Hlavní obsah

Co chutná hostům karlovarského festivalu

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke svátečním dnům v Karlových Varech patří samozřejmě dobré jídlo. Zkuste být u toho společně s Pavlem Plocem, šéfkuchařem restaurace hotelu Malé Versailles.

Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary

Článek
Tartar z grilovaného lilku, guacamole
Suroviny: 1 lilek, 3 kapie různě barevné, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje extra panenského, 1 avokádo, 1 rajče, 2 snítky koriandru, 2 šalotky, šťáva z citrónu, sůl, pepř
Postup: Lilek s paprikami opečeme na grilu takřka dočerna, nemusíme se bát spálené chuti. Lilek se peče déle, aby dostatečně změkl, před pečením ho propícháme vidličkou. Upečenou zeleninu dáme do misky a přikryjeme fresh fólií. Až se papriky a lilek zapaří, odstraníme z paprik spálenou slupku a zbavíme je jádřinců. Lilek opatrně oloupeme. Papriky nakrájíme na kostičky, lilek stačí natrhat vidličkou. Vše ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem, přidáme olivový olej a promícháme.Guacamole: Avokádo zbavíme pecky a slupky, rozmačkáme vidličkou, přidáme na malé kostičky nakrájené rajče, šalotku, nasekaný koriandr a sůl a pepř. Ochutíme citrónovou šťávou a promícháme.Tartar můžeme podávat volně na talíři s nočkem z guacamole nebo můžeme namazat rovnou na pečivo. Část tartaru si odložíme stranou, bude zapotřebí k přípravě salátu Versailles.
Studená tomatová polévka s okurkou
Suroviny: 500 g rajčat, 500 ml tomatového džusu, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 1 menší salátová okurka, 1 citrón, olivový olej, čerstvá bazalka, sůl, pepř, cukr
Postup: Rajčata nařízneme do kříže, spaříme ve vroucí vodě a poté je zchladíme v míse se studenou vodou a ledem. Oloupeme je, překrojíme na půlky a vydlabeme do misky jádřince. Dužinu nakrájíme na proužky.Najemno nasekanou šalotku orestujeme na olivovém oleji se stroužkem česneku, který jen rozmáčkneme. Česnek vyndáme a základ zalijeme tomatovým džusem. Do polévky přidáme vydlabané vnitřky rajčat, dochutíme ji solí, pepřem (pokud jsou rajčata kyselejší, přidáme trochu cukru). Provaříme a propasírujeme přes sítko. Nakonec přidáme nakrájenou dužinu z rajčat a najemno nasekanou bazalku. Polévku necháme vychladit, nejlépe do druhého dne. Okurku oloupeme, nastrouháme na jemné nudličky a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Vychlazenou polévku podáváme v misce, doprostřed naaranžujeme ochucené okurky a snítku bazalky.
Salát Versailles
Suroviny: 400 g mixu listových salátů: lollo rosso, lollo bionde, salát frisée, radicchio, polníček rukola (směs salátů lze koupit už namíchanou), 1 granátové jablko, 30 g pražených dýňových semínek, 500 g sýru halloumi (125 g na 1 porci), snítka tymiánu, olivový olej, Na 1 porci 60 g tartaru z grilovaného lilku a paprikZálivka: 2 lžíce medu, 5 lžic tmavého balzamikového octa, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Pečlivě vyprané listové saláty necháme okapat nebo ještě lépe osušíme v salátové odstředivce. Natrháme je do mísy na menší kousky a přidáme opražená dýňová semínka a semínka z granátového jablka i se šťávou. (Granátové jablko rozpůlíme, každou polovinu vezmeme do ruky a pod ni si položíme misku. Polévkovou lžící boucháme do kůry jablka, až do misky vypadají semínka.) Metlou vyšleháme zálivku, se salátem ji promícháme až těsně před podáváním. Sýr halloumi potřeme olivovým olejem a přidáme pár lístků tymiánu. Ogrilujeme ho z obou stran. Ochucený salát servírujeme do misek, navrch položíme grilovaný sýr a ke každé porci přidáme tři lžíce tartaru z lilku a paprik.
Telecí plátky na salátu z rukoly
Suroviny: 800 g telecí pečeně (hřbet – karé), snítka tymiánu, 50 g listové petržele, 125 g rukoly, 80 g sušených rajčat, 10 g kaparů, 1 větší citrón, 125 g másla, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Maso nakrájíme na osm stogramových plátků, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Přidáme tymián a telecí necháme odpočinout. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky, smícháme s rukolou a kaparami, dochutíme solí, pepřem a přidáme trochu oleje z rajčat.Na rozpálenou pánev vložíme plátky masa a opečeme je zprudka z obou stran. Maso vyndáme z pánve a dáme na teplé místo odležet. Pánev stáhneme z plamene. Nalijeme na ni citrónovou šťávu a přidáme kostky studeného másla a nasekanou petrželku. Zlehka metličkou promícháváme. Máslo se nesmí úplně rozpustit, omáčka musí zůstat krémová. Na talíře rozprostřeme rukolu, na ni položíme plátky masa a přelijeme je omáčkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám