Hlavní obsah

Úklid v duchu našich babiček je účinný i bez zbytečné chemie

Právo, Zdena Nováčková

Je to nejen móda, ale mnohdy i nutnost. Alergie na nejrůznější, zejména čisticí látky a prostředky v domácnosti jsou stále častější. Například chlór je v tomto ohledu přeborníkem. Alternativou jsou přírodní, ekologické přípravky, které nejenže většinou neškodí, ale našemu zdraví mohou naopak prospět a ocení je i domácí mazlíčci. Objevte s námi postupy a recepty našich babiček a prababiček!

Foto: Profimedia.cz

Při úklidu nám pomohou i přírodní, ekologické přípravky.

Článek

Pachy nejen v lednici

I když je v prodeji řada produktů na pohlcení nelibých vůní z lednice, můžeme i tady zaexperimentovat a připravit si svůj ekologický pohlcovač pachů, který lze použít i do odpadkového koše.

Příprava: Do nylonového pytlíčku, ale postačí i kousek staré punčochy, dejte lžíci filtračního uhlíku (dá se koupit v akvaristice nebo lékárně), dále lžíci jedlé sody a velkou hrst koření, které nám voní (např. tymián, rozmarýn, hřebíček, vanilka nebo i kůra ovoce). Vše zavažte a vložte do lednice.

Kuchyňské prkénko

Kuchyňské prkénko je v neustálém styku s potravinami, proto je lepší nepoužívat na něj chemii. Pomůže nám jedlá soda – jde o univerzální čisticí prostředek a dokáže vyčistit i hluboké zářezy od nože. Zintenzivnit čištění můžeme přidáním kuchyňské soli a citrónové šťávy. Prkénko bude bez skvrn a zbytečné chemie, která by mohla kontaminovat jídlo.

Prkénko, ale i nože na maso můžeme omývat přírodní dezinfekcí – odvarem nebo lihovou směsí bobkového listu s jalovcem.

Mytí skleněných karaf

Určitě tuto techniku oceníme u karaf s úzkým hrdlem – stačí zkombinovat ocet s rýží. Ocet nalijme do nádoby a necháme přes noc působit.

Následně přidáme malou hrst rýže a důkladně protřepeme. Usazeniny a nečistoty budou minulostí.

Citrón na konvici i kávovar

To jsou kuchyňské pomůcky, které je lepší čistit přírodní cestou. Vodního kamene i jiných usazenin a pachů nás zbaví citrónová voda. Stačí vymačkat půl citrónu, zalít vodou a krátce povařit. Pak necháme působit přibližně půl hodiny, potom vylejeme. Konev bude bez vodního kamene.

Stejně tak necháme projít citrónovou vodu kávovarem, který tím pročistíme. Směs sody a citrónu také odstraní kámen v myčce na nádobí a zároveň ji provoní.

Foto: Profimedia.cz

Šťávu z rýmovníku naneseme na vatičku a vložíme do skříně. Odpuzuje nejen mouchy a komáry, ale také moly.

Kávový lógr na odpad, hnojení i drhnutí

Říká se, že by se kávový lógr neměl dávat do výlevky, ale opak je pravdou. Kávová sedlina totiž pohlcuje nepříjemné pachy vycházející z odpadu kuchyňského dřezu a zároveň odstraňuje usazené tuky. Lógr se dá také využívat i jako písek na nádobí, stačí dát trochu na houbičku a zbavíme pánev nebo dvířka trouby mastnoty. Kávovou sedlinu z domácnosti můžeme použít jako přírodní hnojivo pro rostliny, které upřednostňují kyselou půdu. A nakonec si lógrem můžeme i zlehka vydrhnout ruce – působí totiž jako přírodní peeling a ruce zůstanou velmi jemné. Nakonec je ošetříme krémem.

Vůně do vysavače

Jestli chcete při luxování provonět místnost a nechcete používat chemické vůně, můžete vložit do sáčku bylinky, jako jsou rýmovník, levandule nebo rozmarýna.

Čištění matrací

Matrace, na kterých spíme, je třeba pravidelně čistit, neboť do nich proniká náš pot, padají na ně zbytky kůže a tím se v nich množí roztoči a bakterie. Máme dobrý tip pro případ, že nepoužíváte chrániče matrací, které se dají vyprat. Stačí matrací důkladně vysát, potom posypat jedlou sodou a nechat působit několik hodin. Sodu můžeme nechat v matraci nebo ji vysát. Na závěr matraci postříkáme přírodní esencí levandule nebo rozmarýny. Opakujeme každých šest týdnů, matrace potom nebude zdrojem alergií a nemocí.

Mosaz vyčistí kečup

Mosaz je slitinou zinku, mědi a někdy i jiných kovů. Kov pohlcuje špínu z okolí a může postupem času zmatnět. Pro čištění mosazných předmětů se dá použít kečup. Stačí je kečupem na pár hodin natřít. Ještě účinnější je lázeň v roztoku kečupu (jakékoliv značky) s vodou – mosaz se bude krásně lesknout.

Stejně účinná je i coca-cola.

Proti molům

Rýmovník neboli kubánské oregano obsahuje silice, které odpuzují nejen mouchy a komáry, ale také moly. Nejlepší je šťávu z rostliny nanést na vatičku nebo odličovací tampony a vložit do skříně. Doplňujeme a měníme podle potřeby.

Ocet jako univerzální čistič

Roztok soli a octa čistí a leští. Hodí se všude tam, kde nechcete zbytečné šmouhy. Je vhodný na zrcadla, dlažbu, nerez lednice a digestoře. Tahle směs také bezpečně rozpouští vodní kámen, proto jí dobře vyčistíme rychlovarné konvice či vodovodní baterie a jejich součásti. Směs soli a octa dobře pohlcuje zápach, a proto se hodí na čištění lednic a nádob na jídlo.

Na kůži olivový olej

Kožené části nábytku, ale třeba i kožené boty nám poděkují za olivový olej. Na produkt zbavený prachu ho naneseme hadříkem a přeleštíme. Domácí leštěnku si můžeme připravit i ze lžičky octa a deci lněného oleje. Samozřejmě nejprve si uděláme testovací zkoušku na méně viditelném místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám