Hlavní obsah

Fit stezky – zdarma a na čerstvém vzduchu

Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zacvičit si a nemuset platit vstupné do posilovny? Některé obce tuto možnost svým obyvatelům nabízí. Zřizují fitness stezky nebo venkovní posilovny. Ty neslouží jen mladým, ale jsou uzpůsobeny i pro aktivní seniory a rodiny s dětmi.

Foto: soukromý archív Jakuba Krišky

Jakub Lehnert (vlevo) a Jakub Kriško, spolumajitelé firmy RUNeX, navrhují a realizují fit stezky na objednávku obcí.

Článek

„Naše projekty navrhujeme tak, aby si návštěvníci procvičili celé tělo a každý si našel sobě vyhovující obtížnost,“ vysvětluje Jakub Kriško, který spolu s trenérem Jakubem Lehnertem vybudoval firmu RUNeX a realizují fit stezky.

První byla zamýšlena jako jednorázový studentský projekt. „Vytvořili jsme ji ve Hněvotíně u Olomouce,“ vzpomíná Kriško. „To jsem ještě studoval na Přírodovědecké fakultě v Olomouci,“ dodává.

Foto: soukromý archív Jakuba Krišky

Některá stanoviště fit stezky je obtížné zdolávat i pro lidi s dobrou kondicí.

Při prvním projektu mladí muži vytvořili podnikatelský plán a požádali veřejnost o podporu na internetovém serveru Startovač, kde vybrali peníze pomocí crowdfundingu (způsob financování, jednotlivci přispívají menším obnosem na věc, které fandí – pozn. red.) a uspěli.

Tři stupně obtížnosti

Jak by taková ideální stezka měla vypadat? Na fit stezce by si měli cvičící i zaběhat. „Optimálně má mít osm až deset stanovišť,“ vysvětluje sportovec, který je stejně jako jeho kolega také trenérem atletiky, lyžování a in-line bruslení.

„Navrhujeme je tak, aby návštěvníci postupně zapojili celé tělo. Vymyslíme zastávky s hrazdami vhodnými pro balanční cviky, přeskoky, zkrátka na procvičení horních i dolních končetin a střed těla,“ pokračuje spolumajitel firmy RUNeX.

Foto: soukromý archív Jakuba Krišky

Pracovat na plochém břiše můžete zadarmo a na čerstvém vzduchu.

Začátečníci a méně zdatní zájemci by si prý také měli přijít na své. „Mohou si vybrat ze tří stupňů obtížnosti.“

Jednotlivá stanoviště jsou vytvořena z kombinace kovu a dřeva, aby zapadala do prostředí. V klasických posilovnách většinou doporučují, abyste si alespoň na první hodinu najali trenéra, který předvede, co a jak. Na venkovních cvičištích bychom se měli vše dozvědět na místě z informačních tabulí.

„Snažíme se, aby si přišel na své každý člen rodiny.“ Návštěvník na stanovišti nebo fit prvku najde informace o tom, jak s nimi správně pracovat, popřípadě jakých chyb se vyvarovat.

„Na tabulích najdete i otázky z anatomie a fyziologie. Nechybí ani různé zajímavosti a hádanky pro děti. Zároveň se snažíme upozornit na zodpovědné spotřebitelství nebo lokální potraviny,“ vyjmenovává Jakub Kriško.

Foto: soukromý archív Jakuba Krišky

Jednoduché konstrukce ze dřeva a kovu pomáhají návštěvníkům získat lepší kondici.

Venku cvičí rád

Malá firma většinou pracuje na objednávku obcí. „Často se přijedeme podívat a navrhneme i lokalitu.“ V té by mělo být možné smysluplně a příjemně trávit volný čas.

„Ideální délka fit stezky je jeden až dva kilometry, ale klidně může být i dvě stě metrů v lesoparku. Dá se vytvořit také jako okruh.“ Kluci realizovali tři projekty na Olomoucku, poslední vznikl na konci letošního července.

Podobná sportoviště se samozřejmě vyskytují i v jiných obcích po republice. Například u Moravské Třebové na Křížovém vrchu. Venkovní posilovnu je možné najít i v Říčanském lese ve středních Čechách. Informace a tipy, kde si venku zasportovat, se objevují na nejrůznějších internetových stránkách.

„Samozřejmě že cvičím venku velice rád,“ doplňuje Jakub Kriško. „Pokud postavíme naši stezku, musíme ji otestovat. A také vstup na ni je zdarma, člověk se protáhne na čerstvém vzduchu a může sebou vzít kamarády,“ uzavírá s tím, že stezky využívají kromě občanů měst a obcí také sportovní kluby, spolky, školy, turisté nebo lázeňští či hoteloví hosté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám