Hlavní obsah

Přísady v kosmetice nevhodné pro suchou pleť

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé ženy mají mastnou, jiné smíšenou, problematickou, aknózní pleť a další trápí suchá pokožka. Odlupování částeček kůže, nepříjemné napínání, když si obličej a dekolt neošetří mastnějším krémem, nebo nevzhledné šupinky odlupující se kůže po celém těle, jsou nejčastějším znakem suché pleti.

Foto: Profimedia.cz

Máte suchou pleť? Pak si dávejte pozor na přípravky a jejich složení, které může pleť ještě více vysušovat.

Článek

Používání speciálních přípravků je v tomto případě rozhodně na místě. Jenomže je doopravdy potřeba investovat do těch nejdražších? Jako u spousty jiných kožních problémů je nejvhodnějším a nejméně pracným řešením rychlé zhodnocení toho, co na pleť používáme. Opravdu si neošetřujeme pleť něčím, co suchou pokožku ještě více vysušuje?

Pod označením „dry skin” najdete mnoho produktů, které vám slíbí dokonale sjednocenou pleť bez suchých šupinek. Je ale důležité znát i složení takových výrobků. Dermatoložka Jamie Davisová varuje, že některé přípravky mohou obsahovat i dehydratační složky, které někomu mohou vyhovovat, avšak druhému nikoliv.

Retinoidy

Deriváty vitamínu A ovlivňují dozrávání některých bílých krvinek a působí na rohovění kůže. Nejčastěji se používají při léčbě těžkého akné, na lupénku či při léčbě bradavic. Pokud ale člověk trpí suchou pokožkou, měl by se takovým krémům vyhnout velkým obloukem. Už tak vysušená pleť by po zásahu krému mohla více zrohovatět a spíše než pomoci, uškodit.

Benzoylperoxid

I tato organická sloučenina se používá k léčbě akné, ale třeba i popálenin. Má antibakteriální účinky, ovšem pokud se používá na normální či sušší pleť, může vyvolat alergickou reakci, zarudnutí kůže, napínání kůže, její podráždění a další nepříjemné reakce.

Alkohol

Davisová pro womenshealtmag.com vysvětluje, že většina kosmetických produktů obsahuje alkohol (pomáhá složkám lépe proniknout do kůže), přičemž kosmetické gely a čisticí pěny či pleťové vody jich obsahují vyšší koncentrace než jiné výrobky. Chcete-li ale pokožku uchránit před nadměrným vysoušením, dermatoložka doporučuje vyvarovat se produktů, které mají ve svém složení uvedených hned několik druhů alkoholu, a zaměřit se hlavně na jejich poměr. Malé, nepatrné množství totiž pleti nijak zvlášť neuškodí. To ovšem neplatí při extrémně citlivé pleti.

Kyselina salicilová

Rostlinný hormon dokáže regulovat tvorbu kožního mazu, kůži změkčuje a je znám svými exfoliačními (peelingovými) účinky, které mohou být i pro suchou pokožku velmi účinné. Zabraňuje totiž ucpávání pórů, proniká do nich a čistí je zevnitř. Ovšem jen v případě, že se jej člověk naučí správně používat. Chcete vědět, jak přípravky s obsahem kyseliny salicilové dávkovat a neuškodit své pleti? Zeptejte se na radu svého dermatologa.

Vůně a konzervační látky

Vůně a konzervační látky jsou nejčastější příčinou kožních alergii a reakcí. Pokud již má člověk zkušenost s tím, že u něj parfemované přípravky vyvolávají svědění či jinou alergickou reakci, měl by se jich vyvarovat a kupovat pouze výrobky bez parfemace a konzervačních látek. Pokud si nejste jisti, co vybrat, nebojte se poradit například v lékárně.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Novoroční předsevzetí pro krásnější pleť

Jít spát s neodlíčeným make-upem nebo být příliš líná na to vyčistit si pečlivě zuby? To jsou jedny z nejčastějších kosmetických prohřešků na kráse. Zatočte...

Výběr článků

Načítám