Hlavní obsah

Královně marmelád z Prachatic se do vaření moc nechtělo, pak vsadila na alkohol a získala další medaile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prachatice

Královně marmelád Jozefíně Růžičkové z Prachatic se letos do vaření moc nechtělo, nakonec vsadila i na kategorii s alkoholem a její dobroty získaly sedm dalších medailí v prestižní anglické soutěži World’s Original Marmalade Awards 2024. Celkem čítá její kolekce z mezinárodních soutěží už 103 ocenění.

Foto: Kateřina Přibylová, Novinky

Jozefína Růžičková sází na kvalitní suroviny.

Článek

„Letos jsem neměla moc velkou motivaci něco vařit, necítila jsem vnitřní potřebu něco obhajovat a na velkou kreativitu jsem na začátku roku neměla po nemoci náladu,“ přiznala Novinkám Růžičková.

Přesto v sobě našla další nápady. Týkaly se i marmelád s alkoholem, které mají v soutěži zvláštní kategorii.

Marmeláda s červeným pomerančem a ginem uchvátila náročnou porotu natolik, že jí udělila zlatou medaili, na druhé příčce se pak umístil pomeranč s aperolem. „Marmelády s alkoholem jsem přihlašovala do soutěže i v minulých ročnících a asi to s nimi umím. Už v loňském roce jsem získala zlato za marmeládu s portským a v minulosti i nějaká ta stříbra,“ pochvalovala si.

Foto: Kateřina Přibylová, Novinky

Jozefína Růžičková s oceněním za marmelády z anglické soutěže

Její doménou je pak marmeláda se sníženým obsahem cukru z červených pomerančů. Tentokrát získala 29 z 30 možných bodů a o zlaté medaili nebylo pochyb. „Do této kategorie mohou být zařazeny pouze citrusové marmelády bez přidání dalších ingrediencí, takže z těch mých je tam jen čistý červený pomeranč a pomeranč,“ upřesnila Růžičková.

Vysvětlila, že i další její oceněné marmelády měly nižší obsah cukru. „Jen 52 procent celkového cukru, včetně cukru z ovoce oproti běžným šedesáti procentům. Já marmelády vařím proto, aby všem chutnaly, nebyly zbytečně příliš přeslazené a daly se považovat za součást vyváženého jídelníčku,“ uvedla.

Blanka Milfaitová: V Česku jsme na návštěvě, která se kvůli koronaviru protáhne na rok volna

Styl

Jozefína Růžičková je původní profesí ekonomka a mnoho let strávila v korporátní kanceláři. Pak se ale rozhodla pro radikální změnu a odstěhovala se na Šumavu, aby, dle svých slov s přírodou za zády, mohla vařit kvalitní marmelády. Klíč k úspěchu svých výrobků vidí hlavně v kvalitě vstupních, dle možností lokálních surovin, poctivosti při zpracování i odvaze experimentovat s chutěmi a jejich kombinacemi. Citrusy dostává z Itálie, ale u dalších marmelád dává přednost českým sadům. Ocenění z mezinárodních soutěží jí pomohla hlavně při startu podnikání, když zakládala svou firmičku Rose Garden. Marmelády stále vaří ve své kuchyni doma. Prodává je například na trzích, ve farmářských obchodech nebo na e-shopu. Zájem je i z firem. „Samozřejmě že lidé slyší při nákupu i na zlaté medaile. Oceněné marmelády jdou více na dračku,“ dodala Růžičková.

Jak vyrobit domácí marmeládu, džem či čatní

Styl

World’sOriginal Marmalade Awards je jedno z nejprestižnějších světových klání svého druhu. Vše začalo v roce 2005 s cílem pomoci zachovat a rozvíjet jeden z nejvíce britských zvyků vůbec: vaření citrusové marmelády. V průběhu let se začaly množit přihlášené výrobky doslova ze všech koutů světa a v Japonsku a Austrálii se pořádají partnerské marmeládové festivaly. Každoročně je do soutěže přihlášeno kolem tří tisíc skleniček marmelády, které pak hodnotí malá skupina odborníků. Srdcem festivalu, který je vyvrcholením celé soutěže, je Dalemain Mansion, georgiánské panské sídlo.

Češka Jozefína Růžičková se svou marmeládou uspěla i ve světě

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám