Hlavní obsah

Aby si rodiče oddechli. S péčí o sedmiletou Stelu s hendikepem pomohou dobrovolníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovsko

Sedmiletá Stela Myslivcová z Klatov má mentální postižení. Nemluví a je plně závislá na svých blízkých. Pětičlenná rodina se teď zapojila do takzvaného homesharingu, což je zjednodušeně řečeno sdílená péče o hendikepované děti. Taková odlehčovací služba dosud v Plzeňském kraji nefungovala.

Foto: Pavel Pechoušek

Jana Myslivcová s dcerou Stelou a synem Markem.

Článek

První problémy se u holčičky objevily mezi osmým a desátým měsícem. „Stelinka nelezla, sama neseděla,“ vysvětluje její matka Jana Myslivcová. Doplnila, že dětská lékařka potíže bohužel nepoznala. Až pozdější vyšetření na neurologii v plzeňské fakultní nemocnici ukázala, že dívenka není zdravá.

Má středně těžkou mentální retardaci. „Komunikuje mimikou a řečí těla. Umí dát ale najevo to, co cítí. Domlouváme se gesty, díky obrázkům, na kterých poznává věci a lidi,“ dodává Myslivcová.

Stela je tak plně závislá na svých nejbližších. Potřebuje pomoct s oblékáním, jídlem, koupáním.

Homesharing: Když rodinám s autisty pomáhají dobrovolníci

Domácí

Protože se Stele nevyvinul správně mozeček, má narušenou rovnováhu, ale díky velkému úsilí rodičů chodí. Zafungovalo intenzivní cvičení i fyzioterapie. „Když se posunula pohybově, zlepšila se i její mentální stránka,“ dodává.

Foto: archiv rodiny Myslivcových

Stela je plně závislá na svých nejbližších

Manželé mají ještě jedenáctiletou Vandu a tříletého Marka. Přiznávají, že péče o všechny děti je těžkým úkolem. Ač Myslivcovým pomáhají i příbuzní, potřebují čas pro sebe, aby nevyhořeli. „Vztah s manželem se občas dostává na vedlejší kolej. Společný čas je nutný, abych nezůstala sama, což jsem u jiných maminek v lázních viděla. Jejich partneři to prostě nedali. Podle statistik to osm z deseti tatínků nezvládne,“ vypočítává.

I proto se zapojili do homesharingu, jehož se na Klatovsku ujala místní akční skupina Pošumaví. „Rodiče dětí s mentálním či kombinovaným postižením čelí podle vědeckých studií vysoké míře stresu. Velmi často jim chybí podpora. Proto i jedno odpoledne týdně, které mohou využít sami pro sebe či pro zbylé členy rodiny, pro ně má cenu zlata,“ vysvětluje koordinátorka projektu Jana Javorská.

Cílovou skupinou jsou děti s mentálním či kombinovaným hendikepem od tří do patnácti let. Dobrovolníci pomáhají s jejich péčí, pravidelně si je berou domů. Předtím však musejí projít vstupními pohovory i vzděláváním. „Pro rodiče to znamená možnost si odpočinout, zařídit si běžné věci, uvědomit si, že na to nejsou sami,“ uzavírá Javorská.

Díky službě Homesharing si maminka autistického Vašíka může občas udělat volno

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám