Hlavní obsah

Svět módy se odvrací od rappera Kanyeho Westa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rapper Kanye West, který se sám přezdívá Ye, zažívá turbulentní časy. Od jeho rozvodu s televizní hvězdou Kim Kardashianovou zažívá jeden neúspěch za druhým. Nyní s ním ukončil spolupráci i výrobce sportovních doplňků Adidas, a to kvůli jeho antisemitským výrokům.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Rapper Kanye West

Článek

Známý americký rapper Ye nezažívá zrovna růžové období. V březnu letošního roku si prošel těžkým rozvodem s americkou celebritou Kim Kardashianovou.

O rozvod požádala Kardashianová minulý rok, důvodem mělo být partnerské odcizení. O tom promluvila v posledním dílu rodinné reality show Keeping Up with the Kardashians.

„Můj muž pendluje mezi státy. Nevadilo mi to, ale po čtyřicítce jsem si uvědomila, že nechci mít manžela, který žije v jiné zemi. Nikdy jsem si nepřiznala, že jsem osamělá, myslela jsem si, že mám děti a všechno je v pohodě.“

Kdo je Ye?

Ye (rodným jménem Kanye Omari West) se narodil 8. června 1977 v americké Atlantě. Je známý též pod přezdívkou Yeezy. Proslul jako americký rapper, hudební producent, módní návrhář a designér. Zásadně ovlivnil podobu hip-hopu a témat obsažených v textech. V roce 2009 vytvořil kolekci bot pro Nike nazvanou Air Yeezy. Také spolupracoval na kolekci bot pro luxusní módní značku Louis Vuitton. V roce 2013 podepsal smlouvu se společností Adidas, pro kterou navrhl celou jednu kolekci v řadě Adidas Originals.

Neoficiální zdroje ale odkazují také na rapperovy psychické problémy, které přestaly být pro Kardashianovou zvladatelné. Ostatně sám rapper v minulosti uvedl, že trpí bipolární poruchou.

Od té doby se Ye topí v krátkodobých vztazích a střihl si i vyhrožování partnerovi Kardashianové, se kterým chodila krátce po rozvodu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Rapper Kanye West po boku šéfredaktorky Anny Wintourové

O úspěšném období se nedá mluvit ani z pohledu Westova podnikání. Na konci října s ním ukončil spolupráci německý výrobce doplňků Adidas. Firmě vadila série antisemitských a jinak urážlivých výroků, které West v poslední době pronesl.

„Adidas netoleruje antisemitismus ani jakékoliv jiné projevy nenávisti. Nedávné komentáře a činy rappera Ye jsou nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné. Jsou v rozporu s hodnotami, které firma vyznává, jako je rozmanitost a začlenění, vzájemný respekt a čestnost,“ stojí ve sdělení Adidasu.

Spolupráce značek Balenciaga a Adidas budí hrůzu

Styl

Německému gigantu došla trpělivost po Westových slovech, která pronesl v podcastu. „Já si můžu říkat antisemitské věci, za to se mě Adidas zbavit nemůže. A co?“ Firma pak čelila sílícímu tlaku veřejnosti i svých vlastních zaměstnanců, aby obchodní partnerství s Westem ukončila.

Adidas v blízké době ukončí výrobu produktů Yeezy a zastaví všechny platby, které Westovi posílal. Ukončení spolupráce bude mít na hospodaření firmy krátkodobý efekt, firma jej odhaduje maximálně na 250 milionů eur (6,1 miliardy Kč). To je částka, o kterou bude nižší čistý zisk za letošní rok. Skutečnost se může lišit, vzhledem k tomu, že prodej ve čtvrtém čtvrtletí značně kolísá.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Yeezy tenisky

Spolupráci s Westem zahájil Adidas v roce 2013. O tři roky později s ním podepsal kontrakt na výrobu a distribuci zboží z rapperovy módní kolekce. Adidas už dříve uvedl, že partnerství má na obchodní aktivity firmy značný dopad a že patří k nejúspěšnějším obchodním vztahům v historii odvětví, kde Adidas působí.

West přesto firmu v posledních měsících veřejně kritizoval, podobně jako další velké značky, s nimiž má uzavřeny obchodní smlouvy, včetně firmy Gap.

Stopku West dostal také od šéfredaktorky americké mutace časopisu Vogue Anny Wintourové. Mluvčí publikace uvedl, že ani Vogue, ani šéfredaktorka Anna Wintourová nebudou s umělcem v dohledné době spolupracovat.

Módní ikona Anna Wintourová: stejný účes, boty i brýle, ale nikdy šaty

Styl
Foto: Kevin Lamarque, Reuters

V minulosti rapper podporoval Donalda Trumpa

Rozhodnutí Vogue distancovat se od Ye přichází opět v reakci na antisemitské chvástání, které mělo za následek dočasné omezení jeho účtů na sociálních sítích. Časopis také odsoudil Yeovou podporu hnutí White Lives Matter; slogan byl uveden na košilích na Yeezy show během posledního pařížského týdne módy.

Rapper Kanye West má zablokovaný Instagram i Twitter

Internet a PC

Krátce po přehlídce byl Ye obviněn ze šikany módní redaktorky Vogue Gabrielly Karefa-Johnsonové, která kritizovala urážlivé košile a označila je za „čisté násilí“.

S rapperem dále ukončila spolupráci i značka Balenciaga, jež patří dlouhodobě mezi hlavní hráče světa módy. Ke stejnému kroku se postupně připojují i další značky a jednotlivci z řad módních redaktorů i celebrit.

Reklama

Související články

Ohlédnutí za týdnem módy v Londýně

Září je ve světě považováno za měsíc módy. Po New Yorku převzal pomyslné žezlo Londýn, kde se od 16. do 20. 9. odehrál tamější týden módy. V rámci něj...

Prošívané bundy: Elegance v britském stylu

Britové jsou pověstní svým elegantním oblečením a vytříbeným vkusem. Mezi jejich oblíbené svrchníky patří vedle trenčkotů i lehké prošívané a zateplené bundy,...

Výběr článků

Načítám