Hlavní obsah

V mysli matek: Mateřství je krásné, ale špatné dny k němu patří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďte s námi na brunch a nechte se ubezpečit o tom, že mnohé vaše myšlenky a strasti prožívají i jiní rodiče. Speciální uvolněná epizoda o pochybnostech je plná témat, o kterých se málo mluví, přestože je dennodenně prožívají matky po celém světě. Moderátorské duo podcastu Po mateřských stopách otevřeně probírá témata spojená s vysvětlováním smrti dětem i matky vystresované pláčem vlastního potomka.

Foto: Novinky

Co vše je v mateřství běžné?

Článek

Tento týden jsme nepřivítaly žádného hosta, místo toho jsme se vám po delší době opět svěřily samy. Rozkaz zněl jasně – uklidnit maminky, které právě teď prožívají špatné dny, nejistoty, záplavy otázek nebo jen potřebují trochu povzbudit a slyšet, že se má někdo třeba i hůř.

Tentokrát vám v rozhovoru z kavárny naservírujeme vlastní zkušenosti s pochybováním o našich rodičovských schopnostech. Nestydíme se přiznat, že k dokonalým matkám máme daleko a že některé věci děláme jinak, než jsme si před založením rodiny představovaly.

Vztek k mateřství patří, ne vždy je proti němu nutné bojovat

Po mateřských stopách

Najdeme mnoho společných průsečíků, ale také zcela opačné zkušenosti ze stejných situací. Stejně tak tomu bude zřejmě i u posluchačů. Probereme první setkání dítěte se smrtí, problémy se stravováním a tlakem okolí na vývoj dítěte a dokonalost matky.

Co je v mateřství běžné? Jaká témata jsou ještě stále trochu tabu? Kolik času věnujeme pitvání každého našeho rozhodnutí? Proč bychom zavedly povinnou terapii pro nastávající maminky? Jak to, že je někdo kreativní rodič venku a někdo doma? A kdy začneme sklízet ovoce naší výchovy?

Za fasádou mateřské dokonalosti. S Kate Trávníček o realitě, frustraci a duševním zdraví matek

Dítě a rodina

„Občas míváme stavy, kdy nás to mateřství nebaví nebo štve. Kdy si házíme na hlavu vinu za to, že si ho neužíváme plnými doušky. Jsou i dny, kdy si přejeme, abychom mohly z toho vlaku aspoň na chvíli vystoupit, ale zároveň si uvědomujeme, že i přes všechny ty náročné chvíle to stojí za to,“ shodují se Tereza se Žanetou.

Takže, milé maminky a tatínkové, pokud to někdy cítíte podobně, nebojte se. Je to naprosto normální a jsme v tom všichni společně. Pojďte to s námi rozdýchat v dnešním díle, kde vás obohatíme o naše mateřská přiznání. Epizodu si pustíte v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám