jim dnes přičítány, ale mnohdy nevznikaly z jejich volby. Ve 30. a 40. letech minulého století v době hospodářské krize a pak během II. světové války byli lidé často rádi za cokoliv do pusy. Ženy se snažily uvařit z toho mála, co měly, a o vyvážené a zdravé stravě nebyla vůbec řeč. Bohužel ani o kvalitě. Tenkrát to byl mnohdy boj o přežití.

Vaření za pomoci nejrůznějších dochucovadel zas bylo populární v osmdesátých a devadesátých letech, kdy celosvětově zažívala právě chemická dochucovadla svůj boom. Tenkrát to byl výdobytek moderní doby, naštěstí dnes se opět celý svět vrací k tradicím.

Uvařit dnes chutně a z kvalitních surovin není  tedy žádný problém a nemusí to být ani drahé, což dokazují i některé nejnovější kuchařky, které ocení naprostí začátečníci i kulinářští mistři.

Foto: Pražský kulinářský institut

Roman Vaněk - SNADNO & RYCHLE - kuchařka zaujme svou jednoduchostí a perfektně zpracovanými recepty krok za krokem každého milovníka dobrého jídla. Tentokrát zvláště ty, kteří během týdne nemají příliš času stát u sporáku.

Foto: Motto

Kuchařka ze Svatojánu - Eva Francová - Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, dobře by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, v mysli, na Zemi. Být ženou a pravou vládkyní krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny.

Foto: CPRESS

Moderní česká kuchařka aneb návrat k domácí stravě - Monika Lazarová, Věra Lazarová - úspěšná výživová poradkyně vám předkládá recepty pro přípravu 72 těch nejklasičtějších pokrmů, jejichž vůně ve vás vyvolá vzpomínky na dětství u babičky.

Foto: Nakladatelství PLOT

Hannah Grantová: Kuchařka Grand Tour - přináší zcela novou koncepci stravování – performance cooking. Je určená všem, kdo se zajímají o cyklistiku či vytrvalostní sporty, ale i všem gurmánům, kteří ocení moderní vaření a zdravou, vyváženou stravu.

Foto: Motto

Pawlowská Halina, Teprt Lubomír: S Halinou v kuchyni BOX - Tři kuchařské knihy plné receptů a rad Haliny Pawlowské, která podle nich vaří doma i ve svém televizním pořadu.

Foto: Motto

Požárová Lenka: Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice - dech beroucí kuchařka plná svěžích receptů, krásné grafiky, svérázného text a nádherných fotografií. Stejně jako román jsou její recepty prodchnuté láskou k vaření i mužům.

Foto: Motto

Mango, láska a kari

Foto: Smart Press

Blogerka a moderátorka Koko, která má své kulinářské pořady na internetové televizi Stream.cz, vydala kuchařku plnou skvělých receptů, vlastních ilustrací, postřehů, vychytávek a QR kódů odkazujících na videa, kde čtenáři naleznou vysvětlující postupy.

Konečná Karolina: Kuchařka z ostrova - Sardinie - Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké.

Foto: Smart Press

Bartošová Denisa: Láska prochází kuchyní - Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek - obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky, ale především originální nápady na jejich balení. Kniha obsahuje také přílohu, kde najdete jmenovky, krabičky, kornouty atd.

Hrubešová Markéta: Rebelka - 75 receptů, originální pivní kuchařka nejen pro muže

Foto: Slovart

Milesová Hannah: Božský cheesecake - 60 receptů na dokonalé moučníky s čerstvým tvarohovým sýrem - kniha představuje tři základní typy cheesecaků – pečené, s želatinou a chlazené. Recepty jsou tradiční i překvapující.

Foto: Smart Press

Mutlová Stáňa: Sladké bary - 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete - Autorka, jež propadla umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Na dobré sushi stačí čtyři suroviny

Sushi má, jako mnoho dalších typických japonských jídel a zvyků, svůj původ v Číně. Japonci ho ovšem dovedli k naprosté dokonalosti. „Sushi se původně skládalo...

Každý tuk není vhodný pro smažení potravin

Smažené pokrmy určitě nejsou prospěšné našemu tělu. Přesto jsou velmi oblíbené a lidé se jich neradi vzdávají. Když už se ale rozhodnou smažit, pak by měli...

Výběr článků

Načítám