Hlavní obsah

Kdy je lepší použít BB krém a kdy CC krém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během letních dnů je lepší odložit hutný make-up a nahradit ho víceúčelovými krémy, které pleť hydratují, sjednotí, rozjasní, zakryjí nedokonalosti a zároveň chrání před UV paprsky. Najdeme je často pod názvy BB krém a CC krém. Každý z nich má přitom malinko jiný účel.

Foto: Profimedia.cz

Víceúčelové tónovací krémy

Článek

Hlavní rozdíl mezi oběma krémy spočívá v intenzitě krytí a textuře. BB krém neboli Beauty balm obsahuje hydratační složku, rozjasňovač, podkladovou bázi, lehký make-up i sluneční filtr. Nanáší se shodně jako denní krém.

Ne vždy ale stačí k zakrytí některých nedostatků pleti, proto byly vyvinuty tzv. CC krémy neboli Colour correction, které mají oproti BB krémům větší krycí schopnosti, tudíž si dokážou poradit s tmavými kruhy pod očima, s pupínky či rozsáhlejším začervenáním pleti.

BB krémy jsou tedy více hydratační a pleť rozjasní, což ocení zejména suché typy pleti. CC krémy ocení i ženy s mastnější pletí.

Jak na pytle nebo také otoky pod očima

Styl

CC krémy navíc často obsahují i anti-aging složku, tudíž jsou vhodné i pro zralejší pleť. Například CC krémy s kyselinou hyaluronovou poskytují pleti hydrataci a dokážou vyplnit i ty nejhlubší vrásky zevnitř a vytváří tak zářící, sjednocený vzhled. Navíc se neusazují do vrásek, jak činí mnohé make-upy, které vrásky mnohdy spíš zvýrazní, než zakryjí.

Přestože jsou BB i CC krémy svou texturou více podobné make-upu, stále po nanesení působí přirozeně. Zároveň je lze kombinovat i s korektorem, jenž pomůže případně zakrýt i větší nedokonalosti.

BB krémy lze zároveň používat i jako primer neboli podkladovou bázi. Přestože některé z nich obsahují i SPF filtr, většinou se jedná o nízkou ochranu, proto je mnohdy lepší je používat spolu s opalovacím krémem.

Jak přístroje na bázi mikroproudu pomáhají zpomalit stárnutí pleti

Styl

CC krémy lépe korigují různou barevnost pleti a jsou tak výtečnými pomocníky v boji proti pigmentovým skvrnám, kruhům pod očima či zarudnutí. Dost často tyto přípravky obsahují i další složky pomáhající se stárnoucí pletí.

Foto: archív firem

Tónovací a CC krémy

Foto: Nivea Cellular Luminous 630 - tónovací krém proti pigmentovým skvrnám, 694 Kč; Erborian CC Crème - rozjasňující krém pro jednotný tón pleti SPF 25, 1140 Kč; Yves Saint Laurent Top Secret CC krém, 1720 Kč; La Roche-Posay Rosaliac CC krém - pro citlivou pleť se sklonem ke zčervenání. Notino, 497 Kč; Nuxe BIO Zdokonalující tónovaný krém. Dr.Max, 775 Kč; Avène DermAbsolu tónovaný remodelační denní krém SPF 30. Notino, 1055 Kč

Jak správně nanášet krémy? 

Je to stejné jako při aplikaci make‐upu nebo jiného krému. Většina vizážistek se nicméně shodne, že je lepší nanášet je jen prsty. Použít je pak můžete i na krk a dekolt.

V okolí očí používejte speciální oční krém a pouze ho jemně vklepávejte. Nanášejte vždy raději menší množství, postupně přidávejte. Je to lepší než mít krému na pleti moc a nemít ho kam rozetřít.

Při výběru správného odstínu volte tmavší odstín, než jste zvyklé při výběru make-upu. Světlejší barva jinak může zvýraznit oblasti, které chcete zakrýt, zatímco tmavší odstín nabídne lepší krytí.

Foto: archív firem

BB krémy

Foto: Shiseido Perfect Hydrating BB cream - hydratační BB krém SPF 30. Notino, 864 Kč; Erborian BB Eye - tónovací krém na oční okolí s vyhlazujícím účinkem, 865 Kč; Yage Organics BB krém se zlatem a SPF 15+ Medium, 2615 Kč; Nobilis Tilia BB krém s Aloe vera světlý, 449 Kč; Original ATOK Přírodní rozjasňující BB krém medium. Biooo.cz, 364 Kč; Ziaja BB krém - pro normální, suchou, citlivou pleť tón přirozený SPF15, 129 Kč

Pokud chcete, aby pleť zůstala matná a působila sametově co nejdéle, pak tónovací krémy zafixujte pudrem. S pudrem to ale nepřehánějte, aby pleť nebyla zbytečně přesušená. Jen lehce zmatněte lesknoucí se partie obličeje, zejména v tzv. T-zóně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám