Hlavní obsah

Škola v přírodě je pro hendikepované děti často jediná možnost strávit čas mimo domov. Rodičům ale na ni chybí peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Škola v přírodě již dávno není o tom, že si městské děti jezdí odpočinout do přírody. Kromě učení a objevování krás přírody je zde čeká spoustu dobrodružství a také utužování přátelství, což je v dnešní době o to důležitější. U hendikepovaných dětí má škola v přírodě často ještě mnohem větší rozměr.

Foto: Profimedia.cz

Škola v přírodě je pro mnoho hendikepovaných dětí jedinou možností, jak strávit nějaké dny bez rodičů s kamarády

Článek

Život s hendikepovaným dítětem je náročný jak fyzicky, tak psychicky, a často se pojí s nemalými finančními náklady a v mnoha případech rovněž se sociální izolací. Ačkoliv se mnozí rodiče snaží pro své děti udělat maximum, řada z nich nemá šanci našetřit tolik peněz, aby s dětmi mohli vyrazit někam na dovolenou, zaplatit jim vytoužené kroužky, letní tábory, ale i školy v přírodě.

Podobně tomu je i u šesti dětí z hradecké školy Daneta, které se potýkají s hendikepy, jako je dětská mozková obrna, onemocnění ledvin či mentální retardace. I tyto děti sní o tom, že budou moci se spolužáky vyjet na školu v přírodě, ale jejich rodiče nemají dost peněz na to, aby jim tento sen splnili.

Škola v přírodě je přitom pro mnoho z těchto dětí jedinou možností, jak strávit nějaké dny mimo město, bez rodičů, s kamarády a přitom se naučit spoustu nových věcí. I na škole v přírodě probíhá výuka, jen méně hodin a jinou formou. Mnohem větší důraz je kladen právě na rozvoj sociálních vazeb. I proto děti na školu v přírodě tak rády jezdí, což platí samozřejmě i pro učitele či vychovatele, přestože pro ně to znamená mnohem více starostí i větší zátěž.

Zvláště menší děti přitom nemožnost jet na školu v přírodě a vyloučení z kolektivu nesou velmi těžce.

Aby si rodiče oddechli. S péčí o sedmiletou Stelu s hendikepem pomohou dobrovolníci

Děti

„Někteří rodiče našich žáků se nacházejí ve velmi složité společenské, finanční a sociální situaci. Každý výdaj navíc pro ně znamená velký problém,“ vysvětluje Jiřina Konůpková z Danety, která se stala patronem šesti žáků školy, jejichž rodiče nemají finanční prostředky na pobyt svých dětí ve škole v přírodě, a snaží se jim tímto způsobem pomoci.

Společně s třídními učiteli a rodinami dětí proto požádala projekt Patron dětí o založení sbírky, která by pomohla s úhradou pobytu těchto dětí na škole v přírodě.

Daneta v Hradci Králové je komplex šesti budov pro děti se speciálními potřebami, kde se nachází mateřská škola, základní škola, střední škola, denní stacionář, chráněné bydlení, služba osobní asistence, spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí a chráněná dílna.

Kde je také možné hledat pomoc?

Na školu v přírodě dnes přispívají i některé zdravotní pojišťovny. Většinou se jedná o příspěvek na pohybové aktivity, částky se pohybují v rozsahu 500-2000 Kč v závislosti na konkrétní pojišťovně. Jen je zapotřebí počítat s tím, že se jedná o příspěvek na celý rok, tudíž jej v tom roce nepůjde využít na jiné pohybové aktivity. Čerpání příspěvku můžete rozložit maximálně do dvou žádostí za rok. Je-li výše příspěvku 2000 Kč, lze zažádat jednorázově o celé 2000 Kč, nebo například o 1100 Kč a následně o 900 Kč.

Rodiče mají možnost se také obrátit na zřizovatele školy a požádat ho o příspěvek.

Anketa

Jezdí vaše děti na školu v přírodě?
Ano, vždy se tam moc těší
57,6 %
Ano, ale nebaví je to tam
3 %
Ne, jejich škola bohužel nejezdí
9,1 %
Ne, nechtějí tam jezdit
9,1 %
Ne, nejsme schopní jim to zaplatit
21,2 %
Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Psí pomocníci umí vrátit radost ze života

Styl

Přes třicet let dává škola handicapovaným dívkám šanci na uplatnění

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Školy v přírodě

Výběr článků

Načítám