Hlavní obsah

Jenna Ortega: Čím více času na sociálních sítích trávíme, tím více sebeúcty ztrácíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uhrančivý pohled, kamenná tvář, přísná ústa. A když se usměje, přejede člověku mráz po zádech… Jednadvacetiletá herečka Jenna Marie Ortega v roli Wednesday Addamsové zcela pobláznila diváky Netflixu.

Foto: DONART

Americká herečka Jenna Marie Ortega

Článek

Při natáčení seriálu Wednesday aktivně zasahovala do svých replik a v konfliktech se scenáristy prosazovala vlastní pojetí. Na proslavené taneční scéně odmítla spolupracovat s choreografem: dva dny nespala, sledovala videa punkerů a gotiků. Pak nastoupila před kamery – navíc s covidovou horečkou – a vyšvihla naprosto neuvěřitelnou kreaci, jež se stala virálním hitem.

Na co sáhne, to se jí daří. Role si vybírá. Je tváří značky Adidas a kosmetické firmy Neutrogena. Na Instagramu má téměř čtyřicet milionů fanoušků. Rozhodně to ale není bezduchá krása, co z Jenny Ortegy udělalo popkulturní fenomén. Nehodlá se podřizovat tlakům okolí, jde nekompromisně za svým: v připravované druhé řadě seriálu Wednesday se i přes své mládí stala výkonnou producentkou. Co se skrývá za neproniknutelnou fasádou mladé ženy, která ovlivňuje životní styl celé generace? Prozrazuje to v knize Všechno je láska: Myšlenky pro vaše srdce a duši, kterou loni vydalo nakladatelství XYZ.

Až bubínky praskaly

Na svět přišla jako čtvrté ze šesti dětí v rodině s mexickými kořeny. Táta, bývalý šerif, pracuje v kanceláři okresního státního zástupce v Kalifornii, maminka je zdravotní sestrou na pohotovosti.

Helena Bonham Carterová: Nikdy jsem nebyla otrokem trendů

Styl

Herectví bylo jejím snem snad od narození: už jako malá zkoušela grimasy před zrcadlem a přehrávala scénky pro kamarády. Nedala se odradit ani tím, že herečky latinskoamerického původu nenacházely moc uplatnění, protože šéfové castingů vyžadovali modrooké blondýny.

Začala natáčením reklam a první hereckou příležitost dostala v devíti letech v rodinném sitcomu. Využila ji na sto procent, takže brzy následovaly další role. Za ztvárnění Harley v seriálu Život uprostřed získala nominaci na cenu Imagen Award v kategorii Nejlepší mladý herec.

Pak už šly role ráz na ráz: seriál, rodinná komedie, horor, drama… A filmoví kritici jásali. Za roli Tary v hororu Vřískot získala cenu MTV Movie Award. Téhož roku – 2022 – si zahrála v dalších třech hororových snímcích a přesvědčivé herecké výkony jí vynesly přezdívku Scream Queen, Královna jekotu. Ječela vskutku nádherně – a věřili jste jí každé zoufalé nadechnutí.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Premiantka ztělesnila studentku, která svádí svého profesora (Martin Freeman)

Mluví i očima

Schopnost plynule střídat hororové a komické polohy vysloužila Jenně nabídku hlavní role Wednesday ve stejnojmenném seriálu společnosti Netflix. Nastudovala původní komiks, obarvila si vlasy načerno, změnila způsob mluvy, naučila se nemrkat, hrát na violoncello… a získala nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon. Režisér Tim Burton ji tehdy přirovnal k legendám němého filmu, které nepotřebují slova, protože dokážou vyjádřit emoce pouze očima.

Seriál změnil i její civilní image. Od typicky ženského stylu plného jásavých barev, výrazných vzorů a doplňků přešla slovy časopisu Vogue k „temnému, gotickému citu pro módu“, který s nadšením napodobují desetitisíce obdivovatelek.

Přestože na sociálních sítích udává tón, sama před jejich negativním působením varuje. „Čím více času tam trávíme, tím více sebeúcty ztrácíme… Nejlepší lidé, které v životě potkáte, jsou upřímní a bezprostřední. Nemá to nic společného s tím, jakou nosí tašku, jaké mají na sobě boty, ani s tím, co jim visí ve skříni,“ uvádí v knize Všechno je láska.

Dva dny nespala, sledovala videa punkerů a gotiků a pak vyšvihla neuvěřitelnou taneční kreaci

Svého vlivu využívá k aktivní podpoře postavení žen, LGBT komunity a imigrantů. Angažuje se v boji proti AIDS a šikaně ve školách, podporuje národnostní menšiny. „Je důležité přijmout kulturu, ze které pocházíte. Člověk musí zůstat věrný sám sobě, nemůže se změnit, aby zapadl mezi ostatní, nebo jen proto, že to tak vyhovuje někomu jinému,“ uvedla pro Teen Vogue.

Michael Fassbender: Díky za dobré filmy, závodit ale nepřestanu

Styl

Rodina a bůh

Zvládá toho hodně – a přitom stojí nohama pevně na zemi. Umožňuje jí to rodinné zázemí. „Rodina pro mě znamená všechno. To, jak se máme bezpodmínečně rádi a navzájem se podporujeme, mi dává nesmírnou jistotu a klid,“ napsala ve své knize.

Má tři sestry a dva bratry. „I když jsme odloučení, pořád si píšeme a voláme. Není nic lepšího než se na pár dní podívat domů, odpočinout si, se všemi pobýt, zahrát si fotbal a zajít do kostela. Sestry mají v mém životě místo jako nejlepší přítelkyně. Můžu se jim s čímkoli svěřit, se kteroukoli si popovídat o tom, co se mi děje, podělit se o své obavy, probrat klepy, kdo se do koho zamiloval,“ dodala.

Dalším zdrojem jejích jistot je víra. „I když svoji práci miluji a dávám do ní ze sebe úplně všechno, na první místo stavím boha, potom rodinu, přátele a školu. Ve chvílích, kdy jsem potřebovala podporu a pocit bezpečí, našla jsem je ve víře. S okolním světem komunikuji skrze světlo a lásku,“ vyznává se. Snad proto je v lásce pozemské velmi zdrženlivá. „Je snadné se zamilovat a ponořit se do snění o tom druhém… Držím se zpátky a nechávám věci jen tak plynout,“ uvedla.

Foto: Profimedia.cz

Jako Wednesday zvládá bravurně hru na violoncello

Na rande se Deppem?

Což jí ovšem nebránilo změnit se před kamerou v mladičkou femme fatale, ze které jde strach. Jako v letošním snímku Premiantka, kde po boku Martina Freemana ztvárnila roli studentky, která se zaplete se svým profesorem. O generaci staršího herce sváděla ve filmu tak přesvědčivě, že milostné scény vzbudily u některých kritiků pobouření.

A co teprve když se na webu objevily zprávy, že byla na rande s Johnym Deppem, který je starší dokonce o čtyřicet let. Rozruch kolem údajného rande si dokonce vynutil u obou herců jasné dementi. Možná je to škoda. „Oba jsou svým způsobem zvláštní a veřejnost si myslí, že temné kousky jejich duší by mohly souznít… Představu ideálního páru posiluje ve fantazii fanoušků i vzhled jejich postav, které by se k sobě vizuálně skvěle hodily.

Hollywood horší než školní třída

Moc pravděpodobné to asi není. Co je však jisté – Jenna kouzlu hollywoodského pozlátka nepropadla. Nepojí se s ní žádné skandály a pomluvy kolegyň přechází s nadhledem. „Není to legrační, že tytéž dětinské a malicherné věci se mohou stát jak na střední škole, tak i v Hollywoodu? Aby vás někdo neměl rád, nemusíte dotyčné osobě ani nic ošklivého udělat,“ popisuje závist v konkurenčním filmařském prostředí.

„Čím úspěšnější budete, tím spíš vás budou chtít někteří lidé na vaší cestě zastavit. Prostě se na ně mile usmějte a postupujte dál,“ radí, jak čelit hollywoodským intrikám, a dodává: „Jít za svým snem stojí za to. Nikdy nedovolte, aby vás strach zastavil v cestě za cílem. Svůj příběh máte na starosti vy sami. Nedovolte, aby ho za vás psal někdo jiný.“

Leonardo DiCaprio: Jsem přímo posedlý tématem globálního oteplování. Je čas jednat

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám