Hlavní obsah

Karl Lagerfeld navždy změnil svět módy

Novinky, Linda Humlová

Karl Lagerfeld patřil bezpochyby mezi nejvýraznější a nejuznávanější módní návrháře své doby. Za svůj život dokázal hned několika módním značkám, včetně módního domu Chanel, pomoci nejen k lepší reputaci, ale také k astronomickým obratům. Čím se zapsal do historie a jak si ho bude pamatovat nejen celý módní svět?

Foto: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld

Článek

Návrhář Karl Lagerfeld, módní vizionář z Německa, zemřel 19. února v pařížské nemocnici. Bylo mu 85 let.

Mistr doplňků

Jen málokdo si dokáže návrháře představit bez ikonických černých slunečních brýlí, černých rukaviček a kravaty. Karl Lagerfeld si bez svých doplňků nedokázal představit život, a proto věnoval stejnou pozornost i těm, které navrhoval. I díky němu vzniklo několik stovek designů ikonických „chanelek“, jejichž obliba, ale i ceny neustále vzrůstají.

Foto: Kena Betancur, Reuters

Lagerfeldovy oblíbené doplňky.

Foto: Profimedia.cz

Baťůžky značky Chanel

Foto: Profimedia.cz

Revoluční nový typ Chanelky s názvem Boy

Foto: Profimedia.cz

Psaníčko Chanel z Lego kolekce

Přehlídkový vizionář

Lagerfeld moc dobře věděl, že kromě samotných modelů musí na diváka zapůsobit i prostředí, ve kterém se přehlídka koná. Téměř každá jeho módní přehlídka pro firmu Chanel byla proto tematicky pojatá.

Modelky tak během přehlídek kráčely po mole, které bylo umístěno v uměle vytvořeném lese, na pláži, v obřím skleníku, casinu nebo v podmořském světě.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka kolem uměle vytvořeného vodopádu

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka na pláži byla ve skutečnosti v multifunkční hale Grand palais.

Foto: Profimedia.cz

Pláž vypadala opravdu realisticky.

Vášeň pro kožešiny

Jako jeden z mála návrhářů se Lagerfeld nevzdal své lásky pro opravdové kožešiny. Během svého působení v rámci módního domu Fendi se například rozhodl do své kolekce podzim/zima 2014 zařadit luxusní kožešinové přívěsky „Karl Junior“, které v módním světě způsobily menší rozruch, a to nejen kvůli své astronomicky vysoké ceně. Díky své vášni pro kožešiny se totiž hned několikrát stal terčem organizace PETA a vysloužil si řadu nepřátel.

Foto: Profimedia.cz

Protest proti kožešinám značky Fendi

Foto: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld a Silvia Venturini Fendi

Černá neexistuje bez bílé 

Nejoblíbenější barevná kombinace Karla Lagerfelda byla bezpochyby černobílá. On sám se většinou v médiích objevoval jen v těchto barvách a to samé platilo i pro jeho přehlídky. Tato nesmrtelná kombinace nechyběla téměř na žádné jeho přehlídce a objevila se ve spoustě možných variací.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Penelope Cruz pro značku Chanel

Foto: Charles Platiau, Reuters

Lagerfeld tvořil často černobílé kolekce.

Kočka, která to dotáhla dál než většina modelek

Karl Lagerfeld měl od malička pozitivní vztah ke zvířatům, a to zejména ke psům. Po odstěhování do Paříže si ale v roce 2011 pořídil kočku jménem Choupette, která se mu stala osudovou a často ji nazýval svou dcerou.

Foto: Profimedia.cz

Zesnulý návrhář Karl Lagerfeld miloval svou kočku jménem Choupette.

Choupette byla nejen jeho věrnou společnicí, ale také tváří jeho značky Karl. Její „tvář“ se objevila na nespočtu návrhů včetně kabelek, peněženek či triček a díky jisté podobnosti se svým majitelem posílila i Lagerfeldovu image. V médiích se pak návrhář několikrát vyjádřil, že by chtěl být pohřben právě vedle ní.

Foto: Profimedia.cz

Kabelka z kolekce Karl Lagerfeld

Foto: Profimedia.cz

Modelka Kendall Jenner s Choupette

Reklama

Související články

Zemřel módní návrhář Karl Lagerfeld

Návrhář Karl Lagerfeld, německá módní legenda, zemřel v pařížské nemocnici. Bylo mu 85 let. O úmrtí informoval server týdeníku Focus.

Výběr článků

Načítám