Hlavní obsah

Plesová sezona je v plném proudu. Jak dodržet dress code

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé noci vybízejí ke společenským radovánkám, tanci a kultuře. Není proto divu, že plesová sezona startuje v lednu a končí až na začátku jara. Plesy nabízejí nejenom příležitost ukázat svou taneční šikovnost, ale také se hezky obléknout. Jak při výběru šatů nesáhnout vedle?

Foto: Profimedia.cz

Inspirace na plesové šaty od značky Dior

Článek

Dodržte dress code

Etiketa je důležitou součástí společenských akcí včetně plesů. Zdravá dávka zdvořilosti a respektu vám zajistí, že budete působit nejen módně, ale i vhodně.

Než se pustíte do výběru oblečení, zjistěte si dress code daného plesu. Každá akce může mít svá specifika, ať už jde o formální taneční večer, nebo tematickou party. Dodržení dress code vám pomůže vyhnout se nepříjemným překvapením.

Obávaný dress code aneb Jak se obléknout na společenské akce

Styl

Zlaté pravidlo délky šatů

Pro dámy je délka šatů klíčovým faktorem. Při formálních plesech je obvykle vhodné zvolit dlouhou róbu nebo overal, šaty po kotníky nebo kolena se hodí na méně formální události, jako jsou například maturitní plesy či firemní večírky. Minisukním je na společenské akce vstup zakázán.

Přestože je trocha odhalení v pořádku, je důležité najít rovnováhu. Nepřehánějte to s výrazným výstřihem nebo příliš odkrytými zády. Uchovejte si nádech tajemství a elegance.

Pozor byste měla dávat i na správnou volbu spodního prádla. Ideální je bezešvé prádlo, které není vidět ani pod tím nejjemnějším hedvábím.

„Ramínka od podprsenky nesmí koukat za žádnou cenu a určitě nevolte jejich gelovou variantu. Pokud se necítíte na to jít bez podprsenky a zároveň vám vaše šaty nedovolují, abyste si podprsenku vzala, sáhněte po nalepovací gelové podprsence nebo po podprsence bez ramínek, která se dá překřížit a zapnout v pase,“ radí stylistka Julia Silajdzic.

Vyhýbejte se příliš výrazným vzorům

Výrazné vzory se na společenské události nehodí. Jsou především kontraproduktivní, protože k vám sice přitáhnou pozornost, ale zároveň si lidé nezapamatují vás, ale vaše šaty. Zvolte proto raději jednobarevný model, který může být ozvláštněn různým druhem zdobení, jako jsou flitry, krajky či krystaly.

Správná volba obuvi

Pokud víte, že vás čeká hodně tance, zvolte pohodlnější taneční boty na nízkém podpatku. „Vhodné jsou také elegantní baleríny například do špičky, pokud nemůžete nosit podpatky,“ radí stylistka nákupního centra Metropole Zličín Barbora Havlíková. Obuv by také měla ladit s celkovým stylem šatů.

„Pokud budete mít silonky, a to jakékoliv barvy, vyhněte se tomu, aby jejich přední část vykukovala z otevřených bot. Počkejte s otevřenými lodičkami na to, až bude počasí přívětivější, a vyměňte je za boty, které jsou zavřené a mají mírně špičatou špičku. Díky tomu budete působit elegantněji,“ vysvětluje Julia Silajdzic.

„Co se týče samotných tělových silonek – já zastávám názor, že na ples nepatří. Dnes si můžeme vybrat opravdu z velkého množství alternativ, kterými můžeme klasické silonky nahradit. Pokud se vám nehodí k outfitu silonky černé barvy, zvolte barevné nebo vzorované. Pokud přece jen chcete zvolit silonky tělové, zkuste síťované. Díky nim nebudou vaše nohy na fotkách působit uměle,“ dodává.

Doplňky a líčení s mírou

Často zapomínáme na to, že celkový outfit je potřeba doladit doplňky a líčením. Šaty bez vhodně zvolených doplňků jsou jako neosolené jídlo. Chybí jim šmrnc a dávka osobitosti.

Vsaďte na výrazné náušnice, náhrdelník nebo třeba náramek. Se šperky to ale nepřehánějte. Vrstvené řetízky sice vypadají skvěle, ale musíte to s nimi umět. Poraďte se proto s kamarádkami, stylistkou nebo se inspirujte na Pinterestu.

Naopak nejrůznější zdobné sponky, korunky atd. jsou už dnes pasé.

Jedině psaníčko

Pokud se účastníte jakékoli večerní akce, velkou kabelku nechte doma, i kdyby byla od Diora. Sáhněte místo toho po elegantním psaníčku. „Na ples určitě patří psaníčko. Což je velmi malá a elegantní kabelka. Barvu si vyberte tak, aby doplňovala vaše šaty. Psaníčko může být decentní, ale i výstřední, například pokud máte šaty v minimalistickém stylu, výraznější psaníčko je může krásně podtrhnout,“ uzavírá Silajdzic.

Inspirace na plesovou sezonu přímo z Paříže

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Plesové šaty, Psaníčka, Dámské lodičky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám