Hlavní obsah

Martina Reimerová: Ženám po rakovině vrací ženskost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nejhezčí je moment, kdy se ženám před zrcadlem rozzáří oči, cítí se opět jako ženy a jsou prostě šťastné,” popisuje Martina Reimerová (47). Už roky podniká ve světě, do něhož (bohužel) patří i rakovina prsu. Nabízí kompenzační pomůcky pro ty, které kvůli ní přišly o prs, případně o prsa či jim nemoc vzala vlasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martina Reimerová

Článek

Běžný obchod s prádlem a oděvy, alespoň na první pohled, napadne mě, když vejdu do suterénu v pražských Vršovicích. Na věšácích tu visí krásné plavky. Figuríny jsou oblečené do slušivých triček. Na pohled druhý si všimnu odlišností: paruk, turbanů na jejich hlavách.

„Možná se budete divit, ale ztráta vlasů je pro většinu žen možná víc stresující a citlivější než samotná léčba karcinomu. Jejich padání často snášejí hůř než to, že jejich dekolt změní tvar,“ říká majitelka Studia Ludwig, prodejny zdravotnických potřeb spojené s poradnou.

Šok v obchodě

Podotkne, že ženskou duši zná díky svému desítky let trvajícímu podnikání poměrně dobře. Absolventka střední hotelové školy do byznysu s krásou vstoupila hned po sametové revoluci. S kamarádkou v prostorách, v nichž jsme se sešly, zprvu provozovala butik s francouzským oblečením.

„Držely jsme se jakžtakž nad vodou, ovšem výnosný moc nebyl. Začátkem 90. let lidé příliš kvalitní oblečení nehledali,“ ohlíží se. „Pak se mi v roce 1996 narodila dcera a já řešila, co dělat dál. Napadlo mě zřídit kadeřnictví, a jak vidíte, funguje stále. Tedy pokud není zrovna zavřené kvůli covidu.“

Právě přes prostory, kde se odjakživa sází na půvab, musíte projít, abyste se dostali do prodejny a poradny. „Některé zákaznice si myslí, že to je záměr. Ovšem je to čirá náhoda,“ směje se s tím, že nápad zaměřit se na pomoc dámám v nouzi dostala před sedmi lety spontánně. Psychicky tehdy podporovala přítelkyni, jež s rakovinou prsu bojovala.

Po prodělání covidu se některým ženám vrátila rakovina prsu

Zdraví

„Když jsme šly vyzvednout epitézu (náhrada prsu – pozn. red.) do zdravotních potřeb v centru Prahy, byla jsem v šoku, kde a jak se prsní náhrady prodávají,“ zmíní.

„Představte si, že přijdete o prso a někdo za pultem se vás jen bez zájmu zeptá, jakou jste měla původní velikost podprsenky. Evidentně spěchá, protože za vámi stojí lidé, kteří si přišli pro ortopedické vložky do bot.“

Povolení a razítka

V tu chvíli si předsevzala, že situaci změní. V hlavě se jí zrodil konkrétní plán, jak ji nemocným usnadnit. Za svým kadeřnictvím si pronajala další prostor, v němž začala připravovat speciální poradnu a obchod. Právě tady, v příjemném prostředí a s empatií, ženám dodává – kromě kompenzačních pomůcek – sebevědomí a sílu.

Než se k nim ovšem dopracovala, trvalo to. Nejdřív zjišťovala, jak jednotlivé epitézy vypadají, z jakého materiálu jsou vyrobené, kde se dá koupit nejhezčí spodní prádlo, do něhož se vkládají...

„Dávají se do kapsičky. Je to podobné jako s vycpávkami, jen jsou větší,“ líčí s tím, že v západní Evropě je nabídka v tomto směru poměrně široká.

Foto: soukromý archiv Martiny Reimerové

Do vnitřní kapsy pooperační podprsenky se dá vložit silikonová náhrada.

Dovézt krásné zboží by tak neměl být problém, pomyslela si a vrhla se na administrativní část projektu. Tehdy se domnívala, že si za pár týdnů vyřídí všechno nezbytné. Jenže ouha, realita byla jiná.

Podobné služby – konkrétně vydávání prsních náhrad – vyžadují řadu povolení, včetně souhlasu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Čekaly ji tak měsíce urputného sbírání razítek, což se přes drobné i větší obtíže nakonec zdařilo.

