Hlavní obsah

Populární dešťová obuv hýří barvami i tvary, není však příliš zdravá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen lehké sandály, žabky a baleríny, ale také gumové holínky, plastové polobotky, pěnové nazouváky "crocsky" nebo horký módní hit "five fingers" dopřávají svým nohám lidé v letošním deštivém létě. Rozmary počasí zvyšují podle prodejců odbyt obuvi, která není určena jen pro toto roční období. Odborníci však varují před velkým nadšením pro módní výstřelky, které chodidlům mohou někdy spíše ublížit než prospět.

Článek

"Gumové holínky jsou velmi oblíbené díky veselým barvám a pestrým motivům, které výrobci nabízejí v posledních letech. Je to módní hit, který si získal dospělé i děti. Líbí se potisky ovoce, zeleniny, květin, kapradí nebo abstraktní vzory, které vypadají jako Picassovy obrazy. Populární jsou také kostky, proužky, nebo jednoduché bílé puntíky na černém podkladu," řekla Ivana Dbalá z firmy Balonservis.

Gumová obuv vylepšená pestrými vzory je podle ní žádaná nejen na podzim či na jaře, ale také v létě. Nosí se ke kalhotám, k sukni i k šortkám. Holínky se nosí do přírody i do města. Žádané jsou k nim speciální doplňky. "K holínkám s potiskem břečťanu nabízíme také deštníky se stejným motivem. Velmi módní jsou také stylové pláštěnky pro dospělé," uvedla Dbalá.

Užitečnou parádou jsou holínky pro návštěvníky letních hudebních festivalů. "Ty jsou poslední dobou většinou 'na blátě'. Dívky jsou šťastné, že se tam mohou blýsknout," uvedla obchodnice. Zájemci ovšem musí počítat s tím, že módní barevné holínky stojí stejně, nebo jsou dokonce dražší než kožené boty. Přihlížet by měli také k tomu, že gumová obuv není vhodná pro dlouhé nošení.

"Je to obuv, která je neprodyšná. Ať je jakkoli hezká a zajímavá, je to materiál, který nepropouští vlhko žádným směrem. Měla by se nosit alternativně, krátkodobě," řekl prezident České podiatrické společnosti Jaroslav Fešar. Upozornil, že základem hygieny je, aby se nohy v létě nedusily.

"V neprodyšných botách se noha abnormálně potí, vlhkost se může srážet uvnitř. To pak působí rozvoj plísní na nehtech i na kůži," uvedl. Také z ortopedického hlediska není podle podiatra klasická gumová bota nejvhodnější.

"Nohu nedokáže stabilizovat. Zejména v případě poúrazových stavů může způsobit problémy," řekl. Již několik let si milovníci pohodlné chůze libují v takzvaných crocskách. "Výhody pěnové obuvi jsou zřejmé. Stejně jako dřeváky drží na nohou, ale jsou měkké, lehké a prodyšné. Zároveň jsou dobře omyvatelné a pokud zmoknou, zase rychle uschnou," říká cyklista Pavel.

Nepotrpí si prý ani na značkovou obuv a vystačí si s napodobeninou z tržnice. Odborníci však před padělky varují. "Obsahují větší množství ftalátů, škodlivých barev a karcinogenních látek. To může citlivým jedincům působit problémy," uvedl Fešar.

Ani originální obuv tohoto druhu však nedoporučuje pro celodenní chození, zejména po betonovém nebo kamenitém povrchu. "Nerovnost terénu se odráží na chodidle a celém pohybovém aparátu," uvedl. V dešti pak na dlážděném povrchu může tato bota být i nebezpečná.

"Z takových pantoflí se stávají brusle. Nohy kloužou a je tam nebezpečí úrazu," zdůraznil odborník. Ani výstřelek z poslední doby označovaný jako "five fingers", nebo "žabí boty" není podle podiatra nejvhodnější letní obuv.

"Výstřední módní návrháři možná jásají, ale je to bota vhodná pro nošení jen na určitou dobu. Už to, že obepíná každý prst, není příliš šťastné. Noha potřebuje větrat a v prstní části by měla mít dostatek prostoru. Když se každý prst umístí do nějakého 'sektoru', může to způsobovat puchýře," míní Fešar. Správná letní bota podle něj má být pevná a stabilní, zároveň ale dostatečně volná a prodyšná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám