Hlavní obsah

Zákon dovoluje ženám z EU podstoupit v Česku umělé oplodnění i interrupci

Právo, Václav Pergl

Vláda schválila návrh zákona o specifických zdravotních službách. Ten mimo jiné stanovuje, že anonymním dárcem vajíčka nebo spermatu může být žena ve věku od 18 do 35 let nebo muž ve věku od 18 do 40 let. Další diskutovanou položkou byla interrupce, podstoupit ji podle návrhu mohou u nás i ženy z Evropské unie.

Článek

Údaje o zdravotním stavu anonymního dárce se uchovávají po dobu 30 let od provedení umělého oplodnění.

Umělé oplodnění se provede ženě v jejím plodném věku, a to na základě písemné žádosti ženy a muže. Jde-li o vdanou ženu, jen na základě písemné žádosti vdané ženy a jejího manžela.

Asistovaná reprodukce není možná pro účely volby pohlaví budoucího dítěte s výjimkou případů, kdy použitím této metody lze předejít vážným geneticky podmíněným nemocem s vazbou na pohlaví.

Interrupce i ženám z Evropské unie

Ženě, která není státním občanem ČR, lze těhotenství z jiných než zdravotních důvodů ukončit, je-li osobou, která má nárok na rovné zacházení podle přímo použitelných předpisů evropského společenství.

Nezletilé pacientce lze těhotenství ze zdravotních důvodů uměle ukončit, pokud s tím vysloví souhlas její zákonný zástupce. Ze zdravotního pojištění už nebude hrazena závodní preventivní péče.

Doklad o pracovní neschopnosti má být jen od registrujícího praktického lékaře. (To je podle lékařské komory v praxi velmi nevýhodné a někdy i nemožné, protože bude-li pacient hospitalizován například na ARO, bude muset být volán praktický lékař, aby mu vystavil neschopenku.)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám