Hlavní obsah

Silvestrovské pohoštění: domácí limonády a míchané koktejly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bujaré oslavy a míchané nápoje k Silvestru jednoduše patří. Připravili jsme pro vás několik tipů na domácí limonády a také jednoduché a přitom velmi chutné koktejly, které ozvláštní večer a zpříjemní příchod nového roku 2023.

Článek

Zázvorová limonáda

Foto: Profimedia.cz

Zázvorová limonáda

INGREDIENCE
4 cm kořene zázvoru
citron
1/2 l vody
5 lžic třtinového cukru
špetka soli
čerstvá máta
perlivá voda

POSTUP:

  1. Zázvor najemno nastrouhejte, dejte do hrnce s 1/2 litrem vody a přiveďte k varu.
  2. Následně přidejte cukr, sůl a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Potom sirup nechte vychladit.
  4. Když se tak stane, vše sceďte přes plátýnko a čistý sirup přelijte do čisté lahve.
  5. Takto připravený sirup nalijte v množství jako běžnou šťávu do džbánu, přidejte šťávu z půlky citronu, lístky čerstvé máty, plátky zázvoru na ozdobu, led a perlivou vodu.
  6. Vše zamíchejte a podávejte.

Silvestrovské pohoštění: Recepty na výtečné kanapky, chuťovky a jednohubky

Vánoce

Mátovo-okurková limonáda

Foto: Profimedia.cz

Mátovo-okurková limonáda

INGREDIENCE
1 okurka
1,5 l vody nebo sody
hrst mátových lístků
12 g třtinového cukru (nemusí být)
led

POSTUP

  1. Okurku nakrájejte a vhoďte do vody nebo sodovky.
  2. Přidejte mátové lístky.
  3. Vmíchejte cukr, vychlaďte a podávejte s ledem.

Levandulová limonáda

Foto: Profimedia.cz

Levandulová limonáda

INGREDIENCE
4 lžíce květu levandule (sušené)
citron
cukr
750 ml vody

POSTUP

  1. Vodu převařte, přidejte květy levandule a 20 minut vařte.
  2. Poté levanduli sceďte, do vody přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a studenou vodu.
  3. Pokud budete sladit cukrem, pak jej přidávejte ještě do teplé vody, aby se rozpustil. Na závěr přidejte led.

Horké nápoje zahřejí a navodí tu správnou atmosféru nejen o Vánocích

Vánoce

Aperol 

Foto: SodaStream

Aperol

INGREDIENCE
3 díly prosecca
2 díly aperolu
1 díl perlivé vody
kostky ledu
plátek pomeranče

POSTUP: 

  1. Sklenici ze 2/3 naplňte ledem.
  2. Nalijte 1 díl perlivé vody, 3 díly prosecca a na závěr krouživým pohybem 2 díly aperolu.
  3. Díky krouživému pohybu se všechny ingredience dokonale propojí.
  4. Jako 1 díl se standardně používají 2 cl, ale je to na vás. Důležité je vždy zachovat správný poměr ingrediencí. Na závěr přidejte plátek pomeranče.

Bitter Life

Foto: archív firmy

Bitter Life

INGREDIENCE
40 ml Fernet Stocku,
120 ml citronové limonády
¼ čerstvé limety
led
čerstvá máta
limeta na ozdobení

POSTUP:

  1. Whisky sklenici naplňte ledem, vymačkejte do ní ¼ limety, nalijte fernet a doplňte citronovou limonádou.
  2. Ozdobte čerstvou mátou a plátkem limetky.

Grand Tonic

Foto: Grand Marnier Cordon Rouge

Grand Tonic

INGREDIENCE
50 ml Grand Marnier Cordon Rouge
150 ml tonik
led
plátek pomeranče

POSTUP

  1. Sklenici naplňte kostkami ledu a přidejte Grand Marnier.
  2. Doplňte tonikem, promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

Espresso Martini

Foto: L´OR Professional

Espresso Martini

INGREDIENCE
1 šálek espressa
0,02 l vodky
0,02 kávového likéru
cukrový sirup
led

POSTUP

  1. Do šejkru vložte led a přidejte všechny ostatní ingredience.
  2. Důkladně protřepejte a přes sítko vlijte do skleničky (na martini).
  3. Do vzniklé pěny vložte kávová zrna jako ozdobu.

Lord Ginger

Foto: Palírna U Zeleného stromu

Lord Ginger

INGREDIENCE
4 cl Staré žitné myslivecké Reserve
1/8 limetky
zázvorové pivo nebo limonáda
kostky ledu

POSTUP:

  1. Do připravené vysoké sklenice nadávkujte Starou žitnou.
  2. Zasypte do plna ledem a po okraj dolijte zázvorovým pivem.
  3. Vymáčkněte a do sklenice vhoďte 1/8 limetky.
  4. Na ozdobu použijte limetku nebo plátek zázvoru.

Abuelo Fizz

Foto: Abuelo

Abuelo Fizz

INGREDIENCE
4 cl rumu Abuelo 7
2 cl čerstvé citronové šťávy
2 cl cukrového sirupu
10 cl sody

POSTUP

  1. Do sklenky dejte led až po okraj.
  2. Nalijte do ní rum, přidejte čerstvou citronovou šťávu a cukrový sirup.
  3. Vše promíchejte a dolijte 10 cl sody.
  4. Ozdobte plátkem pomeranče a můžete podávat.

Koktejl Hugo

Foto: Profimedia.cz

Hugo

INGREDIENCE
4 cl Bohemia sektu
bezinkového sirupu
limetky
ledu

POSTUP:

  1. Do skleničky dejte kostky ledu, zalijte sektem, přidejte bezinkový sirup a trochu vymačkané limetky.

Gordon’s Pink Spritz 

Foto: archív firmy
INGREDIENCE
50 ml Gordon’s Pink
50 ml citronové limonády
25 ml prosecca
led
jahody

POSTUP

  1. Do sklenice na vysoké nožce vložte dostatečné množství ledových kostek.
  2. Přilijte Gordon’s Pink, citronovou limonádu a nakonec prosecco.
  3. Na závěr drink ozdobte rozkrájenými jahodami.

Recepty na oblíbené silvestrovské pomazánky

Recepty

Recepty na slané pečené pohoštění

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Recepty na nápoje a koktejly

Reklama

Výběr článků

Načítám