Hlavní obsah

Češka Jozefína Růžičková se svou marmeládou uspěla i ve světě

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dělá marmelády v hrnci a za dva roky pronikla až do londýnského luxusního obchodu Fortnum & Mason, kde nakupuje i britská královská rodina. Příběh Jozefíny Růžičkové a její značky Rose Garden z Prachatic je o podnikání v malém, ale s velkými úspěchy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jozefína Růžičková se svými oceněnými marmeládami a džemy

Článek

V Anglii, kde má citrusová marmeláda největší tradici na světě, uchvátila Jozefína Růžičková porotu soutěže World's Original Marmalade Awards 2017, kde posbírala devět medailí včetně dvojité zlaté za marmeládu z červeného pomeranče a šípku. Přesto, jak Právu řekla, marmeláda je jednoduchá, chce to jen trochu citu.

„Lidé mi říkají, vy to máte výborný. Já se až divím, protože je to v podstatě snadná věc. Vezmete kvalitní ovoce, přidáte cukr, případně trochu pektinu na zahuštění a hotovo. Chce to jen cit, je důležité, jak ingredience přidáváte a kdy,“ konstatovala Růžičková. Její výrobky jsou k dostání v menších farmářských obchodech a na trzích.

Začátky podnikání 

S podnikáním s marmeládami a džemy začala paní Jozefína, která přišla do Prachatic za svým mužem, se kterým má dvě děti, před dvěma roky.

„Jsem z vesnice a džemy jsme doma vařili vždycky. Citrusové marmelády jsem začala dělat před dvěma roky a už tehdy jsem poprvé poslala své výrobky do anglické soutěže v kategorii domácností. To víte, člověk je trochu soutěživej, chce to zkusit, a hlavně jsem se chtěla učit,“ vzpomíná podnikatelka, která se letos do britské soutěže přihlásila už mezi profesionální výrobce a výsledek ji šokoval.

„Po prvním roce jsem měla od poroty zpětnou vazbu, letos jsem měla opravdu dobrý pocit z toho, co posílám. Přesto mě tento úspěch zaskočil a také mám radost, že mé marmelády budou v obchodu Fortnum & Mason zastoupeny hned dvakrát, což se předtím nikomu nepovedlo,“ podotkla Růžičková.

Vystudovala na Vysoké škole ekonomické v Praze zahraniční obchod, několik let dělala marketing ve velké potravinářské společnosti a má zkušenosti s vývojem výrobků. Přesto by do velkého podnikání nešla. „Vím, co je to stres. V současné době nemám ani zaměstnance a dělám padesát druhů marmelád a džemů. Chci, aby to takhle zůstalo,“ přeje si podnikatelka. Ovoce bere od pěstitelů především v jižních Čechách.

Oblíbený šípek

„Čistý šípek je jeden z mých nejoblíbenějších džemů. Mám ho tady z jižních Čech a tento džem se moc nedělá, protože je to velmi pracné, šípek se musí třeba i pětkrát pasírovat. Zpracovávám taky brusinky, bezinky nebo i hložinky.  Ze začátku jsem si myslela, že budu vyrábět hlavně citrusové marmelády, ale lidi chtěli i to další ovoce - jahodu, meruňku nebo třeba malinu,“ naznačila škálu svých výrobků Růžičková s tím, že citrusy kvůli bio kvalitě dováží ze Sicilie přímo od pěstitelů.

Malá výroba se podle ní nedá v některých případech ničím nahradit a je to i směr, kterým se mohou podnikatelé vydat.

„Stačí to na uživení a poptávka je veliká. Lidé chtějí zdravé, ručně připravené jídlo z kvalitních surovin,“ zdůraznila.

Reklama

Související články

Proč máme po pití alkoholu hlad

Už jste se někdy vrátili domů po noci strávené pitím alkoholu a zoufale zatoužili po hranolkách nebo pizze? Britští vědci si myslí, že zjistili, proč tomu tak...

Výběr článků

Načítám