Hlavní obsah

Letem grilovacím světem

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš vztah k rožnění má přímou souvislost s chatařením a chalupařením, které si v žádném případě nedáme vzít. "I kdyby nám to Evropská unie znormovala, jak chtěla," říká jeden velký fanda grilování. "Nejde však jen tak o ledajaké vyřízení hladu či chuti. Je to někdy až téměř obřadný proces, který začíná již při nákupu masa," rozplývá se blaženě.

Článek

Je to zkrátka pohoda pro hostitele i hosty. U grilu nelze nic uspěchat, takže si navíc zpříjemňujeme čekání na chutné sousto ve společnosti těch, s nimiž je nám fajn.

Od mamuta opečeného nad ohněm se lidstvo zdokonalovalo přes rožnění losů na severu, divokých prasat ve střední a jižní Evropě, nosorožců a koz v Africe, hyen a krokodýlů v Egyptě až po bizony a medvědy, které si trapeři napichovali na rožně v 17. století v Americe, kde v roce 1951 George Stephen vynalezl kulovitý gril. Měl by radost, kdyby viděl, že se dnes pořádá dokonce mistrovství světa. I nás bude letos reprezentovat vítězný tým Globus Grilmánie z turné, které začalo v Chomutově 12. května a skončí brněnským finále 23. června.

Jak na karcinogeny

Na otázku: "Dáš si ještě jednoho rakoviňáka?" se těžko říká ne. Opečený buřt je něco, co si dopřáváme jen v sezóně, takže varování zdravotníků bereme s rezervou. V masu vystaveném prudkému ohni nebo grilovanému v kouři se však karcinogeny tvoří. Vzniklé spaliny se teplým vzduchem vracejí na grilovaný kus a kontaminují ho. Toto nebezpečí lze omezit, když:

* grilujeme jen libová masa

* drůbež zbavíme kůže

* dáme potravinu do alobalu -odkapávající tuk nepřijde do kontaktu se žárem

* rošt nebo gril na dřevěné uhlí nahradíme lávovým grilem, litinovým tálem či kameny

* pořídíme si kvalitní gril.

Na čem grilovat?

Při výběru je potřeba myslet pouze na to, co opravdu potřebujeme. Plynové grily mají zásadní výhodu v bezpečnosti, čistotě a rychlosti. Žádný přepálený tuk ani kouř, méně nečistot a snadná obsluha i údržba. Stále častěji se používají lávové kameny. Umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem se zahřívají na vysokou teplotu a výsledkem je rovnoměrný žár, který vyzařuje na pokrm umístěný na horním grilovacím roštu.

Kotlové grily neboli grily na uhlí jsou však neoddiskutovatelná klasika. Každopádně oba základní druhy grilů určitě uspokojí všechny a nezřídka se stává, že grilaři mají připraveny obě varianty.

Výsledný efekt grilování může ovlivnit i použití různého dřeva, čímž dosáhneme aromatizace pokrmů, a to nejenom u grilů na uhlí, ale i u grilů plynových. Ještě před roztopením plynového grilu dejte vlhké dřevěné lupínky do malé aluminiové misky a umístěte do levého předního rohu grilu pod grilovací rošt. Pak roztopte gril a grilujte.

Na dřevěném uhlí!

Spousta nadšenců tvrdí, že jen u grilu na dřevěné uhlí prožívají tu správnou atmosféru. Je dobré vědět, že větší výhřevnost než dřevěné uhlí mají speciální grilovací uhelné brikety. Jsou vyrobeny z velice kvalitního uhlí, čištěné a mají také minimální odpad.

Vzhledem k tomu, že je velký výběr bezpečných pevných i tekutých podpalovačů, nikdo nemusí používat líh, benzin či petrolej.

Vybavení

"Grilování není jen o grilech. Existuje celá řada šikovných a nezbytných doplňků," uvádí Luděk Martinovský, jednatel společnosti www.grily-grilovani.cz, a pokračuje: "Odmítal jsem koupit si různé příslušenství ke grilům. Říkal jsem si, na co si budu kupovat litinovou desku, když chci grilovat maso a ne smažit vajíčka? Pak jsem si chtěl jednoho dne grilovat slaninu a dalo mi dost práce naskládat ji na gril tak, aby nepropadla roštem. Dnes už mám ke grilu všechno možné i nemožné." Je prostě dobré být připraven na vše a žádný host nás s návrhem, co by se dalo grilovat, nezaskočí.

Další kontakty:
www.plynove-grily.cz
www.lavove-grily.cz
www.kotlove-grily.cz
Kniha: Claudie Daiber: Grilování masa, ryb a zeleniny

Proč ne trochu jinak

Baví-li vás vymýšlet, jak zpestřit party, na kterou zvete přátele a příbuzné, zde je pár tipů:

* Ve stylu country:  Na pozvánce může stát: Přijďte v kovbojském, dostanete pořádný steak.

* Narozeninová party: Hosté místo dárku přinesou kus naloženého masa ve vlastní marinádě.

* Dětský piknik: Necháme potomky, ať si pozvou kamarády, a připravíme pro ně speciální menu. Je to ale náročná akce pro bezpečnost dětí, které musíme udržovat v patřičné vzdálenosti od grilu.

* Zahradní slavnost: Když na zahradě, tak s podmínkou, že hosté přijdou v zeleném oblečení nebo pro změnu s květinovými vzory.

Nápady:

* Zveme-li na zahradu kuřáky, dejme na radu naší kolegyně, která rozestaví po zahradě terakotové květináče s pískem, aby jí hosté nepohazovali nedopalky po záhonech a trávníku.

* Vůně opečeného masa může vadit sousedům. Postavme gril do závětří anebo je pozvěme.

* Pomůckou jsou alobalové misky. Vůně dřevěného uhlí prostupuje jejich žlábkováním a děrováním, které zároveň zabraňuje odkapávání tuku a šťávy na uhlí.

* Kdo nemá potřebu vlastních grilovacích aktivit, ale rád se nechá svést opečeným kouskem masa, může si najít restauraci, kde se griluje. Je jich čím dál víc.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobrá česká polévka je grunt

"Bez polévky se žádné pořádné menu neobejde. Do české kuchyně rozhodně patří. Pokud je česká kuchyně v něčem silná, pak je to právě polévka. Máme spoustu...

Jehněčí není jen pro Velikonoce

Jehněčí a kůzlečí jsou v některých zemích masem přímo kultovním. V arabských státech se nejvíc cení černý kozlík, jemuž zde připisují magické vlastnosti,...

Výběr článků

Načítám