Hlavní obsah

Kristína Nemčková: V michelinské restauraci je to jako na vojně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety získala titul MasterChef Česko a od té doby Kristína Nemčková (21) dokazuje, že to s vařením myslí vážně. Napsala kuchařku, díky níž si vydělala na školu v Londýně, a pracuje tam v michelinské restauraci. „Asi bych to přirovnala k vojně,“ říká o šestnáctihodinových směnách.

Foto: Eva Nemčková

Kristína Nemčková

Článek

Po MasterChef Česko se o vás mluvilo jako o velkém kuchařském talentu. Co si o tom myslíte? Pocítila jste na sobě někdy, že máte vytříbenější chuť, jako mají třeba someliéři?

Nemám ten pocit... Postupem času si čím dál víc myslím, že to v mém případě není ani tak talent, ale hlavně velké zapálení. Svůj úspěch tedy připisuji spíš tomu, že jsem hodně brzy našla, co mě opravdu baví, a že mě v tom rodiče podporovali. Nikdy mi neřekli, že vaření není dobrý sen.

Neupozorňovali vás ani na negativní stránky profese, že třeba budete celý den běhat kolem hrnců a podobně?

Neodrazovali mě nikdy, podporovali mě v tom od začátku.

Co vás k tomu jako holčičku přilákalo? Že se vám povedlo uvařit nějaké jídlo, které vás učila babička nebo maminka?

Vařit jsem začala asi v osmi letech. Když jsem přicházela ze školy domů, rodiče byli většinou ještě v práci...

Takže jste se do toho pouštěla sama?

Ne tak docela. Naproti bydlela kamarádka, a jakmile jsme si udělaly úkoly, chodívala si k nám hrát. Často jsme pak spolu vařily podle mojí dětské kuchařské knížky, jmenovala se Kuchařská kniha pro princezny.

Nijak zvlášť jsme to nikdy neplánovaly, záleželo na tom, co jsme zrovna našly v lednici. Rodičům jsme to vždy nachystaly jako překvapení, pohrály jsme si i s tím, jak jsme prostřely stůl...

V začátcích mě tedy mnohem více než jídlo samotné zaujalo, co to moje jídlo v lidech vyvolávalo. Těšilo mě, že tím dokážu udělat někomu radost.

Čím vás vaření potom tak vtáhlo?

Nejspíš jen tím, jak jsem se postupně učila zvládat nová a nová jídla. Dostávala jsem kuchařky, ale recepty jsem si hledala i sama na internetu a začala jsem si dávat takové svoje osobní výzvy.

Nejdřív jsem chtěla zvládnout muffiny, potom svatební dort. Tohle mi mimochodem zůstalo dodnes, ale teď už se motivuju hlavně tím, že recepty přetvářím nebo tvořím svoje vlastní.

Jaké jídlo vám v dětství udělalo největší radost, když se vám povedlo?

Velkým milníkem pro mě bylo hovězí Wellington. Recept jsem viděla v jedné řadě MasterChefa a od té doby jsem ho strašně moc chtěla zvládnout. Dalším byl určitě patrový dort. Nebo zvěřina. Například jelení maso pro mě bylo exotickou surovinou, kterou jsem nikdy předtím ani neochutnala.

Podobně chobotnice. Dost mě tedy lákaly věci, které jsem doma nebo u babičky ani nejedla a které třeba ani rodiče nikdy neochutnali.

Tak to se nedivím, že vás maminka v šestnácti letech přihlásila na casting do MasterChefa. Proč jste do toho tedy nejdřív vůbec nechtěla jít?

Myslím, že nejsem televizní showman, ani po té soutěži jsem na to nezměnila názor. Dokonce se necítím ani jako influencer, i když mě od té doby na internetu sleduje spousta lidí, nejen na sociálních sítích, ale čtou i moje webové stránky madebykristina.cz.

Vítězka Peče celá země Martina Kynstlerová: Užívat si vítězství je občas těžké

Styl

Můj sen totiž je být kuchařkou, dobrou kuchařkou, a jdu si hlavně za tím. MasterChefa jsem sledovala od svých devíti let. Žasla jsem, co všechno dokážou lidi za tak krátkou dobu vytvořit ze surovin, které nikdy v životě předtím neviděli.

Ale pro mě bylo ohromně stresující se na to jen dívat, takže jsem si neuměla představit, že bych měla sama stát před kamerami.

Mámu jsem odmítala několik týdnů a souhlasila jsem nakonec jen proto, aby mě už nechala být. (směje se)

Řekla jste si, že vás stejně nevyberou?

Přesně, vsadila jsem na to, že se může soutěžit od osmnácti let, ale oni mě nakonec vybrali a smlouvu za mě podepsali rodiče, čímž se vyřešila věková hranice. Samozřejmě že teď jsem za tu zkušenost ráda.

Foto: Eva Nemčková

Palačinkový dort s marakujovým krémem. Opět jsem zkombinovala dva recepty z mé kuchařky Upgrade, na palačinky a krém z marakuji, napsala.

Co jste tím získala?

Myslím, že mi hodně nakopla sebevědomí, začala jsem věřit, že se vaření jednou dokážu věnovat profesionálně. Navíc jsem získala kontakty v gastro světě, na profesionální kuchaře, kteří mě podporují, a s některými jsem se i blíž skamarádila. To pro mě bylo taky hodně důležité.

Pokud si dobře vzpomínám, po vítězství v soutěži jste měla možnost i pracovat u jednoho z porotců v jeho restauraci.

Přesně tak, se všemi porotci mám dodnes dobrý vztah, považuji je pořád za svoje učitele. Dnes jsem nejvíc v kontaktu asi s Přemkem Forejtem.

Poznala jsem ale například i lidi z restaurace Taro, kteří se věnují asijské kuchyni, nebo šéfkuchaře Františka Skopce z Café Savoy, který taky začínal bez předchozího vyučení v oboru.

Profesionálové tedy sledují i televizní soutěž amatérů?

Spíš asi moc ne, a na televizní soutěž se samozřejmě dívají trochu skepticky, protože ne každý vítěz chce doopravdy jít makat do kuchyně. Takže jejich podporu jsem nezískala ani tak tou soutěží, jako spíš cestou, na kterou jsem se vydala potom - když viděli, že to myslím s vařením opravdu vážně.

Vítězství jste šikovně zužitkovala, když jste s babičkou vydaly společnou kuchařku Upgrade. Byl to váš sen sepsat vlastní knížku receptů?

Dřív jsem o tom vlastně vůbec nepřemýšlela, spíš jsem se zabývala samotným vařením. Ale už během soutěže jsme dostali několik výzev, kdy jsme měli přetvořit nějaký tradiční recept podle svého.

Před soutěží jsem sama až tolik neexperimentovala, víc kreativní jsem začala být až během ní. Takže se mi potom zalíbil nápad, že bych mohla vytvořit vlastní varianty tradičních česko-slovenských receptů, které vařila moje babička. Ona totiž miluje vaření stejně jako já a řekla bych, že kuchařská kniha byl spíš její sen, který jsem jí pomohla splnit.

Knížka zase na oplátku splnila váš sen, protože jste si díky ní vydělala na školné v prestižní kuchařské škole Le Cordon Bleu v Londýně. O gastronomii toho moc nevím, co té škole dělá tak velké jméno?

V první řadě to, že jde o nejstarší francouzskou kuchařskou školu. První vznikla v Paříži, myslím tak před sto dvaceti lety, a potom se postupně rozrostla do celého světa.

Co jste se tam učila?

Hlavně francouzské techniky. Studium trvá devět měsíců, je rozdělené na tři části podle náročnosti. Po každé fázi skládáte zkoušku, písemnou i praktickou, a teprve když ji zvládnete, můžete postoupit do dalšího stupně.

S čím se začíná?

Krájením! Na začátku jsme ani tak moc nevařili, ale učili jsme se základní věci jako dělat různé francouzské omáčky, majonézy nebo krájet na milimetrové kostičky.

Počkejte, to je nadsázka, myslíte milimetry jako jednotky, takže třeba půlcentimetrové kostičky?

Ne, myslím opravdu jeden milimetr. V profesionální kuchyni se očekává, že tyhle techniky ovládáte, takže když jsem chtěla jít někam pracovat a dál se učit, musela jsem to ovládnout.

Pokud vím, rozhodla jste se těch devět měsíců v Londýně maximálně využít a studovala jste zároveň dva obory, vaření i pečení. Chcete být i cukrářkou?

I když si nemyslím, že bych se jednou specializovala na cukrařinu nebo že bych si otevřela cukrárnu, pokud budu chtít pracovat jako šéfkuchařka nebo si otevřít vlastní restauraci, určitě se mi hodí mít přehled i o tom, co se děje v tomhle oboru. Každý kuchař by měl znát aspoň základy.

Pracuji pět dní v týdnu šestnáctihodinové směny, takže jsem v kuchyni od osmi hodin ráno do půlnoci

Nebylo toho na vás přece jen moc? Vyučování jste měli od rána do večera, i šest dní v týdnu.

Šest dní v týdnu to bylo až ke konci, a i když to bylo časově dost intenzivní, dnes se tomu jenom směju. V porovnání s tím, kolik času strávím v restauraci teď, můžu říct, že jsem měla pořád ještě čas na nějaký život.

Vy jste ale pak ten jediný volný den v posledních týdnech studia věnovala stáži v michelinské restauraci Story. To můžete teď mít ještě méně času, když v ní už pracujete?

Běžně teď pracuji pět dní v týdnu šestnáctihodinové směny, takže jsem v kuchyni od osmi hodin ráno do půlnoci. Ale v posledních měsících pracujeme i šest dní v týdnu, protože nás letos čeká půlroční rekonstrukce, takže se restaurace snaží provoz předtím ještě trochu zintenzivnit. Moc volna mi tedy nezbývá.

Proč jste si vybrala zrovna Story?

Když jsem se přestěhovala do Londýna, vytvořila jsem si hned na začátku seznam restaurací, kde bych ráda pracovala, a jakmile se studium blížilo ke konci, začala jsem psát e-maily šéfkuchařům s žádostí o stáž.

Od začátku jsem věděla, že chci pracovat v malých restauracích, ne v obrovském hotelu. Myslím, že čím je tým menší, tím větší přehled člověk získá o tom, co se v té kuchyni děje, a tím víc se toho může naučit, a i rychleji.

Kromě toho ani v budoucnu bych nechtěla pracovat ve velké restauraci. A pokud bych si někdy otevřela vlastní, tak určitě taky malou.

Vybírala jste je i podle kuchyní, na které se zaměřují?

Taky a sledovala jsem i to, jakým se věnují technikám. Restauraci Story jsem měla shodou okolností na prvním místě seznamu, ale vlastně ani nevím, co všechno v tom hrálo roli. Určitě hlavně příběh, který jsem si přečetla o majiteli.

Otevřel ji ve čtyřiadvaceti letech a po prvním roce získali michelinskou hvězdu! To je přece hodně motivující. (směje se)

Kromě toho vaří britskou kuchyni s využitím francouzských technik, což mě samozřejmě zajímalo, protože jsem si chtěla procvičit, co jsem se naučila ve škole.

Nastoupila jste tam loni v září. Jak dlouho plánujete zůstat?

Samozřejmě jsou v Londýně i další restaurace, které mě zajímají, ale zatím nemám pocit, že bych se ve Story naučila všechno, co bych mohla. Sedm měsíců jsem byla na cukrářské sekci, teď jsem se posunula na studenou a postupně bych si ráda vyzkoušela všechny. Odejdu až potom!

Můžete mi aspoň stručně přiblížit, jak vypadá vaše směna?

Asi bych to přirovnala k vojně. Všechno jede podle časového plánu, očekává se od nás stoprocentní nasazení a výkon. Organizace kuchyně je proto dokonalá, aby nás od práce nic neodvádělo. Prostředí, hygiena, všechno musí být perfektní.

Například v 10.30 hodin se několikrát do týdne všichni zastavíme a drhneme celou kuchyni. Každý den před obědem a před večeří se schází celý tým a dozvídáme se, kolik bude hostů a kdo přijde.

Zjišťujeme o nich detaily, takže známe jejich alergie, ale vyhledáváme si informace dokonce i sami na internetu, takže o většině z nich už před příchodem víme i leccos dalšího. Cílem je, aby lidé odcházeli maximálně spokojení.

Když máte volný den, uvaříte si vůbec ještě něco sama k jídlu?

Neuvařím. Momentálně už na to nemám vůbec energii. Většinu dne prospím a vzbudím se tak ve čtyři odpoledne.

Navzdory tomuto režimu občas přiletíte na otočku do Česka, většinou tedy pracovně, například vést kurz vaření v Kulinářské akademii Grosseto. Na co se těšíte, že vám maminka uvaří?

Na jídla, která jsem měla ráda v dětství. Teď jsem například chtěla zapečené špenátové palačinky a krtkův dort, to je můj oblíbenec, ale musí být z krabičky!

Zrovna v červnu jste tu vedla jeden kurz. Kdo vás vyhledává nejčastěji a co ty zájemce učíte?

Ze začátku za mnou chodili hlavně fanoušci MasterChefa, ale teď už to jsou spíš lidi, kteří mě dlouhodobě sledují a vědí, že pracuji v Londýně. Věkově je to opravdu různé, od teenagerů po seniory.

Vždy se je snažím naučit základní techniky a na posledních kurzech jsem se hodně odrážela taky od té naší kuchařky. Snažila jsem se zájemce o vaření se mnou hlavně povzbudit, aby se nebáli experimentovat.

Co plánujete přes prázdniny? Budete mít volno?

Zatím to vypadá dost pracovně, ale doufám, že přece jen nějaké volno bude, trošku větší, než máme teď. Rekonstrukce začne během léta a potrvá půl roku, ale už máme naplánované různé jednorázové akce.

Budeme například vařit při tenisových zápasech na Wimbledonu nebo na závodech formule 1 a podobně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám