Hlavní obsah

V osmi první cigareta a tráva, pervitin ve třinácti. Zpověď dívky, která si sáhla i na život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životy, které si nevybraly. Problémy rodičů předčily zájem o dítě a to si začalo hledat cesty úniku. Takových příběhů jsou v Česku tisíce. Problémové domácí prostředí formuje děti po zbytek života. Sáhnout po alkoholu či drogách je jedna z nejjednodušších cest, jakou v očích dětí lze problémy řešit. Dostanou se do situace, kdy jim je pod vlivem různých látek lépe a problémy je netíží. I takový je příběh dnes sedmnáctileté dívky, která si prošla závislostí a se svým příběhem se svěřila Novinkám.

Příběh závislé mladistvé dívkyVideo: Novinky

 
Článek

Česko si drží smutné prvenství v počtu závislých z celé Evropy. Dokonce jsme první v počtu mladistvých, kteří si někdy v životě zapálili cigaretu, okusili alkohol nebo užili konopné látky.

Foto: Envato

Závislosti u mladistvých, ilustrační snímek

Celkově u nás více než 100 tisíc mladistvých pije nadměrné množství alkoholu a 40 tisíc dospívajících kouří.

Za těmito alarmujícími čísly se ale skrývá vždy jeden konkrétní příběh jedince, který se k užívání návykových látek uchýlil. Podle odborníků je potřeba začít problémy řešit v domácím zázemí a také prevencí.

Skutečné příběhy mladistvých a jejich závislosti

Tři dívky a tři náročné příběhy. Alkohol, cigarety, marihuana, pervitin, krádeže, život na ulici. Tím si ještě nezletilé slečny stihly za svůj život projít. Na scestí je svedly většinou problémy doma. Nejisté domácí prostředí má na vývoj dítěte často až katastrofální dopad. Všechny tři dívky se rozhodly v rozhovoru pro Novinky své životní osudy shrnout.

Naši první respondentku svedly k alkoholu a drogám právě problémy doma a také „kamarádi“. Pervitin poprvé okusila ve třinácti letech.

„Podal mi to můj úplně první přítel. Nevěděla jsem, co to je, tak jsem to zkusila. Tehdy jsem to ale nebrala pravidelně. S tím jsem začala ve svých patnácti,“ svěřila se dnes sedmnáctiletá dívka.

„Moji rodiče se hádali, pak jsme se všichni hádali a já jsem od toho prostě utíkala. Tehdy mi bylo líp venku. Doma jsem skoro netrávila čas. Pamatuji si to. Bylo půl čtvrté ráno, utekla jsem z baráku a můj kámoš vytáhl telefon, displej, čáru… a od té doby jsem fetovala každý den,“ dodala.

„Cigára, to je taková klasika… a pak tráva.“

Pervitin ale nebyla první návyková látka, se kterou měla zkušenost. „Jo, cigára, to je taková klasika. Cigarety, pak ta tráva, no. To, že tráva je vstupní droga k závislosti, to je pravda. První cigaretu jsem měla v osmi letech a prvního jointa ve třinácti,“ sdělila před naší kamerou.

Denně pervitin užívala déle než rok až do loňského prosince. „Předtím jsem sekla se školou, teď chodím zase do školy. Nemám kolem sebe ty lidi, které jsem měla předtím,“ řekla.

„Čistá“ je dívka od loňského prosince. Očistila se také od falešných kamarádů a podstupuje detoxikační léčbu.

Rodiče o tom, že kouří a fetuje, věděli, jak ale sama dívka řekla, společně to prostě nezvládli. „Nejsou hloupí, i když jsem zapírala. Našli u mě ale třeba zapalovač, tak mě nepouštěli ven, nebo mi nedávali peníze. Jenže já pak šla do školy, kde měla kámoška… vždycky jsem si všechno pořešila,“ vysvětlila.

Nikdy nezačínejte vapovat, varuje dvanáctiletá dívka

Zdraví

Pokud se ale rodiče zajímají, poznají, že nezůstalo jen u cigaret. „Začala jsem hubnout, měla výkyvy nálad. Takže i moji rodiče si všimli, jen jsme to úplně nezvládli,“ svěřila se.

Dívka si nakonec i sáhla na život. „Dvakrát jsem se pokusila o sebevraždu. A teďka jsem ráda za to, že žiju. Chodím do školy a učím se na pečovatelku. Baví mě o lidi pečovat a starat se,“ uzavřela.

Příběhy dalších dvou dívek, s nimiž jsme natočili rozhovor, budou zveřejněny v jednotlivých reportážích.

Počty závislých dětí a mladistvých rostou

„Z odhadů vyplývá, že závislost na tabáku se v populaci 14- až 19letých týká přes čtyřiceti tisíc z nich,“ konstatuje Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN.

„U užívání alkoholu je situace ještě nepříznivější, odhadem nadměrné množství alkoholu pije přes 100 tisíc dospívajících. Ženy dohánějí muže v mnoha parametrech, bohužel i v závislostech. V podstatě desetina populace dospělých žen užívá alkohol rizikově,“ dodal Miovský.

Situaci podle lékařů také negativně ovlivnil covid-19. Pandemie a sociální izolace výrazně zhoršily spotřebu u rizikových skupin a zvýšily se behaviorální (nelátkové) závislosti – nadužívání elektronických zařízení (tablety, mobilní telefony, internet a sociální sítě), gaming a pornografie přes internet. V poslední době výrazně přibývá mezi dětmi závislost na nových látkách – kratomu, HHC a tabákových sáčcích.

Pomoci mohou pediatři i gynekologové

Zákon 65/2017 Sb. ukládá každému zdravotníkovi povinnost provést adiktologický screening a krátkou intervenci, pokud pacient při návštěvě ordinace reaguje pozitivně, tedy je u něho předpoklad rizikového chování.

To se napříč obory u nás dosud příliš nepraktikovalo. Přitom už před deseti lety se začaly objevovat doporučené postupy při odhalování a řešení dětské adiktologie jako velkého tématu ve světě.

Foto: Envato

Závislost u mladistvých

„Protože víme, že dětský praktik a gynekolog jsou prioritní obory, kde je obrovská šance pacienta s adiktologickým problémem včas zachytit a intervenovat, začali jsme na naší klinice už před deseti lety pracovat na řadě verzí metodiky kurzů pro tyto skupiny lékařů a zdravotních sester,“ vysvětlil vznik vzdělávacích kurzů Miovský.

Metodika vychází z manuálu CRAFT, který vznikl ze spolupráce dětských praktiků a pediatrů. Mimo jiné ukazuje na faktory, které mohou riziko vzniku závislosti zvyšovat.

Patří mezi ně například problémové chování v dětství, zanedbávání a zneužívání dítěte, v adolescenci malá sebedůvěra a sebeúcta, chronická nemoc, handicap, špatný školní prospěch, významná ztráta v rodině, autoritativní či naopak příliš benevolentní rodiče, nedostatečná komunikace v rodině či chudoba.

„Metodika mimo jiné prošla dvěma koly úprav, ověřili jsme ji na stovkách lékařů, kteří absolvovali klasické kurzy. V posledním, třetím kole došlo k digitalizaci kurzů a tu vyzkoušelo dvacet lékařů ze Společnosti praktických lékařů pro děti a dorost ČLS JEP, kteří se podíleli na aktualizaci a doladění posledních detailů digitální podoby,“ vysvětluje prof. Michal Miovský.

Děti závislé na alkoholu a prášcích nemá kdo léčit

Domácí

Psycholog: Digitální závislost se netýká jen dětí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám