Hlavní obsah

Silvestrovské přípitky mohou být plné fantazie

Novinky, Dana Sokolová

Konec roku se blíží a my si spolu s těmi nejbližšími, v rodinném kruhu, někdo i pracovně, budeme chtít připít na lepší zítřky. Připravili jsme pro vás inspirativní koktejly.

Foto: Profimedia.cz

Přivítat nový rok z vesela.

Článek
Jameson Ginger
Suroviny: 5 cl Jameson Irish Whiskey, 10 cl zázvorové limonády, citron/limetka (případně pár tenkých plátků oloupaného zázvoru), led
Postup: Do sklenice na led dávkujte whisky, přidejte zázvorovou limonádu, promíchejte a na okraj sklenky zavěste dílek citronu nebo limetky na případné dochucení. Na hladinu můžete (ale nemusíte) položit pár tenkých řezů zázvoru pro zvýšení aroma. Sláinte!
Jameson Select cocktail dle Jana Braniše z Bugsy´s Baru
Suroviny: 5 cl Jamesonu Select Reserve, 0,75 cl javorového sirupu, vymáčknout osminku limetky, 1 střik Jerry Thomas Bitters, sušená limetka a celá skořice na ozdobu
Postup: Whisky smícháme se sirupem, šťávou z limetky, a střikem Jerry Thomas Bitterem. Nalijeme do sklenky, ozdobíme tyčinkou skořice a sušenou limetkou.
Mattoni Rh+
Suroviny: 2 cl džusu Granini grep, 2 cl bitter sirupu, 2 cl Grenadiny, 2 cl citrónové šťávy, perlivá Mattoni na dolití, rozmarýn a plátek grepu na ozdobu.
Postup: Ingredience smícháme v shakeru, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme rozmarýnem a plátkem grepu.
Martini Royale
Suroviny: 5 cl Martini Prosecco, 5 cl Martini Rosato, led, plátek pomeranče na ozdobu
Postup: Do větší sklenice na víno vložte led, nalijte 5 cl Martini Prosecco a 5 cl Martini Rosato, poté promíchejte. Pro dokonalé sladění chutí obou ingrediencí je nutné dodržet popsané pořadí. Vermut je totiž těžší než sekt – proto je vhodné přidávat jej jako poslední. Na závěr dozdobte plátkem pomeranče.
Red Carpet Martini
Suroviny: 4 cl Finlandia vodky, 8 cl brusinkového džusu, 3 cl džusu z červeného pomeranče
Postup: Smíchejte všechny ingredience v shakeru a vlijte do sklenice na martini. Okraj skleničky ozdobte červeným cukrem.
Tančící brusinky
Suroviny: Bohemia sekt Prestige Chardonnay, sušené brusinky
Postup: Do sklenky nalijte sekt a následně do ní vložte 5 kusů sušených brusinek, které je ale nutné před vhozením do nápoje propláchnout vlažnou vodou. Brusinky díky bublinkám neleží na dně, ale tzv. vesele tančí po skleničce.
Růžová planeta
Suroviny: 1 dcl Bohemia Sektu brut, 25 ml jahodového likéru, 60 ml jahodového pyré, 15 ml citrónové šťávy, 1 lžička cukru, led
Postup: Do sklenice na bílé víno nalijte 25 ml jahodového likéru a přidejte lžičku cukru. V další nádobě smíchejte jahodové pyré, citrónovou šťávu, přidejte trochu ledu a vše slijte do vinné sklenice. Nakonec nalijte decilitr šampaňského nebo sektu. Skleničku vyšperkujte, třeba jahodami nakrájenými na polovinu. Růžovou planetu podávejte s krátkým brčkem.
Koktejl Hugo
Suroviny: Bohemia sekt, bezinkový sirup monin, limetka, led
Postup: Do skleničky dáte kostky ledu, zalijete sektem, přidáte bezinkový sirup a trochu vymačkané limetky.
Koktejl Desátá
Suroviny: Bohemia Sekt Prestige brut, maliny
Postup: Do míchací sklenice vložte čtyři maliny a důkladně je rozmačkejte. Poté přilijte sekt a promíchejte lžící. Přelijte do štíhlé sklenice typu flétna, ozdobte čerstvými malinami a mátou. Pak už si jen vychutnejte jedinečný koktejl.
Campari Orange
Suroviny: 4 cl Campari, pomerančový džus, plátek pomeranče na ozdobu, led
Postup: V long sklenici smícháme Campari a pomerančový džus. Přidáme pár kostek ledu. Zdobíme výsečí pomeranče.
Beton Bitter
Suroviny: 0,4 cl Becherovky Original, tonik, led, plátky pomeranče, limety, citrónu, zástřik KV 14
Postup: Do vinné sklenice plné ledu nalijte Becherovku Original, tonik a doplňte plátky citrusů. Na závěr zastříkněte aperitivem KV14.
Spring field
Suroviny: 15 ml Becherovky Original, 15 ml broskvového džusu, šampaňské, na ozdobu: spirála z pomerančové kůry
Postup: Do sklenice na šampaňské nalijte becherovku, přidejte broskvové pyré a promíchejte. Na závěr dolijte perlivou vodou nebo šampaňským a ozdobte spirálou z pomerančové kůry.
N 11
Suroviny: 4 cl Absolut vodky, 6 cl grepového džusu, 2 cl Grenadiny
Postup: Připravíme si předchlazenou skleničku, do šejkru vložíme kostkový led a ingredience (4 cl Absolut Vodky, 6 cl grapefruitového džusu, 0,25 cl Grenadiny). Prošejkrujeme a scedíme do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.
Absolut Cocktail
Suroviny: 2 cl Absolut vodky, 2 cl Martini Rosso, 2 cl Amaretta, 2 cl Campari
Postup: Do skla si připravíme kostkový led, do míchací sklenice vložíme kostkový led a ingredience (2 cl Absolut Vodky, 2 cl Martini Rosso, 2 cl Amaretta, 2 cl Campari). Promícháme barovou lžičkou a scedíme přes sítko do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.
Campari Orange Passion
Suroviny: 4 cl Campari, 1 lžička hnědého cukru, pomerančový džus, ledová tříšť, 2 kousky pomeranče
Postup: V long sklenici lehce rozmačkáme pomeranč spolu s cukrem, pak po okraj sklenice dosypeme ledovou tříšť. Nalijeme campari a nakonec zalijeme pomerančovým džusem. Můžeme zdobit koktejlovou třešní.
Pražský borec
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 2cl Dynybyl Griotte, 2dl energy drinku
Postup: Všechny ingredience postupně nalijte na led do sklenice. Možno ozdobit limetkou.
Ananasová chladivka (pro 10 lidí)
Suroviny: 10 pohárků citrónové zmrzliny, 120 g ananasu, 50 g třešní z kompotu, 0,6 dl Dynybyl Griotte, ¼ l sektu, ideální je Bohemia Sekt brut, 250 ml smetany ke šlehání
Postup: Ananas nakrájejte na kostičky a čtvrtinu dejte stranou. Zbytek zamíchejte do citrónové zmrzliny společně s vypeckovanými třešněmi. Dobře vychlazené pohárky na šerbet vypláchněte likérem Dynybyl Griotte a skleničky do poloviny naplňte zmrzlinou. Dolijte Bohemia Sektem brut a ozdobte šlehačkou a zbytkem ananasu.
Frosted Grant´s
Suroviny: 50 ml Grant´s Family Reserve, 50 ml kakaového likéru, vanilkový lusk
Postup: Naplňte sklenici ledem. Whisky a kakaový likér dobře promíchejte koktejlovou lžičkou. Dozdobte vanilkovým luskem.
Související témata:

Výběr článků

Načítám