Hlavní obsah

Jak dostat do vztahu víc romantiky

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantický vztah je snem mnoha párů. Na počátku mnohých seznámení je romantiky opravdu přehršel, jak ale čas postupuje, romantika se chtě nechtě pomalu vytrácí. V dlouhodobých manželstvích jí je pak poskrovnu. Jak to změnit, a jde to vůbec?

Foto: Profimedia.cz

Nezapomínejte na společně trávený čas, pusťte si třeba oblíbený film.

Článek

Zajistit si ve vztahu, a to i v tom dlouhodobém, více romantiky, je podle psychologa a univerzitního profesora Roberta J. Sternberga možné. O to snadnější to bude, pokud lidé pochopí některá základní fakta o lásce.

Jako návod, jak toho docílit, již před řadou let Sternberg představil tzv. trojúhelníkovou teorii lásky. Ta je založena na jednoduché myšlence, že lásku tvoří tři základní složky.

  • Intimita - pocity blízkosti, spojení a provázanosti, které ve vztazích prožíváme
  • Vášeň - pohon, který vede k romantice, fyzické přitažlivosti a sexuálnímu naplnění
  • Závazek - v krátkodobém pohledu jde o rozhodnutí, že jeden miluje druhého, v dlouhodobém pak snaha tuto lásku udržet

Pokud je ale člověk v manželství dlouho, není vůbec jednoduché udržet zdravou rovnováhu mezi těmito aspekty.

Někteří muži pro udržení alespoň nějakého poklidu v manželství čas od času proto berou svou drahou polovičku na drahou dovolenou nebo jí zakoupí honosný dárek. Jak ale profesor Sternberg pro server Yourtango vysvětluje, jsou to naopak menší a pravidelná gesta, která mnohem snáze udrží společnou lásku naživu.

Pro všechny pány v kratších i dlouhodobějších vztazích, kteří to chtějí vyzkoušet, sestavil přehled „nejužitečnějších” gest.

Napište lístek se zamilovaným vzkazem 

Nechte své polovičce jasný a krátký milostný vzkaz na místě, na kterém to nečeká. Určitě ji to potěší. Čím kreativnější bude, tím lépe.

„Ukradněte” si polibek

Definice „ukradnutého” polibku se dá jednoduše popsat jako rychlé a nenadálé políbení protějšku, aniž by to čekal. No není to romantické? Žena tím dostane jasně najevo, že je pro svého partnera nepostradatelná.

Pochvalte její vzhled 

Ne každá žena se ráda a často prohlíží v zrcadle, ale když už tak učiní, hledá na sobě většinou něco pozitivního. Právě to je ideální čas, kdy ji můžete opravdu pochválit, že jí to sluší.

Udělejte něco nečekaného

Romantickým gestem může být i to, když uděláte něco z domácích prací, které pravidelně neděláte. Ženě to nejen pomůže, potěší, ale rovněž poskytne trochu času pro sebe.

Osvojte si romantická gesta, díky kterým budete ve vztahu šťastnější

Vztahy a sex

Buďte oporou při důležité události 

Jasným náznakem toho, že tu pro svou partnerku jste, může být i to, když s ní půjdete na akci, která je pro ni opravdu důležitá.

Připravte romantickou lázeň

Teplá lázeň jako úleva po náročném dni zní jako naprosto dokonalý nápad. Proč ji tedy nepřipravit pro svou polovičku a nepotěšit ji tak dvojnásob?

Řekněte jí, proč ji milujete

Zkuste své ženě čas od času říct, proč ji milujete. Čím vás zaujala a co na ní obdivujete nejvíc?

Nezapomínejte na doteky 

Dotek blízkého člověka dokáže divy, ve vztahu o to víc. Nezapomínejte proto na vzájemný kontakt.

Dotyk je velmi důležitý, je to forma kontaktu a komunikace

Zdraví

Pusťte si oblíbený film 

Užijte si vzájemnou blízkost, třeba při sledování oblíbené komedie.

Buďte tu pro ni 

Dejte partnerce jasně najevo, že jste tu vždy pro ni a budete oporou, kdykoli bude potřeba. I to je přeci to, co od vztahu člověk očekává.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

V počáteční fázi vztahu bývá přitažlivost a sex na prvním místě. S léty se sice priority mění, ale přesto by intimní život měl hrát v tom partnerském důležitou...

Výběr článků

Načítám