Hlavní obsah

Recepty pro šikovné děti

Zapojte své potomky do vaření! Možná se budete divit, co všechno zvládnou.

Foto: Petra Novotná

Domácí loupáky

Článek

Recepty jsme převzali z kuchařky Petry Novotné Vaříme s dětmi pro děti a přizpůsobili jsme je pro naše čtenáře. V knize najdete i podrobnější pokyny pro malé kuchaře a jejich maminky.

Domácí loupáky

INGREDIENCE
100 ml mléka50 g másla
5 g (1/2 sáčku) sušeného droždí25 g třtinového cukru
špetka soli2 lžíce vanilkového cukru
1 žloutek1 vejce na potření
210 g hladké moukymák na posypání

POSTUP:

  1. Nejdřív ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Přidejte do mléka lžíci cukru a droždí. Přikryjte utěrkou a 10 minut počkejte na kvásek.
  2. Ve velké míse (nejlépe v té od robotu) smíchejte mouku, oba cukry a špetku soli. Přihoďte změklé máslo a žloutek, nakonec přilijte kvásek. Teď je potřeba těsto pečlivě promísit, aby se kvasinky dostaly k mouce (nejlépe v robotu). Přikryté utěrkou dejte na hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, udělejte z něj 6 bochánků a nechte je ještě 10 minut odležet.
  4. Z jednotlivých bochánků uválejte placky a smotejte je do tvaru rohlíčků. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem. Loupáky nechte ještě 15 minut kynout. Pak je upečte v troubě předehřáté na 180 °C, zhruba 20 minut.

Recepty z brambor podle našich babiček

Recepty

Rajčatový salát s opečeným chlebem – panzanella

Foto: Petra Novotná

Rajčatový salát s opečeným chlebem - panzanella

INGREDIENCE
500 g dobře vyzrálých sladkých rajčat2 lžíce olivového oleje
1 hrst petrželky sůl, pepř
1/2 cibule 4 krajíce staršího tmavého chleba
3 lžíce balzamikového octapár snítek čerstvé bazalky

POSTUP:

  1. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte ho v troubě (10 minut/190 °C).
  2. Rajčata nakrájejte na kostky, cibuli nadrobno, propláchněte ji ledovou vodou.
  3. Promíchejte metličkou ocet s olejem, přidejte cibulku, osolte, opepřete a nalijte na rajčata, přidejte natrhanou bazalku a promíchejte.
  4. Těsně před podáváním přisypejte opečený chleba.

Recepty s vůní moře

Recepty

Datlové řezy s malinami

Foto: Petra Novotná

Datlové řezy s malinami

INGREDIENCE
Na korpus:
1 1/2 hrnku vlašských ořechů
250 g sušených datlí
asi 120 ml vody
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce kakaa
Na náplň:
1 hrnek strouhaného kokosu
100 ml kokosové šťávy nebo vody
pořádná hrst malin
2 lžíce datlového sirupu

POSTUP:

  1. Korpus: Datle, vodu, kakao a vlašské ořechy rozmixujte na co nejmenší kousky. Kdyby to šlo špatně, můžete přidat ještě trochu vody, ale pozor, ať nemáte směs moc řídkou. Nakonec přidejte kokosový olej. Polovinu směsi rozprostřete do menší formy.
  2. Náplň: Rozmixujte kokos, kokosovou vodu a maliny, nakonec přidejte datlový sirup.
  3. Dokončení: Na hnědou vrstvu ve formě navrstvěte tu růžovou. Uhlaďte ji a rozetřete na ni stěrkou namočenou ve vodě druhou polovinu datlovo-oříškové pasty. Nechte v lednici vychladit (2 hodiny).

Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek

Styl

Pečená cizrna

Foto: Petra Novotná

Pečená cizrna

INGREDIENCE
400 g cizrny (z plechovky nebo uvařená)
3 lžíce sójové omáčky
1 vrchovatá lžíce medu
1 lžíce olivového oleje
špetka skořice nebo koriandru
sůl

POSTUP:

Všechny přísady kromě cizrny rozšlehejte na marinádu. V ní obalte scezenou cizrnu, poté ji rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut na 190 °C. Poslouží jako zobání místo chipsů.

Pečený vánoční čaj

Foto: Petra Novotná

Pečený vánoční čaj

Počet porcí: 3 sklenice

INGREDIENCE
1 pomeranč
2 jablka
1 mandarinka
1 citron
další ovoce (třeba ananas nebo grep)
koření – 1 hřebíček, 1 hvězdička badyánu, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička anýzu
asi 2 cm nastrouhaného zázvoru
3 lžíce třtinového cukru

POSTUP:

  1. Na celém postupu je nejnáročnější příprava ovoce. To je potřeba pečlivě umýt a nakrájet na kostičky. Pomeranče, citrony, jablka i mandarinky můžete nechat se slupkou, ananas oloupejte.
  2. Do zapékací misky nebo pekáčku nasypejte všechno ovoce, přidejte nastrouhaný zázvor, koření a třtinový cukr, promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 30 minut.
  3. Horké ovoce nandejte do vyvařených zavařovacích sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí sklenice popište, ozdobte.
  5. Na čaj stačí dvě lžičky ovoce zalít horkou vodou. Dá se pít i studený s ledem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám