Hlavní obsah

Emilia Clarková: Arnold Schwarzenegger je okouzlující, legrační a laskavý

Právo, Jana Rovenská

Britka Emilia Clarková známá díky vynikajícímu výkonu v roli princezny a matky draků Daenerys Targaryen v seriálu Hra o trůny prokázala, že za andělským obličejem se skrývá talentovaná a ambiciózní herečka. V Terminátorovi Genisys už to umí jak s režisérem, tak se zbraněmi.

Foto: Profimedia.cz

Emilia Clarková s Arnoldem Schwarzeneggerem

Článek

„Nebyla jsem první herečkou pro Daenerys. Mám-li být upřímná, tuto roli jsem dostala jen díky Alanovi. Byl to zase on, který si mě vybral pro ztvárnění Sarah Connorové v novém akčním thrilleru Terminátor Genisys,“ prozrazuje o režisérovi Alanu Taylorovi. „S Emilií se známe dlouho,“ usmívá se na oplátku Taylor, zjevně šťastný, že mohl znovu spolupracovat se svou hvězdou z Hry o trůny.

„V Emilii je síla a smysl pro čest a vznešenost. To jsou vlastnosti, kterým se nedá naučit. Buď je máte, nebo ne. Myslím, že tyto atributy se výborně hodí i pro Sarah Connorovou, kterou považuji za klíčovou ženskou hrdinku v kinematografii,“ tvrdí zkušený tvůrce.

A co na to říká Emilia? „Jednou z mnoha věcí, které na Daenerys miluji, je, že mi dala možnost ukázat mladým dívkám a ženám, že mohou být víc než jen někoho manželkou nebo přítelkyní. I Sarah je vzorem pro jiné. V její ženskosti se skrývá síla a moc. Má více sebedůvěry, nejen strach, že se ji někdo snaží zabít. Naopak je sama schopna bídáky ničit. A proto jsem musela porozumět i zbraním,“ vysvětluje.

Schwarzenegger je ke všem laskavý

Týdny před začátkem natáčení Terminátora tak Emilia započala s dalšími herci intenzivní trénink, aby se na svou fyzicky náročnou roli připravila. Zahrnoval kaskadérské kousky, souboje, intenzivní scény v závěsu na lankách a zbraně.

„Tato Sarah byla vychována Terminátorem jako bojovnice, takže má velké znalosti, pokud jde o boj a přežití. Každý den jsem proto měla trénink se spoustou zbraní, o kterých jsem předtím nic nevěděla. Nakonec jsem zvládla i ty kaskadérské kousky,“ říká pyšně osmadvacetiletá rodačka z Londýna.

Na setkání se svým ikonickým ochráncem Arnoldem Schwarzeneggerem dlouho nezapomene. „Arnold je to první, co vám přijde na mysl, když řeknete Terminátor. Čekala jsem obrovské ego, ale Arnold je okouzlující, legrační a laskavý ke všem ve štábu. Vědět, že mám na své straně špičkového týmového hráče, bylo pro mě to největší překvapení. S ním šlo i složité hraní úplně samo,“ směje se Emilia.

Trailer k filmu Terminator Genisys Video: CinemArt

Narodila se v britské metropoli, ale vyrůstala na venkově v hrabství Berkshire v jihovýchodní Anglii. Matka je podnikatelka, otec divadelní zvukový technik. O Emilii se traduje, že byla zázračné dítě. Že bude herečkou, se rozhodla už ve třech letech, když ji rodiče vzali na muzikál Showboat.

„Je to pravda, odmalička jsem nechtěla být ničím jiným. Když jsem jim později svoje přání zopakovala, rodiče mi to nevymlouvali, jen si mysleli, že budu jako herečka často nezaměstnaná. Teď jsou rádi, že mi to jde,“ dodává s úsměvem.

Drama studovala v prestižní škole Drama Centre London, kam chodili populární Britové jako Paul Bettany, Colin Firth či Ir Pierce Brosnan. Tu s úspěchem zakončila v roce 2009.

Emilia je skutečně výjimečná. Má i hudební nadání. Hraje na klavír, flétnu a na kytaru. Výborně zpívá, zvládne balady, blues, kabaretní melodie i jazz. Navíc je zdatná sportovkyně. Jezdí na koni, bruslí, běhá, ovládá plachetnici, lyžuje, plave a hraje tenis.

V Padesáti odstínech šedi hrát nechtěla

Hodně se také mluví o jejím milostném životě. Atraktivní bruneta má za sebou několik románků s americkými herci. Po loňském rozchodu s komikem Sethem MacFarlanem ji spojovali s Jamesem Francem, s nímž měla hrát ve snímku Gardens of Last Days, který se však nenatočil.

Foto: CinemArt

V akčním Terminátorovi Genisys s Australanem ze Sydney Jaiem Courtneym.

Momentálně chodí se svým australským protějškem z Terminátora Jaiem Courtneym. Jako blondýna z Hry o trůny se stala známější, přesto ji ještě lidé málo poznávají. „Asi to ale už nebude trvat dlouho. Tuhle jsem byla v L. A. v jednom obchodním domě, a když jsem vystupovala z výtahu, jedna žena na mě zavolala Khaleesi, jak se říká matce draků, to mě potěšilo,“ přiznává.

O další role už nemusí mít talentovaná herečka obavy. Dokonce je může i odmítat. To se stalo například u erotického snímku Padesát odstínů šedi. Roli studentky Anastasie nepřijala proto, že tam bylo příliš mnoho scén v rouše Evině.

Víte, že…

Ve škole se Emilii děti smály pro husté obočí. Maminka jí tehdy řekla, ať si z toho nic nedělá, že za ně bude vděčná, až bude starší. A měla pravdu. 

Kdyby nebyla herečkou, byla by architektkou, zpěvačkou nebo návrhářkou. 

Ještě letos ji uvidíme v hlavní roli mysteriózního thrilleru Voice from the Stone, v příštím roce v dramatu Me Before You.

„Několik nahých a postelových scén jsem už musela absolvovat před celým natáčecím štábem ve Hře o trůny a nebylo mi to příjemné. Nechtěla bych, aby si režiséři zvykali, že v nich budu pokračovat, snad mám na víc,“ dodává moudře talentovaná Emilia Clarková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám