Hlavní obsah

Spálit, seříznout, uspat. Jak se zjemňovaly metody odstraňování chloupků

Novinky, Dana Sokolová

Začalo to horkou lampou a čpavkem, pokračovalo žiletkou a depilačním krémem a nakonec jsme dospěli ke světlu, které dokáže chloupky bezbolestně a na dlouho „uspat“. Metody odstraňování chloupků se vyvíjely živelně a občas i zábavně.

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování chloupků není doménou posledních třiceti let.

Článek

Odstraňování chloupků není doménou posledních třiceti let, jak se mnozí mylně domnívají. Chloupky na těle řešily ženy už ve starověku, od té doby i proces odstraňování chloupků ušel dlouhou cestu.

Po bolestivém období barbarských břitev, horkých lamp a čpavku přišel v roce 1844 na svět první depilační krém a v roce 1915 i první dámský holicí strojek a odstraňování chloupků přestalo být tak bolestivé.

Šaty bez rukávů, krátké sukně a bikiny

Na začátku dvacátého století pak přišly do módy šaty bez rukávů a tím pádem i upravené podpaží. Čtyřicátá léta se zase nesla v duchu zkracování sukní, a tak bylo třeba přiložit žiletku nebo špachtli od depilačního krému také k lýtkům.

V 70. a 80. letech, kdy ženy propadly aerobiku a milostné scény ve filmech začaly být čím dál odvážnější, se přesunula pozornost také k odstraňování chloupků v oblasti intimních partií.

České ženy a další ženy z východního bloku byly ale v tomto směru značně pozadu. Většina z nich kouzlu odstraňování chloupků propadla až po roce 1989, kdy se na trh postupně dostaly dámské holicí strojky, depilační krémy, epilátory a nejrůznější vosky.

Dermaplaning - kosmetické tabu, o kterém se příliš nahlas nemluví

Styl

Vše mělo jen krátkodobé účinky nebo se jednalo o bolestivou záležitost

Chvíli to vypadalo, že tím je domácí odstraňování chloupků v podstatě vyřešeno. V roce 1997 ale začal Tom Nuijs, vývojář z výzkumného týmu společnosti Philips, přemýšlet, jestli by nebylo možné vymyslet ještě nějakou lepší metodu.

„V té době byly k dispozici v podstatě jen metody, které byly buďto bolestivé, nebo způsobovaly nejrůznější problémy a měly jen krátkodobý efekt. Navíc se mohly používat jen na chloupky, které už byly viditelné,“ konstatuje Tom Nuijs.

Začal tedy s kolegy zkoumat v té době již známé technologie, například ultrazvuk nebo laser. Mnohé z nich měly podle Nuijse slibné výsledky, ale zároveň závažné komplikace, ať už šlo o bezpečnost, nebo nutnost odstraňovat chloupky jeden po druhém.

Při svém hledání později narazil na dánského dermatologa Petera Bjerringa, který se věnoval IPL (intenzivní pulzní světlo) technologii používané v profesionálních salonech, která funguje na bázi záblesků světelné energie zamířených na malou plochu lidské kůže, která ji vstřebává barevným pigmentem v chloupku, v důsledku čehož jeho kořen odumírá.

Foto: Profimedia.cz

IPL k domácímu využití používá světlo nižší intenzity. Pro dosažení dlouhodobého účinku je dobré provádět první čtyři ošetření v rozmezí dvou týdnů. Poté již stačí jen jedna aplikace po osmi týdnech. Hladká pokožka následně může vydržet až 6 měsíců.

Profesionální přístroje ale využívaly příliš vysokou intenzitu světelných záblesků, tudíž by v domácím prostředí mohly způsobit značné poškození pokožky.

„I ten nejmenší prototyp měl v roce 2006 rozměry dvou krabic od bot a aplikátor připojený kabelem,“ vzpomíná vývojář.

Nohy jako ze škatulky aneb Šest zásad domácího holení

Styl

Tehdy tak začal přemýšlet, zda by šlo odstranit chloupek i pomocí obyčejného světla z  fotoblesku. Jako první tak tuto svou myšlenku zrealizoval na sobě. Zapomněl si ale předtím oholit chloupky a také blesk zakrýt barevným filtrem.

Jeho chloupky na nohou tak absorbovaly takovou dávku světla, že jejich teplota roztavila plastový kryt blesku a ten se mu přilepil na kůži. Jednalo se tedy o velmi bolestivou zkušenost, která mu ale ukázala správný směr vývoje přístroje, který dalších 16 let neustále vylepšoval.

V dnešní době ženy při odstraňování chloupků mají možnost využít nejmodernějších vosků, depilačních krémů, kvalitních holicích strojků, epilátorů, ale i domácích IPL přístrojů, které jsou v tomto směru považovány za nejefektivnější.

V profesionálních kosmetických a estetických salonech si pak mohou nechat chloupky odstranit i pomocí nejmodernějších laserů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Technologie a věda jdou neustále kupředu, což se odráží i na kvalitě a účinnosti mnohých kosmetických přípravků. Ne vždy ale lze zcela věřit mnoha tvrzením,...

Výběr článků

Načítám