Hlavní obsah

Za fasádou mateřské dokonalosti. S Kate Trávníček o realitě, frustraci a duševním zdraví matek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je oporou pro rodiče, kteří hledají cesty, jak lépe porozumět sobě a svým dětem. S její pomocí se mnozí učí proměňovat rodičovské výzvy v příležitosti pro růst a lepší pochopení rodinných dynamik. Jak se české matky vyrovnávají s ideálem dokonalosti? Co je ve skutečnosti běžné? Jaké jsou dnes rozdíly v přístupech k výchově? A co nás čeká dál? Do podcastu Po mateřských stopách jsme si tentokrát pozvaly Kateřinu „Kate“ Trávníček, mentorku v oblasti rodičovství a vztahů.

Foto: Evka Neuman

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Kate Trávníček.

Článek

Témata dnešního dílu:

Rodiče jako experti na vlastní děti (7:23)

Správný výklad respektující výchovy (14:00)

Mateřský vztek a potlačené emoce (25:16)

Toxická mateřská komunita (40:54)

V obsáhlé epizodě probíráme různé přístupy zvládání výzev spojených s výchovou dětí. Kate ve své praxi využívá nejen vlastní rozsáhlé zkušenosti, ale i poznatky z neurovědy a sebeuvědomovací techniky, což jí umožňuje efektivně podporovat rodiče v jejich rodičovské cestě.

„My dnes dáváme velký důraz na to, jaký komfort, co se týče emoční stránky, děti zažívají. A to na nás klade docela velký tlak. Nechceme, aby dítě zažívalo diskomfort. To se ovšem občas obrátí ve velký průšvih, protože dítě potřebuje být frustrované do nějaké míry. A pokud my si tu frustraci vykládáme jako selhání a jako hodnocení nás, toho, jak dobré jsme mámy, tak směřujeme právě k vyhoření. Dlouhodobě uspokojovat potřeby dítěte a dělat všechno, co to dítě chce, vede do pekel,“ říká mentorka.

Život po ztrátě syna je kromě truchlení naplněn vzpomínkami a láskou. Odkaz malého Vincenta žije dál

Po mateřských stopách

Kate zdůrazňuje význam pochopení vlastních emocí a reakcí, které mohou v rodičovství hrát klíčovou roli. Rodičům nabízí podporu a nástroje potřebné k vytváření harmonického rodinného prostředí. Její práce není jen o předávání rad a technik, ale také o budování hlubokého porozumění, empatie, ale i hranic mezi rodiči a dětmi.

„Společenský tlak a nerealistické očekávání mateřství vedou ke zvyšující se míře duševních potíží mezi matkami. Myslím si, že dnešní matky to mají opravdu velmi těžké a i proto se mluví o tiché epidemii duševního zdraví,“ poznamenává Kate. Je důležité, aby matky měly prostor pro reálný projev emocí a zkušenosti mohly sdílet s ostatními bez obav z odsouzení.

S Kate jsme naťukly velké množství témat spojených s rodičovstvím. Jedním z nich byla i sexuální výchova, na kterou většinou maminky malých dětí nekladou moc velký důraz a mají pocit, že to ještě počká. Od kolika let je tedy dobré s dětmi o sexu mluvit?

„Je to kontinuální proces, tak jako výchova. Takže postupně odmalička. Důležité je používat slova, u kterých se jako rodič cítíme dobře, ale zároveň vše pojmenovávat, nevyhýbat se tomu,“ radí Kate a přidává možné varianty, jak co správně nazývat. Tak si pusťte celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám