Hlavní obsah

Upřímnost ohledně dětských výkonů aneb Jak ze svého potomka nevychovat lháře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý rodič chce pro své dítě to nejlepší a dělá mnohé, aby mu pomohl. Včetně lhaní v mnoha situacích. Opravdu je to ale ta nejlepší politika? Co když tím pomalu a nenápadně vychováváte ze svého potomka lháře?

Foto: Profimedia.cz

I dobře míněné lži mohou napáchat škodu. Ilustrační foto

Článek

Školní besídky, fotbalová utkání, taneční lekce, malířské kroužky atd. – to jsou výčty některých akcí, kterých se snad každý rodič účastní. A i když mnohé výkony nejsou z nejlepších, rodiče mají i tak potřebu své dítko pochválit. A to často i nad míru toho, jaký výkon ve skutečnosti byl. Dcera či syn byli jednoduše úžasní, hráli skvěle, namalovali naprosto dokonalý obrázek a tak podobně.

Jenže i když to nejeden dospělák myslí dobře, svému dítěti tím vůbec neprospívá. Ba naopak – podle výzkumu Nanyang Technological University v Singapuru tím dítěti spíše škodí. Je totiž pravděpodobné, že pokud se bude svého přehnaného vychvalování držet, vychová z něj lháře.

„Možná to rodiče nepotěší, ale poctivost se zdá být nejlepší výchovnou politikou,“ uvádí pro Daily Mail vědecká pracovnice Peipei Setohová, autorka studie.

O čem lidé nejčastěji lžou

Vztahy a sex

Jak dodává, téměř každý rodič je vinen tím, že svému potomkovi řekne pár podobných lží. Dosud se ale dopady takových lží důkladněji nezkoumaly.

Ve studii tým požádal o pomoc při „řešení“ problému 564 dětí ve věku 11 až 12 let a samozřejmě také jejich rodiče. Všech se výzkumníci ptali na dva typy lží – instrumentální a tzv. bílé. A také na to, jak často je používají.

Instrumentální lži se ze strany rodičů nejčastěji vyslovují pro dodržování povinností dítěte – viz např. „Sněz všechno jídlo, nebo nevyrosteš“ atd.

Bílé lži pak podle již výše popsaného chválí výkon, i když nereálně – „V tom vystoupení jsi byl/a naprosto skvělý/á“.

Anketa

Lhali jste někdy svému dítěti ohledně jeho výkonu?
Ano, opakovaně, nechtěl/a jsem ranit jeho city.
49 %
Jednou nebo dvakrát, ale čistě v dobrém úmyslu.
18,9 %
Nikdy, raději jsem opatrně řekl/a pravdu.
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 386 čtenářů.

Průzkum odhalil, že rodiče používali instrumentální lži častěji než ty bílé, děti pak uváděly větší důvěru v instrumentální lži než v bílé.

„Instrumentální lži se z pozice rodiče používají často i tam, kde chtějí, aby dítě poslechlo, když zlobí,“ dodává k tomu Setohová. Děti vystavené takovým lžím ale pak později samy více lhaly vlastním rodičům.

Ovšem i bílé lži mohou mít negativní dopad. „Bílé lži jsou často motivovány dobrými úmysly, ale pokud si dítě uvědomí, že jste mu lhali, může to pak později vést ke stejnému chování z jeho strany,“ dodává výzkumnice.

„Naše zjištění vyzdvihují hodnotu rozlišování rodičovských lží podle typu, a to ve vztahu dítěte a jeho postoji ke lhaní. Stejně tak je důležité vzít v potaz vnímání a interpretaci lží samotným dítětem,“ dodali k tomu odborníci ve studii, která byla publikována v Journal of Experimental Child Psychology.

Lež, která má podle odborníků mnohdy horší následky než nevěra

Vztahy a sex

Čtyři nejškodlivější lži, které lidé říkají ve vztahu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám