Hlavní obsah

KVÍZ: Vyznáte se v drahých kamenech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vznik drahých kamenů je často spojen s mimořádnými geologickými procesy a podmínkami, které jim dodávají jedinečné vlastnosti a hodnotu. Ve šperkařství se používá jen nepatrný zlomek z celkového množství známých kamenů. Mezi ty nejznámější patří diamanty, safíry, rubíny a smaragdy. Jejich hodnota se přitom odvíjí od kvality, ale i poptávky na trhu. Často nejsou jen nádhernou ozdobou, ale i dobrou investicí. Co o nich víte?

Foto: Profimedia.cz

Drahé kameny dodají šperkům na atraktivnosti

Článek
1. Je považován za krále drahých kamenů. Vzniká v hloubce 140 až 200 km pod zemským povrchem a u většiny z nich se odhaduje stáří na miliardu let. O jaký kámen se jedná?
2. Jaký je rozdíl mezi diamantem a briliantem?
3. Je považován za druhý nejtvrdší drahokam na světě. Lidé ho mají spjatý s tmavě modrou barvou, ale může mít i jiné zabarvení. Oblíbený je například růžový nebo oranžový. O jaký kámen jde?
Foto: Profimedia.cz
4. Patří také mezi nejvzácnější drahokamy, které jsou ceněné pro svou tvrdost a odolnost. Za jeho typické zbarvení mohou stopové prvky chromu, přičemž nejžádanějším odstínem je tzv. holubí krev. O jaký kámen se jedná?
5. Intenzita jeho barevnosti spočívá zejména v různém obsahu chromu a vanadu. Čím více těchto dvou prvků kámen obsahuje, tím intenzivnější je jeho barva, přičemž za nejcennější je považován sytě zelený tón s odstíny modré. O jaký kámen se jedná?
Foto: Profimedia.cz
6. Nejedná se sice o doslova kámen, ale ve šperkařství se za něj považuje. Netvoří ho krystaly a má velmi nízkou měrnou hmotnost. Vzhledem k jeho nízké hustotě ho snadno odlišíte od padělku. Po vhození do sklenice se slanou vodou bude pravý "kámen" plavat, zatímco padělek klesne ke dnu. Jeho nevýhodou je, že může oxidovat a poté i měnit barvu. O jaký kámen jde?
7. Je známý pro své dechberoucí odstíny modré, připomínající mořskou hladinu. Za svou krásnou barvu vděčí drobným částečkám železa. Čím intenzivnější přitom má odstín modré, tím má vyšší hodnotu. O jaký kámen se jedná?
Foto: Profimedia.cz
8. Ve špercích často nahrazuje diamant, jelikož vypadá na první pohled úplně stejně, ale jeho cena je několikanásobně nižší. Jedná se o syntetický kámen, který se brousí do požadovaného tvaru a velikosti. Existuje sice i v přírodní podobě, ale v té je velmi křehký a dosahuje nižší tvrdosti než jeho uměle vytvořená varianta. Proto se využívá výhradně v syntetické podobě. Jak se nazývá?
Foto: Profimedia.cz
9. Na světě neexistují dva stejné. Každý z nich je prostě jedinečný. Vědce tento kámen ohromuje svými fyzikálními vlastnostmi a designéři ho milují pro řadu možností, které jim nabízí. Lze ho snadno zaměnit s dalšími drahokamy, neboť se vyznačuje širokou škálou oslnivých barev. Mezi ty nejatraktivnější přitom patří tajemný odstín černé.
Foto: Profimedia.cz
10. Tento drahokam proslavila po celém světě společnost Tiffany & Co, která rovněž vybrala jeho název, a to podle místa jeho jediného naleziště. Za nejkrásnější jsou přitom považovány tyto kameny s alespoň dvěma odstíny modré a fialové. Jak se tento kámen jmenuje?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Ikonické vůně, které okouzlily svět

Styl

KVÍZ: Znáte původ a význam loga slavných automobilových značek?

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám