Hlavní obsah

Kašmírový svetr jako základ zimního šatníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neztrácejte čas s kousavými pleteninami a na první pohled umělými vlákny. Jakmile jednou vyzkoušíte kašmír, nebudete chtít obléknout nic jiného. Po jakém kousku sáhnout?

Foto: archiv firmy

Kašmírové oblečení, ilustrační foto, C&A

Článek

Kašmír patří nepochybně mezi luxusní materiály, a proto se připravte, že oblečení z něj se nepohybuje v řádu stovek, ale tisíců korun. Přesto se do něj vyplatí investovat. Tento materiál je totiž oblíbený zejména pro své hřejivé vlastnosti. Navíc na rozdíl od vlny nekouše, je naopak velmi příjemný.

Kašmírová vlna se získává z několika druhů horských koz, kterým se souhrnně říká kašmírské. Chovají se zejména v Číně, Indii, Nepálu či Mongolsku. Výroba je poměrně náročná. Kozy se totiž nestříhají, ale vyčesávají, nebo se sbírají chomáče zimní srsti, kterou kozy na jaře shazují.

Z jednoho zvířete se ročně získá 100 až 500 gramů suroviny. I proto je cena za tento materiál tak vysoká.

Foto: archiv firem

Zleva: Kardigan, C&A, 3199 Kč. Rolák, C&A, 3199 Kč. Sukně, C&A, 2459 Kč. Svetr, Marks & Spencer, 3699 Kč. Modrý svetr, Marks & Spencer, 3299 Kč

Při výběru svého kašmírového kousku se řiďte zejména svou intuicí. Některé kašmírové produkty z řetězců nejsou totiž tolik kvalitní a začnou se na nich rychle dělat žmolky. Pozor si dejte také na gramáž.

Pokud si totiž vyberete příliš tenký svetr, bude pod ním prosvítat oblečení. Tento problém lze ale vyřešit například béžovou spodní košilkou.

Inspirace rockem: Kožená móda

Styl
Foto: archiv firmy

Kašmírový svetr, ilustrační foto, C&A

Jakou barvu zvolit?

Neutrální ovesná a šedá jsou ve světě pletenin k nezaplacení. Snadno je zkombinujete s výraznějšími kousky, budou tak moci sloužit jako luxusní hřejivá spodní vrstva pod kabátem.

Pro hravější outfity jsou zase jako stvořené kašmírové kousky v klasickém střihu a nepřehlédnutelných tónech, jako je třeba trendy blankytně modrá nebo výrazná zelená.

Světlé odstíny si navíc dobře rozumí s denimem a svrchníky v odstínech béžové. Takovýto look je nejen trendy, ale také vás opticky omladí.

Foto: archiv firem

Kardigan, H&M, 4299 Kč. Modrý svetr, C&A, 2459 Kč. Šaty, C&A, 3199 Kč. Svetr, Marks & Spencer, 3699 Kč. Rolák, Falconeri, orientační cena 3-4 tisíce Kč

Jak pečovat o kašmír?

Ať už se na cedulce píše cokoli, odborníci se shodují, že není vhodné prát kašmír v pračce. Měl by se prát ručně, ve studené vodě a s pomocí velmi jemného pracího prostředku – nebo ještě lépe dětského šamponu. Neperte ho však příliš často, stačí jednou do měsíce.

Pokud se přece jenom rozhodnete kašmír prát, rozhodně volte velmi jemný program ideálně speciálně určený na vlnu či hedvábí. Teplotu také snižte na 20 stupňů.

Jak pečovat o vlněné oblečení

Styl

Svetr byste také neměli prát často, aby nezačal žmolkovat. Abyste se zbavili zápachu, zkuste jej nejdříve vyvěsit do průvanu.

Naopak sušička by měla být zcela zakázaná a stejně tak žehlička, která by mohla poškodit jemná vlákna. Svetr nejlépe vysušíte tak, když z něj lehce vyždímáte vodu a potom jej uložíte na sušák přikrytý ručníkem. Ten vsaje přebytečnou vodu a zároveň zajistí, že se nevytahají vlákna. Zákaz pak platí pro sušení na ramínku, svetr by se vytahal a přišel o svůj tvar.

Foto: archiv firem

Zleva: Pruhovaný, Marks & Spencer, 6299 Kč. Šedý, Falconeri, orientační cena 4000 Kč. Geometrický svetr, Marks & Spencer, 3999 Kč. Malinový, Marks & Spencer, 3299 Kč. Černý kardigan, 3299 Kč

To stejné platí i pro skladování. Všechny kousky z kašmíru je nutné skladovat složené v komíncích, aby nedošlo k vytahání. Pozor si dejte také na šatní moly, pro které je kašmír hotová delikatesa.

Foto: archiv firmy

Kašmírový svetr, Marks & Spencer, 6299 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dámské kašmírové svetry

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám