Hlavní obsah

Obrazy z kremačního popela jsou cestou, jak se smířit se ztrátou nejbližších, ale i domácích mazlíčků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jana Žitná provozuje v Litvínově na Mostecku pohřební službu a zároveň tvoří obrazy z kremačního popela. Smyslem její neobvyklé činnosti je podle ní poskytnout lidem prostřednictvím uměleckého díla cestu, na které zármutek a bolest ze ztráty blízkého mohou být přeměněny na krásné a příjemné vzpomínky.

Foto: Karel Otcovský

Jana Žitná s jedním ze svých nejnovějších obrazů z kremačního popela

Článek

„Skrze malbu člena rodiny, který odešel, se snažím propojit lidi s jejich citovými prožitky a podpořit proces smíření se ztrátou,“ řekla Novinkám 44letá žena, která se k netradičnímu tvůrčímu koníčku dostala přirozenou cestou.

„Od dětství jsem si kreslila pro zábavu. Když jsem před několika lety přemýšlela o inovaci v pohřebnictví, tak mě napadlo spojit mou letitou vášeň s prací. Tak jsem se této činnosti začala věnovat,“ popsala.

Svá díla tvoří technikou aplikace kremačního popela na klasickou akrylovou kresbu nebo používá kremační popel do takzvané techniky pouring, při které se jednotlivé barvy míchají a rozlévají.

„Vznikne tak abstraktní originální dílo, lze tedy vytvořit konkrétní obraz podle mých představ nebo požadavků klienta. U obou technik se aplikuje kremační popel přímo do obrazu. To vše komplexně vytvoří originální a jedinečnou vzpomínku na blízkého člena rodiny,“ uvedla Žitná a upřesnila, že popel může být jak zvířecí, tak lidský.

Čekáte na smrt, ale stejně věříte v zázrak, říkají rodiče, kterým rakovina vzala syna

Zdraví

Své obrazy zatím pozůstalým nenabízí. „Jde o novinku a vše je v přípravě s touto netradiční vzpomínkou vyrazit na trh. Doposud jsem si tuto techniku ověřovala a vytvářela obrazy pro zpopelněná zvířátka z útulku,“ poznamenala.

Nejčastějším motivem jejích obrazů je strom. „Stromy jsou v mnoha kulturách a tradicích považovány za symboly života a mají hluboký význam. Je to krásné spojení přírody s emocemi, které může pomoci lidem vyjádřit své pocity a vzpomínky na blízkého člena rodiny,“ vysvětlila Žitná, jejíž umělecký styl je v Česku jedinečný, a je tak chráněný Úřadem průmyslového vlastnictví.

Foto: Karel Otcovský

Nejčastějším motivem jejích obrazů je strom.

Její nápad ocenila prvním místem porota soutěže Živnostník roku Ústeckého kraje. „Z ocenění jsem byla zaskočená a velmi mile překvapená. Velmi si ho vážím a věřím, že mi pomůže se více dostat do podvědomí svých budoucích klientů,“ podotkla.

Připouští, že její zaměstnání je zejména psychicky velmi náročné. Při čerpání mentálních sil ráda cestuje, sportuje a především kreslí. „Momentálně pracuji na dalším obraze pro zpopelněného pejska z útulku a také vytvářím vzpomínkový obraz, do kterého aplikuji kremační popel z mé milované fenky a také kremační popel mého již dvacet let zesnulého bratra,“ uzavřela podnikatelka a výtvarnice.

I po smrti lze udělat dobrý skutek. Darujte nám své tělo, říká profesor Kachlík

Podcasty a pořady

Jízdní řád smrti aneb Jak to chodí v krematoriu

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám