Hlavní obsah

Plesová etiketa aneb Jak se vyhnout nepříjemným přešlapům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plesy jsou událostmi, na kterých si všichni přejeme být svědky nezapomenutelných a radostných chvil. Nicméně i na těchto společenských akcích lze udělat několik faux pas vedoucích k tomu, že se daný večer stane pro některé účastníky nepříjemným. Proto je žádoucí snažit se tato potenciální společenská uklouznutí minimalizovat.

Foto: Profimedia.cz

Tanec vyjadřuje zájem o protějšek a také samotnou událost.

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější chyby, kterých se lidé na plesech dopouštějí. Přinášíme rovněž tipy a doporučení od mentora a lektora etikety a odívání Daniela Šmída, jak se jim vyhnout.

1. Nadbytek alkoholu a opilost

Jedním z nejčastějších přešlapů a prohřešků ve společnosti je překročení hranice pití alkoholu. Sklenička vína či sektu může uvolnit atmosféru a přispět k přátelskému seznámení s ostatními. Může také podpořit chuť k jídlu. Zároveň ale jedna sklenka navíc vede k nepříjemným situacím. „Na plese si vždy zachovejte střízlivost, abyste si mohli plně užít večer a přemírou alkoholu neohrozili svoji reputaci. Nedovolte, aby alkohol způsobil, že se za vás bude váš partner nebo partnerka stydět,“ doporučuje Daniel Šmíd.

2. Nerespektování dress codu

Plesy mají různou úroveň a mají tedy i různý dress code, který je ale nezbytné vždy dodržovat. Nevhodným oděvem vyjadřujete neúctu k hostiteli i těm, kteří oděv respektují.

V oblékání chybují obě pohlaví. Zatímco muži by měli nosit výhradně bílou košili, vždy s motýlkem nebo kravatou, a černé společenské boty s černými ponožkami, ženy by to nikdy neměly přehánět s hloubkou výstřihu nebo výškou rozparku. Nikdy by neměly mít ani viditelné obrysy spodního prádla.

Inspirace na plesovou sezonu přímo z Paříže

Styl

Mějte vždy na mysli, že nevhodným oblečením se můžete stát terčem nemilé pozornosti a samotným vám to v konečném důsledku může být velmi nepříjemné. Proto věnujte zvýšenou pozornost doporučenému dress codu a vyberte si vždy vhodný outfit podle typu události.

3. Bez tance a dostatečné přípravy

Součástí plesů je i tanec. Jistě, můžete být přítomni a netancovat, zároveň tím však naplníte jen jednu část společenské události. Váš tanec vyjadřuje zájem o vaši partnerku nebo partnera a také potvrdí zájem o událost.

Pokud už plánujete tančit, pak si vždy udělejte malou rekapitulaci obvyklých tanců doma nebo se přihlaste na kurz společenského tance. Jednak si tak zlepšíte své pohybové dovednosti a zároveň se budete na parketu mnohem lépe orientovat a neohrozíte tak sebe či ostatní tanečníky a nestane se, že byste jim nějak znepříjemnili tanec.

4. Nevděčné chování k personálu

Zaměstnanci, kteří se starají o průběh události, si zaslouží stejnou úctu a zdvořilost jako ostatní hosté. Těmi prvními jsou hostesky u vchodu. Vždy zdravte jako první. To souvisí s etiketou příchozích. Stejně tak buďte zdvořilí k obsluze šatny, říkejte „prosím“ a „děkuji“. Přestože je uložení svršků často bezplatné, mějte připravenou „dvacku“ za každý kabát.

Číšníky a servírky oslovujte „pane“ nebo „paní“, neluskejte prsty a nekřičte. Při objednávání nezapomeňte požádat a poté, co dostanete objednávku, poděkujte.

Povýšené a nepříjemné chování k personálu může negativně ovlivnit atmosféru u stolu, pocit vašeho doprovodu a snížit pohodlí ostatních hostů.

5. Nechvalte se příliš

Jestliže jste ve svém oboru úspěšní nebo jste právě dosáhli nějakého jiného významného cíle, není nutné se s tím chlubit na každém kroku. Vyhněte se popisování vaší kariéry, dosažených obratů a růstu.

Vynechte z hovoru také všechna hodnocení vaší konkurence, srovnávání a povyšování se nad ostatní. V případě, že někdo projeví zájem o váš podnik nebo vás pochválí, přijměte to s díky a dále téma nerozvádějte.

Plesy jsou akce ke sdílení radosti a zábavy všech, ne o vyprávění vašich úspěchů. Sebedůvěra je atraktivní, přílišná sebestřednost může přejít do arogance.

6. Zanedbávání etikety stolování

Většina plesů je spojena s jídlem a pitím. Pokud je servírovaná večeře, ujistěte se, že umíte daný pokrm jíst. Více než 80 % lidí nezvládá „obyčejné“ držení příboru. I když je to teoreticky samozřejmost, velká část hovoří se soustem v ústech. Pokud jsou součástí rautové stoly, vždy si nabírejte jen malé porce, chlebíčky jezte výhradně příborem. Co neumíte jíst, raději nejezte.

Jak se chovat a jakým způsobem komunikovat, když chcete působit jako elegantní dáma

Vztahy a sex

7. Ignorování neverbálních signálů

Pokud si všimnete, že se někdo u stolu cítí nepohodlně a nezajímá se o konverzaci s vámi, je lepší to respektovat. Přestaňte se ptát nebo vyprávět.

Jestliže při tanci zaregistrujete, že se po vás lidé ve vaší blízkosti na parketu otáčejí, zmírněte rychlost a dynamiku tance. Zřejmě jste pro ostatní nepříjemní, žducháte je nebo šlapete po patách.

„Nutno dodat, že zde je přímá souvislost s prvním bodem, tedy přemírou alkoholu. Lidé pod vlivem jsou méně citliví k ostatním a často jejich potřeby ignorují,“ upozorňuje mentor.

8. Přehlížení společenské etikety

Pamatujte, že ples je společenská událost, která s sebou nese i nutnost chovat se a jednat podle etikety. Respektujte pravidla při podání rukou, představování a oslovení. Nechejte ženy, ať podají ruku první, dovolte mužům, ať se první představí. Oslovujte se výhradně příjmením s vykáním, pokud jste se dříve nedohodli jinak. Ke stolu usedá nejprve žena a na lepší místo než muž. Starší páry mají přednost v procházení kolem stolů i při tanci. Na parket i z parketu vede muž ženu, která jde po jeho levici.

„Respektováním těchto základních pravidel můžete zajistit, že váš večer na plese bude příjemný a vyhnete se většině závažných přešlapů. Můžete si tak plně užít společenskou událost a zanechat pozitivní dojem na ostatní hosty. A když vylejete skleničku vína na stůl? To je maličkost… Omluvte se,“ uzavírá Daniel Šmíd.

Plesová sezona: Jaké šaty si vybrat

Styl

Líbání podle etikety: Rozhoduje žena. A nemlaskat

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám