Hlavní obsah

V duchu chanelovské elegance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte slabost pro elegantní styl, pak je pro vás inspirace ve stylu módního domu Chanel to pravé ořechové. Už jeho zakladatelka Gabrielle Chanel přezdívaná Coco věděla, že stačí pár kousků k vytvoření dokonale nadčasového šatníku. Co do něj patří?

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Chanel

Článek

Gabrielle Bonheur Chanel, jak znělo celé jméno, přišla na svět 19. srpna 1883 ve francouzském městě Saum. Po smrti matky v roce 1895, tedy v jejích dvanácti letech, dal otec všechny své děti do klášterního sirotčince v Aubazine.

K módě si poprvé přičichla ve dvaceti letech, kdy začala pomáhat své tetě v obchodě s oděvy v obci Moulins a záhy si získala pověst mimořádně schopné švadleny. Kromě toho si přivydělávala zpěvem v místních kavárnách, kde si vysloužila svoji přezdívku Coco.

S pomocí svých osudových mužů si mohla dovolit otevřít první butiky. Nejdříve pouze s klobouky, posléze i sportovní a elegantní módou.

Foto: Profimedia.cz

Streetstyle z Pařížského týdne módy

V první ucelené kolekci se objevily originální košilové šaty (jednodílný volný oděv, který se nosil bez korzetu, svázaný v pase nebo na bocích) či tehdy již proslulé „malé černé šaty“. Dále do dámské módy zavedla úplet, který byl do té doby považován za materiál vhodný jen na výrobu prádla.

Karl Lagerfeld navždy změnil svět módy

Styl

Coco zpopularizovala i dnes tolik oblíbená trička s proužky. Do té doby je nosili jen rybáři a vyšší vrstvy jimi opovrhovaly.

Její modely si oblíbily známé ženy po celém světě. Ostatně „chanelovský“ kostýmek milovala i Jacqueline Kennedyová či herečka Audrey Hepburnová.

Ve stylu Chanel

Pokud je vám styl Coco Chanel blízký, ale nechcete nebo nemůžete utrácet za originální modely od této značky, nezoufejte. I v běžné konfekci naleznete kousky inspirované touto ikonickou postavou světa módy. Vyberte si například tvídové sáčko či kabátek, který můžete nosit s ladící sukní, ale i klasickými džínami.

Na volnočasové aktivity si pak pořiďte proužkované tričko, které můžete transformovat v elegantní outfit. Stačí jen přidat perly do uší a volné společenské kalhoty.

Foto: archiv firem

Kabátek nalevo, H&M, 1299 Kč. Sukně, H&M, 949 Kč. Sako uprostřed, Marks & Spencer, 2499 Kč. Lodičky, CCC, 699 Kč. Šaty, H&M, 1299 Kč. Šaty, Lindex, 1299 Kč. Kabelka, Rosantice (prodává Zalando), 12 480 Kč

Z doplňků vám nesmí chybět perlový náhrdelník či náušnice, prošívaná kabelka na řetízku a lodičky na nízkém podpatku nebo baleríny s kontrastní špičkou.

Foto: archiv firem

Sako růžové, Marks & Spencer, 2999 Kč. Kabelka, DKNY (prodává Eobuv), 6431 Kč. Kabátek, H&M, 1299 Kč. Lodičky, CCC, 699 Kč. Pruhovaný svetr, s.Oliver, 1399 Kč. Pruhované tričko, s.Oliver, 799 Kč. Kalhoty, Marks & Spencer, 1199 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám