Hlavní obsah

Šatník jako terapeut: jak oblečení mění naši náladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek vitaminu D, krátké dny a dlouhé noci či chladné počasí dokážou s lidskou psychikou pořádně zamávat. První pomocí přitom může být něco, co máme doma každý. Oblečení. Jaké barvy umí ovlivnit naši náladu?

Foto: Profimedia.cz

Influencerka Leonnie Hanneová

Článek

Zkušenost napovídá, že nošením jasných barev projektujete do světa energii, která se k vám odráží zpátky. Jasně žlutý svetr na vás září nejen při pohledu do zrcadla, ale také z tváří a úsměvů lidí, kteří vás potkají. Barvy však mohou pomoci také s konkrétními psychickými stavy.

Modrá: když vás sužuje úzkost

„Pokud trpíte úzkostmi, pak se vyhněte červené barvě a přednost dejte raději královsky modré a sytě zelené. Oba tyto odstíny navozují pocit bezpečí a důvěryhodnosti. Můžete vyzkoušet také růžovou, která dodává teplo stejně jako červená, ale na rozdíl od ní nepůsobí tolik energicky,“ říká psycholožka Carolyn Mairová pro Whowhatwear.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Max Mara

Červená: když je vám smutno

Jak už bylo řečeno, červená povzbuzuje energii, a proto se oblečení v této barvě hodí skvěle na dny, kdy je vám smutno. Navíc stimuluje srdeční frekvenci, a může vám proto pomoci vylepšit náladu.

Z šatníků hvězd: Stylové kabáty

Styl

Pokud na vás působí červená příliš agresivně, zkuste i v tomto případě růžovou, která symbolizuje něhu a připomene vám období, kdy jste byla zamilovaná a šťastná.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Hermès

Oranžová: pokud vám chybí energie

„Když cítíte únavu, oblečte si alespoň jeden kousek v oranžové barvě nebo zvolte v tomto odstínu kabelku či boty. Oranžová barva má pozitivní vliv na energii, zároveň evokuje léto a západy slunce, a proto navozuje příjemné emoce,“ vysvětluje Mairová.

Foto: Profimedia.cz

Street style

Zelená: když cítíte zlost

Pokud ve vás kypí zlost, vyhněte se červené barvě, protože vyvolává hněv a úzkost jako reakci těla na boj či útěk. Místo toho vsaďte na modrou a zelenou, které mají tendenci zklidňovat.

Vyhněte se ale výrazným odstínům a raději si oblékněte oblečení v tlumených, zemitých barvách, díky kterým budete zase cítit pevnou půdu pod nohama.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Max Mara

Šedá: když neprahnete po pozornosti

Stres zpravidla pramení z úzkosti, a proto i zde funguje dobře zelená a modrá. Pokud ale nemáte chuť nijak vyčnívat, vsaďte na neutrální šedou a podobné tlumené tóny, které vám sice nezvednou náladu, ale ostatním dají najevo, že vás mají nechat na pokoji.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Rachel Zegleová

Jak vypadaly svatební šaty herečky Vanessy Hudgensové

Styl

British Fashion Awards 2023: Nákladné róby versus Pamela Andersonová bez make-upu

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám