Hlavní obsah

Na lámavost nehtů přeslička, na akné skořice a další vychytávky z přírody

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na každý kosmetický problém existuje celá řada přípravků. Lidé tak mají opravdu z čeho vybírat. Někdy ale k odstranění problému postačí dary přírody v podobě bylinek, koření, ovoce, zeleniny či jiných surovin. Mnohdy jsou tyto zázraky přírody stejně účinné jako ty nejluxusnější přípravky.

Foto: Profimedia.cz

Někdy k odstranění problému postačí dary přírody.

Článek

1. Jahody – obsahují celou řadu vitamínů a minerálů a jsou známé pro své antioxidační účinky, které prospívají celému organismu včetně pokožky a vlasů. Jahody mají ale i další velmi ojedinělé vlastnosti. Obsahují kyselinu salicylovou, která pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a nečistoty v pórech.

Zároveň pomáhají zesvětlovat pokožku a jsou tedy ideálním lékem na odstranění pigmentových skvrn, lze je používat i k léčbě spálené pokožky od sluníčka. V těchto případech se ale nejedná o samotné plody, ale jahodové listy, které je dobré nechat vyluhovat jako silný čaj a vychladlý proklepávat do kůže.

2. Slunečnicový olej – je bohatý na vitamín E, který pomáhá s regenerací a ochranou pokožky. Olej tak může mít pro pleť nesmírné zklidňující a vyživující účinky. Zároveň je výborný k čištění a hydrataci problematické pleti, především náchylné pro akné. Lze jej také masírovat do vlasové pokožky jako způsob léčby lupů či přímo aplikovat na roztřepené konečky vlasů.

3. Med – je znám pro své hydratační a antiseptické vlastnosti. Velmi významně tak dokáže posilnit pokožku a zvýšit její obranyschopnost. Lze jej též využít i k hojení akné a dalších menších ranek.

4. Čaj – zejména zelený a bílý má protizánětlivé účinky, které lze využít i v boji proti stárnutí pokožky. Čajové lístky obsahují kofein a další složky, jako beta-karoten, vitamín C, antioxidanty a polyfenoly, proto extrakt z něj dokáže výrazně zvýšit krevní oběh, čímž dochází i ke zlepšení pevnosti a struktury pokožky. Zelený čaj může zvýšit i lesk vlasů –- stačí si udělat šálek silného odvaru, nechat ho vychladnout, pak aplikovat do vlasů a nechat 10 minut působit.

5. Pomeranč – slupky citrusových plodů jsou bohaté na esenciální oleje, které detoxikují pokožku a dokážou sjednotit tón pleti. Mandarinka má navíc stahující účinky, které jsou výborné při péči o mastnou pleť.

6. Oves – má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, je tedy výbornou alternativou pro čištění pleti, lze jej použít i jako přírodní peeling pro odstranění odumřelých kožních buněk. Pomáhá ale také v péči o poraněnou či příliš vysušenou a ekzematickou pokožku.

7. Přeslička – obsahuje celou řadu pro pokožku prospěšných minerálů a živin, jako je mangan, vápník či železo. Je známá i pro své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. V kombinaci s olivovým olejem je výborným prostředkem na podporu růstu a pevnosti nehtů.

8. Ocet zejména jablečný ocet dokáže zklidnit zarudlou pokožku, ale i aknózní pokožku.

9. Skořice – má známé antioxidační účinky, ale také dokáže velmi významně prokrvit pokožku. Pokud toužíte po výrazných rtech, pak je dobré smíchat skořici s vazelínou a potřít rty – jakmile ucítíte ve rtech mravenčení, skořici ze rtů smyjte. Budete překvapena, jak pěkných a plných rtů docílíte.

10. Rozmarýn – vychladlý čaj z rozmarýnu je ideální přípravek na regeneraci poškozených vlasů. Oplachy dokážou vlasy výrazně oživit a dodat jim lesk.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Přísady v kosmetice nevhodné pro suchou pleť

Některé ženy mají mastnou, jiné smíšenou, problematickou, aknózní pleť a další trápí suchá pokožka. Odlupování částeček kůže, nepříjemné napínání, když si...

Největší mýty o atopickém ekzému

Svědění zarudlé kůže, neustálé škrábání a probdělé noci. I tak by se dalo charakterizovat jedno z nejnepříjemnějších onemocnění, které mnohé jedince provází...

Výběr článků

Načítám