Hlavní obsah

Mýty a fakta o kabelce královny Alžběty II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život příslušníků britské královské rodiny do velké míry určuje protokol a tradice. Místo trendů raději následují klasický styl, který se v průběhu let nemění. Příkladem může být i ikonická kabelka Launer, kterou nosí královna Alžběta II. již sedm desítek let. Jakou funkci plní a jaký je její obsah?

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

Kabelka Launer vedle bot na blokovém podpatku značky Anello and Davide patří mezi královniny nejoblíbenější doplňky. První dostala již v 50. letech od své matky a v roce 1968 se tato značka stala oficiálním dodavatelem na královský dvůr.

Ročně se těchto kabelek vyrobí jen 150 kusů a pět z nich putuje rovnou do královnina šatníku. Celkově vlastní již 200 kusů, které ji doprovázejí na nejrůznější společenská setkání. Co dál o této tajemné kabelce víme?

Vysílá signály

Kromě praktické funkce slouží kabelka k odesílání tajných signálů zaměstnancům paláce. Pokud například královna položí kabelku na stůl při večeři, znamená to, že si přeje, aby byla akce ukončena do pěti minut.

V případě, že ji odloží na zem, znamená to, že si konverzaci neužívá a přeje si být zachráněna svou gardedámou. Královna navíc nejčastěji vlastní kabelku Launer ve verzi Royal s prodlouženým uchem, které je uzpůsobeno k potřesení rukou.

Co se skrývá uvnitř?

Obvyklý nepořádek, jako jsou mince, klíče, zmuchlané lístky od parkování či doklady zde nenajdete. Ostatně královna nevlastní pas ani řidičský průkaz – jako jediná v Británii může jezdit bez řidičského oprávnění a po ruce má svého komorníka.

V roce 2012 královský autor životopisů prozradil, že vedle každodenních věcí, jako je zrcátko a rtěnka, má královna ve své kabelce vždy úhledně složenou bankovku ve výši pět nebo deset liber, kterou pravidelně v neděli věnuje na církevní sbírku v kostele.

Foto: Profimedia.cz

Malá kabelka skrývá mnoho pokladů.

Sally Bedell Smithová, autorka knihy Královna Alžběta: Žena za trůnem, tvrdí, že mezi dalšími tajemstvími kabelky Jejího Veličenstva se ukrývá přenosný háček, který se používá k nenápadnému zavěšení kabelky pod stolem.

Bedell Smithová, která píše do časopisu The Lady, prozradila, že královnina kabelka mimo to obvykle obsahuje brýle na čtení, pastilky s mátou a plnicí pero.

„Na konci oběda nebo večeře, a dokonce i po hostině plné stříbra a porcelánu, si vždy otevře kabelku a vytáhne z ní zrcátko a rtěnku, kterou si přetře ústa,” říká pro Telegraph.

Rtěnka je nejspíše značky Clarins, která patří obecně mezi královniny oblíbené. Značka se sice k této domněnce nikdy oficiálně nevyjádřila, ale potvrdila, že královna miluje jejich krémy na ruce a nehty.

Co ukrývala královna ve své kabelce na pohřbu prince Philipa

Styl

Některé zdroje tvrdí, že královnina kabelka by mohla obsahovat i mobilní telefon, který podle očitých svědků vlastní. Podle nich jí slouží pro komunikaci s vnoučaty. Daleko pravděpodobnější ale je, že telefon uchovává jedna z jejích osobních asistentek, do jejichž arsenálu patří i malé šitíčko, náhradní pár rukavic a vlhčené levandulové ubrousky, když je venku teplo.

Foto: Profimedia.cz

Kromě praktických předmětů má královna ve své kabelce údajně i osobní předměty.

Kromě praktických předmětů má královna ve své kabelce podle královského vyšetřovatele Phila Dampiera i osobní předměty v podobě talismanů od svých vnoučat a rodinných fotografií. Jedna z nich má být i fotografie prince Andrewa poté, co se bezpečně vrátil z Falkland v roce 1982.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Neříká se bezdůvodně, že obsah kabelky toho o ženě mnohé vypovídá. Kabelka královny vykresluje její portrét dokonale. Je elegantní, diskrétní a obsahuje jak praktické věci, tak ty, které odkazují k rodinným vazbám a věcem, které jsou blízké jejímu srdci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám