Hlavní obsah

Tom Cruise: Natáčení je můj největší koníček

Právo, Jana Rovenská

Letos se dvaapadesátiletý Tom Cruise už popáté vrací ve své životní roli jako agent Ethan Hunt, aby se svým týmem splnil další nemožné poslání v Mission: Impossible – Národ grázlů.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Tom Cruise

Článek

Tentokrát chtějí vyhladit vražednou tajnou organizaci Syndikát a znemožnit profesionálním teroristům zničit tajnou vládní službu a zavést jiný světový pořádek. Tom se zde opět vyznamenal dalšími ze svých riskantních kaskadérských kousků, kterými se právem chlubí.

Dělal je hned od první Mission: Impossible v roce 1996 a byly stále náročnější. Ve čtyřce Mission: Impossible – Ghost Protocol už pak předvedl jeden ze svých největších akrobatických kousků, kdy sám, navzdory obavám pojišťovacích agentů i režiséra, vylezl bez bezpečné náhrady kaskadérem na nejvyšší stavbu světa – gigantický mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji do výšky 828 metrů. V pětce se ale překonal.

Foto: Bontonfilm

V Mission Impossible - Ghost Protocol sám šplhá na nejvyšší stavbu světa Burdž Chalífa do výšky 828 metrů.

Pravá kaskadérská podívaná

„Vždycky mi jde o to, zprostředkovat divákům pravou podívanou a nefalšovaný zážitek. Výšek jsem se nebál už jako malý kluk, takže vylézt na nejvyšší mrakodrap bylo hodně nebezpečné, ale věděl jsem, že to zvládnu. S tím, co jsem dokázal v Národu grázlů, se to ale nedalo srovnat,“ svěřuje se Tom. Tam totiž nejenže běží po křídle letadla, které startuje, dokonce visí na dveřích obrovského airbusu, když vzlétne.

Co kdybys byl na letadle, až vzlétne?

„Ve skrytu duše jsem chtěl mít v jedné misi scénu s letadlem, myslel jsem na to dlouho. Už jako teenager jsem si v letadle hrál s myšlenkou, jaké by to asi bylo, kdybych byl na něm tam venku,“ prozrazuje nebojácný rodák z města Syracuse ve státu New York.

Režisér Chris McQuarrie viděl, co se Tomovi podařilo ve čtvrté misi, a oba chtěli tento kaskadérský kousek překonat. Když mu pak přinesli model airbusu, řekl Tomovi žertem: „Co kdybys byl na letadle, až vzlétne?“ Tom to vzal vážně a odpověděl: „Jo, to bych mohl udělat.“ Pak o tom začali diskutovat.

Největší problém jim dělali ptáci, takže produkce několik dnů čistila trávu poblíž startovací dráhy. Toma ale trápilo ještě něco – kouř z paliva, který na letadle vdechoval a který mu šel do očí. A tak dostal kontaktní čočky, které pokryly celé oční bulvy. Stejně ale hrozilo nebezpečí, že by ho mohlo trefit něco z ranveje.

Upoutávka na film Mission Impossible – Národ grázlů Video: CinemArt

„Vzpomínám si, jak jsme jeli po rozjezdové dráze, a jedna malá částečka mě uhodila. Byla menší než nehet na malíčku, a přece jsem to cítil. Měl jsem štěstí, že to nebylo do obličeje nebo do rukou, které nejsou ničím chráněné, stejně mi to ale při vzletu mohlo zlomit žebra, taková je to odpudivá síla,“ vysvětluje herec, který musel celou krkolomnou akci opakovat osmkrát, než se podařilo natočit použitelný záběr.

„Mám-li být upřímný, byla to ta nejnebezpečnější věc, kterou jsem kdy dělal. Potom, co se záběr podařil, jsem řekl, že už to nikdy opakovat nebudu,“ přiznává statečný Tom, jenž denně před natáčením několik hodin posiloval a sprintoval ve větru, který vyrážel dech.

Jeden z největších hollywoodských ranařů

Není třeba vysvětlovat, že je v perfektní formě. Podle expertů musí mít velkou sílu v horní části těla, aby to vůbec dokázal. Po tomto „kousku“ je podle nich bezpečně jedním z největších ranařů v Hollywoodu.

V jeho pojetí se Mission: Impossible skutečně stala moderním akčním filmem, který nabízí divákům kromě zvýšené hladiny adrenalinu i chytrou zápletku s řadou nečekaných zvratů.

Za víc než třicet let u filmu Cruise natočil čtyřicet snímků, filmovému průmyslu vydělal sedm miliard dolarů a přitom neztratil nic ze svého lesku. „Je prototypem velvyslance showbyznysu. Je na tom stejně jako Tom Hanks. Nic o sobě neskrývá, všechno se o něm ví a diváci ho zbožňují,“ shodují se hollywoodští profesionálové.

Paul Thomas Anderson, který ho v roce 1999 režíroval v Magnolii, byl přímo unesen tím, jak dobře vypadá, a dodnes pěje ódy na jejich první setkání. „Řekl: Rád vás poznávám. A pak se pousmál. V ten okamžik mi došlo, že jediné, co se s takovým úsměvem dá dělat, je stát se hvězdou.“

Filmový fanda točí pro filmové fandy

Podle režiséra druhé Mise Johna Wooa má krásně tvarovaný obličej, který před kamerou vypadá dobře z každého úhlu. Sydney Pollack zase tvrdil, že není na světě studio, které by nedalo cokoliv, aby Toma dostalo. A režisér Brad Bird, který ho režíroval ve čtvrté Mission: Impossible jeho úspěch korunuje slovy: „Tom chce všechno dělat sám a tvrdě na tom pracuje. Je přesvědčený, že když to herec zvládne, získá to pro diváka na důvěryhodnosti. Proto je Tom ideální Ethan Hunt. Je stejně nebojácný. Žije nebezpečím, vzrušením a zdoláváním nemožného, což dělá celou svou kariéru.“

Víte, že…

Vyrůstal v chudé katolické rodině speciální pedagožky Mary a elektroinženýra Thomase. Otec, kterého Tom označil za surovce a zároveň zbabělce, syna dyslektika často bil. Kvůli otcově práci se rodina často stěhovala, do dvanácti let Tom vystřídal 15 různých škol v Americe a v Kanadě.

A co na to Tom? „Je to celé tím, že jsem odmalička velký filmový fanda, a když jsem dostal šanci, chtěl jsem ji plně využít. Natáčení je můj největší koníček. Snímky, jako je Mission: Impossible, jsou velmi obtížné. Vždycky jde o nový, svěží nápad, jak to udělat zábavné a uchovat napětí. Jako tvůrce i jako herce mě pokaždé nejvíc zajímali diváci. Chci, aby se dobře bavili a aby zažili nová dobrodružství,“ končí na slovo vzatý profesionál Tom Cruise.

Reklama

Související témata:
Film Mission: Impossible – Národ grázlů

Související články

Výběr článků

Načítám