Hlavní obsah

Vztek k mateřství patří, ne vždy je proti němu nutné bojovat

Pavla, Hana a Lucie. Tři ženy, jeden projekt. Všechny jsou matky, všechny psycholožky a všechny se prý občas vztekají. Pomocí workshopů i individuálních konzultací učí ženy vnímat a chápat samy sebe během vypjatých situací. Matkám pak nabízejí tipy a nástroje pro zlepšování, ale především zdůrazňují, že v tom plavou všechny spolu a není se za co stydět.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Kdy mají matky se vztekem problém (7:10)
  • Co vše se schovává za mateřským vztekem (12:01)
  • Jak předcházet extrémním výbuchům vzteku (18:26)
  • O tom, že každá matka nachází jiné řešení (29:25)

Projekt Vztek matek vznikl za účelem pomoci komunitě maminek s pochopením a zvládáním vzteku spojeném s mateřstvím. Začínaly v pěti ženách, dnes zbyly tři. Hana Nečina Vaníčková, Lucie Scheerová a Pavla Cerhová Kořínková. Každá je jiná, ale spojuje je mateřství a chuť pomáhat dalším ženám poprat se s náročnými situacemi, které k péči o děti neodmyslitelně patří.

„Projekt vznikal v době, kdy se o tom tolik nemluvilo a bylo to velké tabu. I teď se za svůj vztek ženy stydí, ale tenkrát se o něm styděly i mluvit. Dnes už je to rozvolněnější, je zde více odborníků i laiků, kteří se tomuto tématu věnují,“ říká Hana. Ta kromě psycholožky dělá také psychoterapeutku a momentálně čeká na příchod svého třetího potomka.

„První impuls k projektu přišel v době, kdy jsem měla malého syna a sáhla jsem si na pomyslné dno. Hledala jsem, co s tím, a nacházela jsem jen informace o vzteku dětí, ne však rodičů,“ pokračuje ve vyprávění Lucie, psychoterapeutka a máma dvou dětí.

V rozhovoru ženy mluví o tom, jak se dnešní maminky snaží dělat všechno perfektně. Pak však zažívají pocity selhání. To je spojené s frustrací a následným rozčilováním.

Chybovat je normální

V projektu se s klienty snaží hledat rovnováhu a ujišťovat je v tom, že chybovat je normální. Motivují k hledání vlastních nástrojů a nenaplněných potřeb, které v sobě kvůli mateřství žena potlačuje. Jakmile prý ženy začnou pozornost soustředit alespoň trochu na sebe a věnují se více vlastní sebepéči, začne být spokojenější celá rodina.

„Velmi často potom docházíme k tomu, že je dobré ve vztekem nebojovat. Že to je něco, čeho se nezbavíme. Jde o základní emoci, kterou máme ve výbavě. Slouží jako kontrolka nebo ukazatel toho, že se s námi děje něco, co není v souladu s našimi potřebami,“ vysvětlují dál v rozhovoru.

Povídání čtyř žen na téma emocí spojených s mateřstvím si můžete pustit v přehrávači nad článkem.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám