Hlavní obsah

Recept, jak se stát spokojenější matkou i manželkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní prioritou mnoha matek je, aby z jejich dětí vyrostly kvalitní a spokojené osobnosti. A tomu často obětují vše, co jde. Výchova dětí, péče o manžela, domácnost, to vše patří mezi ženské povinnosti. Mnohdy jim ale pak nezbývá čas na sebe, a to se může podepisovat na náladě a chování k členům rodiny a dalším lidem. Otázkou je, jak ideálně povinnosti sladit. Nechte se inspirovat radami odborníků na rodičovství a naučte se myslet samy na sebe, ne jen na své okolí.

Foto: Profimedia.cz

Stres je u žen často způsoben tím, že si na sebe kladou nesplnitelné nároky.

Článek

1. Buďte sama sebou

Stres je u žen často způsoben tím, že si na sebe kladou nesplnitelné nároky. „Maminky obecně mnohdy trpí pocitem, že nejsou dost dobré,“ říká Dr. Meg Meekerová. Problém je, že se srovnávají s ostatními matkami a vychází jim z toho, že jiné ženy zvládají veškeré povinnosti lépe, jak uvádí web womensday.com.

Nicméně nelze porovnávat svůj soukromý život s životem lidí, kteří mohou navenek působit velice vyrovnaně, ale realita může být zcela jiná. Podle odborníků nejlepší cestou, jak být spokojenou matkou, je být sama sebou. Snažit se ocenit sama sebe, kolik toho zvládáte a zároveň si umět říct o pomoc, když už všechny povinnosti zvládat přestanete.

2. Udělejte si čas sama na sebe

„Matky jsou během dne vystaveny mnoha vypjatým situacím, například když mladší dítě pláče a nejde utěšit, do toho je potřeba pomoci staršímu dítěti s úkolem, a navíc uvařit večeři. Logicky se žena dostává do stresu,“ upozorňuje Dr. Meekerová. Samota proto občas není od věci, je podstatná pro duševní zdraví ženy.

Chvíle samoty přináší zejména chvilkové uvolnění napětí, klid od dětského křiku, možnost potichu přemýšlet i o jiných věcech než jen o tom, co všechno se ještě musí udělat. Nervový systém se zklidní a zpomalí a člověk nabírá síly jak po mentální, psychické i fyzické stránce. „Za druhé, samota nám nabízí pauzu od dávání. Žádná žena se nemůže neustále rozdávat, i když jde o vlastní děti,“ říká doktorka Meekerová. Podstatou je, abyste si každý den vyčlenila alespoň půl hodiny času, kdy můžete dělat jen to, co sama chcete.

3. Zpomalte

Zpomalení rychlosti rodinného života je jedním ze základních klíčů ke štěstí, jak radí odborníci. To znamená v klidu si společně sednout a logicky si zorganizovat rodinný život a povinnosti z toho vyplývající tak, aby to všem vyhovovalo a nikdo nebyl ve stresu.

Například si každou neděli můžete s manželem sednout na půl hodinky a zhruba si naplánovat následující týden, kdo bude vyzvedávat děti, vozit je na kroužky, nakupovat atd. Základem je sladit vše tak, abyste si navzájem pomohli a měli čas také na něco jiného.

4. Vraťte kamarádky zpět na seznam povinností

Jeden z nejsnazších způsobů, jak se odreagovat od každodenních rodinných povinností, je zvednout telefon, obvolat své kamarádky a někam s nimi vyrazit. Je totiž velmi pravděpodobné, že jste je v rámci shonu doma značně zanedbávala, proto je na čase to dohnat. Zařaďte kamarádky zpět na seznam svých povinností a minimálně jednou týdně zajděte s kamarádkami na kávu, víno nebo večeři.

„Když se žena stane matkou, mnohdy zapomene, že přátelé jsou základním zdrojem radosti. Jsou velkou oporou a pomáhají se uvolnit a vypovídat,“ upozorňuje Dr. Meekerová a dodává: „Když je matka v depresi, jsou to právě kamarádky, které jí pomohou vyventilovat veškeré emoce, které se doma snaží udržet.“ Můžete se domluvit i na společném cvičení, pravidelných večeřích nebo procházkách se psem.

5. Stanovte si den odpočinku

Kdysi bývala neděle dnem odpočinku, a přísně se to dodržovalo. Nikdo nechodil do práce a většina obchodů byla zavřená. Neděle patřila ke dnům určeným jen a pouze pro rodinu. Dnes je neděle často dnem úklidu, vaření, praní, žehlení a dalších domácích prací. V dnešní době už tedy pravidlo volného dne skoro neexistuje.

Pokud si však skutečně chcete odpočinout, vraťte se k němu. Maminkám nabídne prostor pro rodinnou zábavu, a navíc se tím sníží stres způsobený týdenními povinnostmi. Zkuste se domluvit s rodinou, že v ten den půjdou veškeré domácí práce stranou. Ukliďte si den předem, navařte jídlo, zbavte se veškerých povinností a ve volný den se věnujte jen rodině. Pokud vám plán nebude vycházet, zkuste začít nejprve s volným večerem, poté k němu přidejte i dopoledne až nakonec dojdete k celému dni.

6. Podělte se s dětmi o své koníčky

Někde mezi vyzvedáváním dětí ze školky či ze školy a vařením večeře zapomíná řada maminek na to, že než porodily, měly také své zájmy. Většina žen si zvykne žít jen svým dítětem a vlastní potřeby odsune stranou. Pokud jste se dostaly do takové situace, zkuste spojit váš koníček s vašimi dětmi, zapojit je do toho. Když rády jezdíte na koni, vezměte děti s sebou a začněte je sama učit. Všichni se přitom odreagujete a užijete i legraci. To vám může pomoct ke sblížení a společnému relaxování.

7. Nenechte si zkazit náladu nepořádkem

Pravdou je, že nepořádek v bytě je jedna z nejčastějších příčin špatné nálady u žen. Odborníci navrhují dostat nepořádek pod kontrolu a zapojit do uklízení celou rodinu. Nejjednodušším způsobem je vytvořit si systém, kdo bude vynášet odpadky, kdo bude luxovat a kdo mýt nádobí. Pak by se vám nemělo stát, že přijdete domů, kde to bude vypadat jako po bitvě. Nenechte si nepořádkem zkazit náladu, zkuste být trpělivá.

8. Přiznejte si, že potřebujete pomoci

Jsou chvíle, kdy si člověk musí přiznat, že už na všechno sám nestačí a říct si o pomoc. Pokud nic nestíháte, pak není od věci zamyslet se nad hledáním pomocné síly do domácnosti, pokud je to pro vás finančně dostupné. Když je pro vás tato možnost neuskutečnitelná, pak zkrátka do některých povinností zapojte více rodinu.

Nezvládáte pomáhat svému dítěti s úkoly z matematiky? Poproste vaše starší dítě, aby se o to postaralo. Pokud se o povinnosti podělíte, odpadne vám spousta starostí a nervů, že nestíháte to, co potřebujete. Základem je nebát se říct si o pomoc. Zvažte své vlastní síly a možnosti. Nesnažte se svému okolí za každou cenu dokázat, že jste nejlepší.

Reklama

Související články

Jak se stát dobrou tchyní

Blíží se den, kdy některé z vašich dětí řekne své "ano" a vám přibyde nový člen rodiny? Pokud se chcete stát ukázkovou tchyní, kterou budou všechny snachy či...

Výběr článků

Načítám