Tisíce zákaznic

Od té doby prošly studiem tisíce zákaznic hledajících cestu, jak se vyrovnat se zákeřnou nemocí. Jako jednu z prvních otázek tu slyší: „S čím vám mohu pomoct?“

„Výběr kompenzačních pomůcek je velice intimní záležitost. Ženy mi musejí věřit. V kabince odhalují svá – v uvozovkách – nejcitlivější místa, své jizvy,“ popisuje paní Martina a přidá:

„Musím vidět, co lékaři odstraňovali, jak rána právě vypadá. Někdy chybí část prsu, jindy celé nebo pacientka přijde o obě prsa. Po letech již poznám, jaký typ epitézy bude vhodný. Následuje měření a výběr spodního prádla. Naším společným cílem je, aby nic nebylo poznat.“

Rakovina prsu se může projevit i jinak než bulkou

Zdraví

Zmíněné pomůcky hradí zdravotní pojišťovny. „Látková epitéza je po operaci zdarma, stejně tak epitéza silikonová, na niž se dostává zdravotní poukaz jednou za dva roky,“ říká podnikatelka, čímž naráží na skutečnost, že ne vždy její klientky vědí, na co mají nárok, protože s nimi o existujících možnostech nikdo nemluví.

Zmíní i to, že zatímco v Praze je situace v tomto lepší, v krajích mají ještě rezervy: „Občas mě zaskočí, když vidím paní, jež k nám dorazí a prázdný košíček v podprsence má vycpaný ponožkou nebo vatou.“

Pomáhá internet

Popsané situace podle ní ale naštěstí spíš mizí. Nemocné ženy si mohou informace poměrně jednoduše dohledat na internetu. Zároveň musejí být obezřetné, protože ne každá uváděná skutečnost je pravdivá.

„Mladé holky se sdružují na sociálních sítích, kde si radí. Starším ženám, které si občas s moderními technologiemi moc nerozumějí, pomáhají zase v dohledávání věcí často blízcí z rodiny nebo přátelé,“ srovnává klientky napříč generacemi.

I proto se paní Martina kromě poradny snaží rovněž o edukativní činnost, prezentace a školení pro lékaře a zdravotní sestry, distribuci promo materiálů, výstupy v médiích...

Foto: soukromý archiv Martiny Reimerové

Právě tady, v příjemném prostředí a s empatií, ženám dodává - kromě kompenzačních pomůcek - sebevědomí a sílu.

Během pandemie vede poradnu také online, a to pro ty, kteří nemohou či nechtějí přijít osobně: „Chápu je. Ovšem kvůli jejich bezpečnosti, zdraví chodím pravidelně na testy na covid-19. Přece jen pracuji s onkologickými pacientkami a nechci je nakazit.“

Účes na šest milimetrů

A co to kadeřnictví? Ptám se ještě na další možné služby. „Vlasy jsou ozdobou každé ženy. Proto vedle epitéz nabízíme i paruky, šátky, turbany a další pokrývky hlavy, které řeší ženám dočasnou ztrátu vlasů způsobenou například při chemoterapiích,“ odpovídá.

Nově tak ve studiu nabízejí možnost ostříhání pod paruku. Službu řeší v soukromí kabinky, kam přijde za zákaznicí kadeřnice. „Doporučujeme krátký sestřih zhruba na šest milimetrů. Pomůžeme jim tím vyřešit problém s padajícími vlasy,“ vysvětlí.

Právě psychická pohoda je podle ní zásadní, aby se pacientky cítily dobře. Mnohé se totiž pár týdnů po operaci vracejí do práce a chtějí, aby na nich nebylo „nic vidět“. K čemuž nový „účes“ a nový „dekolt“ patří.

Genomové testování nádoru pomáhá přesně zacílit léčbu, část žen ho má zdarma

Zdraví

Zmíní i to, že řada dam se s epitézou sžije natolik, že ani neuvažují o rekonstrukci nemocí poškozeného prsu. Tu sice plně hradí zdravotní pojišťovny, občas však přináší jiné problémy. Mimo jiné nutnost dalšího chirurgického zákroku, který nemusí být navíc jediný, případně vložení silikonové vycpávky přímo do pacientčina těla...

„Jsem šťastná, když se cítí zase samy sebou, bez ohledu na to, jak se rozhodnou,“ popisuje s tím, že hnací silou jejího podnikání je právě spokojenost jejích zákaznic.

Přijďte před operací

Všem, které se s vážnou nemocí setkají, obecně radí, aby si možnosti zjistily ještě před operací: „Každá z nás má právo vědět, co ji čeká, a znát i případná řešení. Proto u nás ve studiu nabízíme seznámení s kompenzačními pomůckami ještě před zákrokem. Můžete si na ně sáhnout, což vážně pomáhá.“

Ve snaze šířit osvětu na tomhle poli jí vedle obchůdku a poradny pomáhá také spolek Ženou za všech okolností. Jeho heslo zní: „Nic nedělá ženu krásnější než víra ve vlastní krásu.“

„Tohle řekla italská herečka Sophia Lorenová a stále to platí,“ nepochybuje Martina Reimerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Samovyšetření prsou může zachránit život

Každým rokem na následky karcinomu prsu umírá až 1900 žen, většina žen přitom jen proto, že přišla k lékaři pozdě, a tedy v okamžiku, kdy již byl nádor špatně...

Výběr článků

Načítám