Hlavní obsah

Jak si doma udělat nejlepší ledovou kávu podle světových baristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem letních teplot častěji toužíme po osvěžujícím nápoji, který nám pomůže přežít horké dny. A co je lepšího než si doma připravit ledovou kávu, která nejen ochladí, ale také příjemně povzbudí mysl?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zajímá vás, proč vaše domácí ledová káva nikdy nechutná tak dobře, jako ta ve vaší oblíbené kavárně? Receptů na ledové kávy je velké množství a pravdou je, že platí pravidlo sto lidí, sto chutí. Pokud chcete znát tajné tipy a triky od světových baristů na kvalitní ledovou kávu jako z kavárny s výběrovou kávou, čtěte dále.

Na kvalitě zrn záleží

Tuan Huynh je majitelem chicagské kavárny Vietfive Coffee, která prodává autentickou vietnamskou kávu. Vietnamci se po celém světě proslavili svým cà phê sữa đá, což je ledová káva podávaná se slazeným kondenzovaným mlékem.

Pro Huynh jsou zrna klíčovým faktorem, díky kterým je pravá vietnamská káva oblíbená po celém světě. Používá pouze boby robusty s nižší kyselostí, které obsahují dvakrát více kofeinu než boby arabiky.

KVÍZ: Zbožňujete kávu? Jak moc se v ní vyznáte?

Muži

„Zrna robusty jsou odvážná, nejsou silná a jsou známa po celém světě pro své ořechové, zemité tóny,“ řekl pro Huffingtonpost.

Pokud nepatříte mezi fanoušky robusty, nabízí se experimentovat s jinými směsmi. Podle expertů ale jasně platí, že ať už patříte mezi jakékoliv milovníky kávy, nejlepší je koupit zrna přímo z pražírny, abyste dosáhli nejlepší chuti.

„Kávová zrna jsou nejlepší jeden až tři týdny po datu pražení,“ vysvětluje Jimmy Evans, manažer značky a prodeje společnosti Artisti Coffee Roasters.

Rozemelte je správně

Nikdy nepoužívejte předem namletou kávu, tvrdí odborníci. Místo toho namelte kávová zrna pomocí velmi jemného mlýnku těsně předtím, než chcete kávu vařit a podávat.

„Investice do kvalitního vybavení pro domácnost je nutností. Nejlepší umletí vám umožní kvalitní mlýnek s přesnými plochými otřepy, který umožní získat z kávy tu nejlepší kyselost a sladkost,“ dodává Evans.

Pečlivě měřte a nechte kávu rozkvést

Huynh si myslí, že nepozornost při určování správného poměru je klíčovým problémem mnoha domácích káv.

„Nemůžete použít lžíci, kterou jíte cereálie, k odměřování kávy, ale chce to speciální odměrky. Například náš tajný poměr pro cold brew je jeden díl kávy na 12 dílů vody,“ řekl.

Můžete vsadit také na jiné techniky přípravy kávy - včetně french pressu nebo jiné metody přípravy překapávané kávy.

Vyzkoušet můžete také autentickou vietnamskou metodu s nerezovým filtrem na kávu phin umístěným přes šálek. Přidejte mletou kávu, poté zalijte troškou horké vody a počkejte 30 sekund, než „rozkvete“.

„Tento čas květu je velmi důležitý, mnoho lidí ale doma tento krok přeskakuje. Jakmile káva dokvete, přidejte zbytek horké vody, přikryjte a nechte louhovat čtyři až pět minut,“ říká Huynh.

Promíchejte

Na řadu přichází mléko a led podle vašich preferencí. Můžete použít sladké kondenzované mléko, klasické, nebo naopak ovesné či kokosové.

„Ledová káva je určena k popíjení, použijte proto nemalé množství ledu, aby vám káva vydržela skutečně ledová. Náš recept vznikl zohledněním přítomnosti ledu, který při pití taje. Možná si myslíte, že led nápoj příliš zředí, ale ve skutečnosti přidává na chuti. Důležité je ale kávu před každým napitím hezky protřepat, aby se jednotlivé složky hezky promíchaly,“ radí Huynh.

Kofein může pomoci snížit tělesný tuk i riziko cukrovky

Zdraví

Jak zvládnout den po probdělé noci

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Mlýnek na kávu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám