Hlavní obsah

Obávaný dress code aneb Jak se obléknout na společenské akce

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na společenský večírek a zaskočila vás na pozvánce kolonka s předepsaným dress code? Pokud dumáte nad tím, o jaký typ oblečení se jedná, připravili jsme si pro vás přehled nejznámějších dress code, se kterými se můžete setkat. Vyhněte se módnímu faux pas a užijte si letošní večírky, plesy, ale i jiné akce na maximum.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Esprit

Článek

Black tie a jeho varianty

Black tie, jak už název napovídá, znamená černá vázanka. Tento typ dress code se uvádí zejména u příležitostí, jako jsou galavečery, státní bankety, premiéry a plesy. Pro pány to znamená jediné – černý smoking a černý motýlek, který se ve výjimečných případech dá nahradit lesklou hodící se kravatou.

U dam byly dříve vyžadovány dlouhé šaty, ale dnes je můžete nahradit i elegantními midi šaty do půli lýtek. Záleží na typu příležitosti, prostředí a na tom, jaké délce žena dává přednost.

Black tie optional znamená, že si lze vzít smoking nebo černý oblek, dámy opět dlouhé či krátké šaty. Black tie creative pak umožňuje nahradit klasické doplňky nápaditými prvky, jako jsou barevné vázanky, lodičky nebo třeba zajímavé psaníčko.

Foto: archiv firmy

Midi šaty. Ilustrační foto, Zuzana Kubíčková

White tie

Tento styl dress code patří mezi ty nejformálnější a nejčastěji ho najdete na pozvánkách na plesy v opeře či slavnostní ceremoniály v nejvyšších kruzích. Od žen se očekává velká okázalá večerní róba a od mužů frak, ke kterému se nosí bílý motýlek (na rozdíl od smokingu, ke kterému se vyžaduje černý motýlek).

Foto: archiv firmy

Luxusní šaty. Ilustrační foto, Poner

Smart casual

Pod spojením smart casual se skrývá neformální oblečení, kterému ale nechybí punc elegance a kreativity. Pro muže to obecně vzato znamená sako a něco k tomu. Ideální jsou plátěné kalhoty či jednobarevné džíny, košile či svetry.

Dámy to mají mnohem složitější, neboť mají nespočet možností. Mohou si obléknout jak koktejlové šaty, tak i nápaditou sukni či kalhoty. Ideální je ovšem mít boty na podpatku a drobnější typ kabelky, která působí elegantnějším dojmem.

Foto: archiv firmy

Elegantní kalhotový kostým můžete ozvláštnit trendy ponožkami Hysteria. Ilustrační foto, Urbanlux

Coctail/coctail chic

Cocktail či coctail chic značí společenskou událost, která se koná buď odpoledne, nebo v podvečerních hodinách. Může se jednat o oslavu, slavnostní otvíračku podniku nebo třeba o vánoční večírek.

Dámy mohou vyrazit v nápaditých krátkých šatech, které ovšem musí působit společenským dojmem. Příkladem mohou být luxusní sametky nebo šaty zdobené flitry. Mohou také zvolit variantu dámského smokingu nebo overalu. Obojí ale vždy nezapomenout doplnit botami na podpatku.

U mužů není striktně předepsáno, co si mají obléknout. Neudělají chybu, pokud sáhnou po jednořadém vypasovaném obleku s košilí a společenské obuvi. V žádném případě si pod sako nebrat tričko, to je společenský přešlap.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, F&F

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám