Hlavní obsah

Nový trend v plastické chirurgii – odstranění tuku z tváří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě udávají trendy nejen v módě, ale i například v plastické chirurgii. Hitem na sociálních sítích je dnes i zeštíhlení obličeje a vyrýsování lícních kostí pomocí tzv. bukální lipektomie, při které je odstraněn přebytečný tuk z tváří. Ani tento zákrok ale není vhodný pro všechny a při špatném provedení může i ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Bukální lipektomie upravuje vzhled tváří.

Článek

Tuk ve tvářích se odborně nazývá bukální tuk. Jedná se o přirozeně se vyskytující tukový polštář nacházející se pod lícní kostí a mezi obličejovými svaly. Množství tohoto tuku je dáno čistě geneticky. Ten, kdo ho má více, budí dojem baculatějšího vzhledu.

„Jedná se o tuk, který se nachází mezi vnější kůží tváří a vnitřní výstelkou úst. Jeho složení je jiné než u podkožního tuku, a je tak velmi obtížné změnit jeho množství,“ vysvětluje Basel Sharaf, přednosta Centra pro estetickou medicínu a chirurgii na Mayo Clinic.

Jeho množství může sice kolísat při hubnutí, ale ve většině případů zůstává konzistentní, i když se váha mění. Odstranit lze tento tuk obvykle jen díky plastické operaci.

Jak probíhá bukální lipektomie?

Bukální lipektomie se provádí kolem věku 40 let. Letošní rok ale získala opět na popularitě, a to zejména kvůli asijským a americkým influencerkám, které zákrok kvůli hezčímu vzhledu začaly ve velkém podstupovat.

Odstraněním bukálního tuku dochází ke zmenšení plnosti spodních tváří, zvýrazní se tak lícní kosti a obličej pak získá celkově štíhlejší vzhled.

Plastická chirurgie nebyla vždy o kráse

Styl

Bukální lipektomie je chirurgický zákrok, při kterém lékaři provedou malý řez na vnitřní výstelce tváře, přes který velmi opatrně (musí se vyhnout příušní žláze a obličejovým nervům, pozn. red.) odstraní tuk, a následně ránu sešijí.

„Jedná se o poměrně jednoduchou, krátkou operaci, kterou lze provést v místní anestezii. Většinou se ale provádí ještě společně s faceliftem nebo jiným estetickým zákrokem na obličeji,“ vysvětluje pro Today profesor Jason Roostaeian z oddělení plastické chirurgie na UCLA David Geffen School of Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Bukální lipektomie se provádí přes vnitřní stranu tváře. Vzhled před zákrokem a po něm.

Podle Basel Sharafa by měli být při této operaci chirurgové spíše konzervativní a opravdu přemýšlet nad množstvím odstraněného tuku, jelikož odstranění příliš velkého množství může vést k deformacím.

Přestože se jedná o poměrně jednoduchý zákrok, po kterém lidé odcházejí hned domů, může trvat tři týdny až několik měsíců, než budou patrné výsledky. Každý by měl i počítat s tím, že se po zákroku na obličeji objeví otoky, modřiny a může docházet i k necitlivosti v místech řezu.

Za široký obličej ne vždy může jen bukální tuk

Každý plastický chirurg musí vždy provést analýzu a zvážit, zda je spodní část obličeje širší jen kvůli bukálnímu tuku, anebo je tuk jen jeden z faktorů. Někteří lidé totiž mohou mít i velmi silnou čelist či kostní svalstvo, které mohou také budit širší dojem. U nich pak odstranění tuku z tváří nebude mít žádný efekt.

Rizika a přínosy odstranění bukálního tuku

Na sociálních sítích se objevují kritiky, že tato operace může způsobit, že lidé budou vypadat starší, nebo urychlit proces stárnutí obličeje.

Tukové polštářky přispívají k plnosti obličeje, což je často spojováno s mladistvým vzhledem. S věkem totiž tyto polštářky přirozeně atrofují, ztrácejí objem a ochabují v důsledku gravitace.

Toto všechno ale s bukálním tukem přímo nesouvisí. Lidé, kteří mají genetické predispozice mít více bukálního tuku, jej zadržují i v čase stárnutí. Pokud si tedy nechají část tohoto tuku odstranit, nezpůsobí to, že budou vypadat starší. Vždy je ale důležité, aby chirurg neodstranil víc tuku, než má.

Bohužel jakákoliv plastická operace může zajít příliš daleko, a může tedy pak víc ublížit než pomoci. I z tohoto důvodu je vždy důležité hledět na zkušenosti operatéra i pozitivní reference.

Zároveň je velmi důležité myslet i na fakt, že vyrýsovaný obličej může být hezký ve 20 či 30 letech, ale o dvacet let později už to vypadat dobře vůbec nemusí.

I v padesáti se chtěla líbit, omlazení pleti jí dodalo sebevědomí

Styl

Jaká je cena za dokonalost? Vyndaná žebra i rekonstrukce obličeje

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Ordinace a pracoviště plastické chirurgie

Reklama

Výběr článků

Načítám