Hlavní obsah

Halloween si získává stále více příznivců i u nás

Novinky, das

Tradice oslavy Halloweenu neboli předvečeru svátku Všech svatých sahá do dávných předkřesťanských dob, kdy keltští kněží tzv. druidové připravovali obřad, při němž rozmlouvali s mrtvými. Tenkrát jej ještě nazývali Samhain, připadal na 31. října a v podstatě jej považovali za předvečer keltského Nového roku a také začátek zimního období, a tedy času strádání.

Foto: Profimedia.cz

Až v Americe se stala ústředním znakem Halloweenu dýně.

Článek

Během obřadu také druidové předpovídali, jaký bude následující rok. Zvířecí oběti jim pak u zapáleného ohně pomáhaly vidět cestu ze země do záhrobí. Jejich obřadní kostýmy přitom byly vyrobeny ze zvířecí kůže a jejich mrtvých hlav. Po obřadě si každý ze zúčastněných přenesl oheň ke svému obydlí, aby jim pomohl ochránit jejich domovy.

Až po příchodu křesťanství začaly být tyto obřady považovány za pohanské oslavy spjaté s ďáblem a vším zlem. Přestože od té doby uplynulo mnoho času a v oslavě Halloweenu proběhlo mnoho změn, inspirace původním keltským obřadem zůstala.

Původně keltové skládali oběti, aby uklidnili zlé duchy, dnes putují lidé ve strašidelných kostýmech od jednoho domu k druhému s koledou Trick or treat neboli Koledu, nebo vám něco provedu, za což dostávají sladkosti anebo sbírají úpisy.

Foto: Profimedia.cz

Původně oblíbený irský svátek  

Přestože u nás je Halloween vnímán jako čistě americký svátek, ve skutečnosti jej v dnešní podobě do Ameriky přinesli Irové. Ti vyřezávali do vydlabané řepy či brambor strašidelné obličeje, které kladli na okenní římsy, aby své domovy ochránili před duchy zemřelých. V kostýmech pak vycházeli za koledou.

Až v Americe byla řepa zaměněna za dýni a stala se ústředním znakem Halloweenu.  K rozsvíceným vyřezávaným dýním se váže stará irská pověst o opilci a šprýmaři Jackovi, kterého nechtějí ani v nebi, ani v pekle, a bloudí světem s dýní s uhlíkem uvnitř. Proto jsou i dnes vyřezané dýně se svíčkou uvnitř přezdívány za Jack-o´-lant.

Dalšími znaky tohoto svátku jsou čarodějky, duchové, černé kočky, oheň, příšery, kostlivci a to vše v barvách černé a oranžové.

Dýňové koláčky
Suroviny: 125 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 200 g krystalového cukru , 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku , špetka soli, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kardamomu, 150 g nastrouhané dýně
Postup: Předehřejme troubu na 200° C a vysteleme plechy pečicím papírem. Utřete margarín s krystalovým a vanilkovým cukrem a s vejcem do hladké hmoty. Přidejte všechny sypké ingredience – mouku, kypřící prášek, sůl, skořici, mletý zázvor a kardamon. Vše dobře smíchejte a nakonec přidejte nastrouhanou dýni. Pomocí lžičky ukládejte na plech kopečky, které poté vytvarujte do pravidelných koleček. Pečte 15 – 20 minut do zlatova.
Strašidelné prstíky
Suroviny: 125 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 125 g krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry, 250 g polohrubé mouky, 50 g mandlí nakrájených na plátky
Postup: Předehřejme troubu na 180° C a vysteleme plechy pečicím papírem. Smíchejte tuk s cukrem a solí. Poté přidejte žloutek a citrónovou kůru a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku a vymíchejte těsto do hladké hmoty. Zabalte je do potravinové fólie a nechte cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujte těsto do válečků a ukládejte na plech. Nakonec přidejte plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely. Nakonec pomocí nože udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte cca 15 minut a podávejte vychladlé.
Sladké mumie
Suroviny: 115 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 160 g krystalového cukru, 8 polévkových lžic majonézy, 1 lžička vanilkové esence, 1 vejce, 330 g polohrubé mouky, 200 g rozpuštěné bílé čokolády, čokoládové kuličky
Postup: Smíchejte cukr, majonézu, margarín, vejce a vanilku. Poté postupně přidávejte mouku, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte cca hodinu odpočívat.Mezitím si přichystejte plechy s pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180° C. Z těsta si poté oddělujte kuličky o průměru 2 – 3 cm a ty vytvarujte do mrkvového tvaru. Poté si z těsta udělejte další kuličku o průměru 1 cm a z té vyválejte hlavu a spojte ji s tělem. Takto vytvarované mumie pečete cca 10 minut do zlatova a pak nechte vychladnout. Nakonec namáčejte do bílé čokolády, párátkem dozdobte a z čokoládových kuliček udělejte oči.
Bubáci
Postup: 50 g rostlinného tuku, 170 g mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 125 g cukru, 60 ml mléka, 1 velké vejce, špetka soliNa ozdobu: 1 lžíce marmelády, 500 g bílého fondánu, potravinářská barva (černá)
Suroviny: Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Tuk rozpusťte v hrnci a přidejte studené mléko a vejce. Nakonec vše spojte v jedno těsto a pořádně promíchejte. Pomocí lžičky naplňte těstem košíčky na muffiny. Pečte je cca 15 minut na 200 °C. Po upečení nechte košíčky vychladnout. Vyválejte fondán na tenký plát, pokud se vám lepí, lehce si posypte pracovní plochu práškovým cukrem. Po zchladnutí seřízněte vršek muffinů a potřete jej marmeládou. Na to přilepte část zřídlého těsta. Základ bubáků překryjte bílým fondánem a vytvarujte. Připravte si potravinářskou barvu a domalujte oči a pusu.
Foto: Tescoma

Vykrajovátka na Halloween.

Foto: Bonami

Úložný panáček Halloween v podobě dýně - Ikonické Lego se přeměnilo do úložného boxu, do kterého se vejde nepřeberné množství věcí. Zapojte svoji fantazii, doplňte ji o tu vašich děti a společně vymyslete, na co se box hodí nejvíce.

Foto: Marks & Spencer

Zleva: Čokoládové oční bulvy a dýně v síťce, Rakev se želé sladkostmi (zvuk při otevírání), Duchařské chipsy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám