Hlavní obsah

Na Vánoce se již chystají i klienti centra DUHA, i jich se citelně dotkl lockdown

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Koronavirová krize se nevyhnula ani Společnosti DUHA, která poskytuje sociální služby dospělým lidem s mentálním znevýhodněním. Jednu ze svých prádelen, kde zaměstnávala klienty, musela zavřít. V denním centru jsou nutné restrikce, kterým klienti mnohdy nerozumějí. Přesto všechno usilovně pracují na vánočních výrobcích, které budou prodávat 18. až 22. prosince v Praze na Václavském náměstí.

Klienti centra DUHA budou prodávat své vánoční výrobky na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Společnost DUHA již více než 25 let poskytuje sociální služby mentálně znevýhodněným dospělým, vede je k samostatnosti a zodpovědnosti.

Zprostředkovává tři hlavní služby, a to chráněné bydlení, centrum denních služeb a podporu samostatného bydlení.

„Kromě těchto tří sociálních služeb, které jsou financovány z dotací a grantů, máme ještě sociální firmu Duhovou prádelnu. Zde zaměstnáváme i klienty se zdravotním postižením, nejen tedy s mentálním znevýhodněním. Zaměstnáváme celkem 18 lidí ve dvou provozovnách,“ sdělila Novinkám ředitelka DUHY Eva Brožová.

Prádelnám se před koronavirovou krizí dařilo skvěle. Poskytovaly služby hotelům, restauracím a dalším firmám. Bohužel v okamžiku, kdy všichni museli zavřít, musela i DUHA zavřít jednu provozovnu.

Pandemie se dotkla i denního centra, kam klienti docházejí ve volném čase. „Museli jsme přijímat spoustu restriktivních opatření a mnozí klienti to nechápali, velmi je to omezovalo. Snažili jsme se jim to všechno neustále vysvětlovat, ale bylo to velmi těžké jak pro naše asistenty, tak klienty samotné,“ uvedla Eva Brožová.

I tak ale práce v denním centru klienty baví. Například pan Luděk sem dochází každý všední den, pracuje tu jako šéfredaktor časopisu Duhák.

V centru se navíc intenzivně připravují na blížící se Vánoce. Klienti v denním centru vyrábějí vánoční adventní věnce, keramické ozdoby, svícny, vánoční ozdobičky na stromek či vánoční přání. Ty pak budou prodávat od 18. do 22. prosince na pražském Václavském náměstí.

Dárky, které druhé potěší a zároveň pomohou těm, kdo strádají

Vánoce

„Výrobky, které budeme letos prodávat na Václavském náměstí, budeme prodávat v rámci naší akce Víno pro Duhu. Vinaři nám darují vína a my je potom prodáváme. Je to nádherná akce, na kterou všechny srdečně zvu,“ dodala Brožová.

Veškerý výdělek z prodeje přitom pokryje pouze náklady na jejich výrobu. Přispět tak lidé mohou i v rámci jiných akcí, které společnost pořádá, například Novoročenky, které mají již mnohaletou tradici. Obrazy namalované klienty společnost přetvoří v novoročenky, které si pak mohou lidé zakoupit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám