Hlavní obsah

Jarní detox šatníku krok za krokem

Máte pocit, že vaše skříň praská ve švech a nemůžete v ní nic najít? Každé ráno stojíte před zrcadlem a nevíte, co si obléknout? Pak je ideální čas na jarní očistu šatníku. Poradíme vám, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Detox je dobré dělat před každou sezonou, tedy jeden na jaro a léto, druhý na podzim a zimu. Je přirozené, že se vám šatník v těchto obdobích mění, takže až budete uklízet zimní kabáty a bundy a do předních řad skříně přijdou jarní šaty a sáčka, vezměte to z gruntu a projděte kousek po kousku. Ve skříni si vytříděním vytvoříte potřebný prostor, budete mít vše na očích a uvidíte, že ranní výběr outfitu bude jednodušší a rychlejší,“ říká Barbora Havlíková, stylistka Metropole Zličín.

Jak na očistu šatníku krok za krokem?

1. Dobrá nálada

Na třídění šatníku si najděte dostatek času, počítejte, že může zabrat klidně i více hodin, záleží na jeho velikosti. Ze všeho nejdůležitější je psychická příprava a nálada. Když totiž nebudete mít svůj den, buď nevytřídíte vůbec nic, nebo naopak vyhodíte úplně všechno.

2. Pozorujte

Když nastane ten správný čas, doma máte klid a nikam nespěcháte, otevřete skříň a chvíli ji pozorujte. Pokud máte oblečení na místech, na která nevidíte, je pravděpodobné, že už ani nevíte, že jej tam máte. A právě takové kousky jsou těmi prvními, které by měly jít pryč. Aby pro vás každodenní oblékání bylo co nejjednodušší, je totiž potřeba mít vše na očích, a ideálně na jednom místě.

Kožená bunda – základ šatníku

Styl

To stejné platí i u vzdálenějších skříní či odkladních ploch, kam dáváte oblečení, které vám už nesedí nebo je nemoderní. Všechny tyto kousky, které vám zbytečně zabírají prostor, je lepší darovat nebo odnést do speciálního kontejneru na textilie.

3. Zkoušet, zkoušet a zkoušet!

Když máte pryč věci, o kterých už jste ani nevěděli, že jste si je koupili, přichází na řadu hlavní část šatníku. Tady to bude úkol i pro vaši fyzičku, všechny věci ve skříni je totiž potřeba si vyzkoušet.

Důležité je to nejenom kvůli tomu, abyste zjistili, zda velikost stále odpovídá a dobře sedí, ale také proto, abyste věděli, jak se v nich cítíte. V tomto případě je největším pomocníkem velké zrcadlo, ve kterém uvidíte celou svou postavu. V každém kousku se prohlédněte a uvědomte si, kdy jste ho naposledy měli na sobě, jestli jej máte s čím kombinovat, zda zapadá do vašeho stylu a proč jste si ho vlastně koupili.

„Pokud jste k sobě upřímní a na otázku ‚dělá mi to radost‘ odpovídáte od srdce, pak vám věci, které vám v šatníku zůstanou, krásně odhalí váš styl. To znamená, že lehce uvidíte, které kousky oblečení převažují. A jakmile znáte to, v čem se cítíte dobře, přestanete si kupovat oblečení jen proto, že se vám líbilo na figuríně v obchodě, ale k vám absolutně neladí,“ radí odbornice přes úklid Jana Bohmová, autorka knihy Jak začít s debordelizací.

4. Nechat, prodat, darovat nebo vyhodit

Pokud nevíte, co s vytříděným oblečením, máte několik variant. Nesedící oblečení můžete buď darovat svým blízkým, kteří o ně mají zájem, nebo třeba potřebným.

Pokud máte ve skříni dražší kousky, které se vám již okoukaly, nebo jste z nich vyrostli, můžete je zkusit prodat na libovolné internetové platformě nebo vyzkoušet swap - tedy výměnu.

Nejhorší módní trendy minulého roku

Styl

Jedna z možností je využít kontejner na textil, který má ale své zásady. Patří do něj vše od oblečení, textilu, obuvi i doplňků, naopak se do něj nevhazují žádné odpadky, koberce či mokré oblečení.

Zásadou je vhazovat oblečení čisté, vyprané a suché. Vše musí být zabaleno do sáčku či pytle a vhozeno do kontejneru, nikoliv mimo něj.

5. Zpátky do skříně

Posledním krokem je samotné uskladnění zimního oblečení, aby ve skříni nepřekáželo. Uložit ho můžete například do plastových boxů, které zajistí snadnou manipulaci a zamezí vniknutí hmyzu a vzniku vlhkosti. Navíc nabízejí označení jednotlivých nádob, abyste jednoduše v případě potřeby našli každý kousek, který hledáte.

Další vhodnou variantou jsou plátěné boxy, které jsou doporučovány samotnými organizačními specialisty. Ačkoliv je tato alternativa dražší, jsou nejlepší volbou pro oděvy z jemných tkanin, jako je hedvábí nebo kašmír. U těchto materiálů se navíc doporučuje provést i opatření v podobě použití repelentu proti molům, případně využít alternativu sáčků z cedru či levandule.

Nevhodnými skladovacími prostředky jsou lepenkové krabice. Lepenka totiž může přilákat hmyz, který se k oděvům snadno dostane, krabice navíc nenabízejí žádnou ochranu před vlhkostí.

Aktuální sezonní vytříděné věci pak srovnejte zpátky do skříně podle typu oblečení a dle barvy. Pokud máte prostor, snažte se věci pověsit, ať o nich máte co největší přehled. Pozor ale na svetry. Ty je ideální skladovat složené naležato. Na ramínku se totiž svetr prověsí a ztratí svůj tvar.

Jak zařadit letošní barvu roku do svého šatníku

Styl

Jarní móda ve znamení květů

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám